Gıda zehirlenmesi neden olur, belirtileri nelerdir? Gıda zehirlenmesine yol açan 6 besin açıklandı! Bunları tüketirken dikkat edin!

Sıcak havaların gelmesiyle beraber besinlerin bozulma oranları da oldukça yükseltir. Bunun üzerine Beslenme ve Diyet Uzmanı Dürdane Keskiner en çok besin zehirlenmesine neden olan gıdaları 6 maddeyi açıkladı. Belirlenen besinleri dikkatli tüketin uyarısı geldi. Gıda zehirlenme neden olur? Gıda zehirlenme belirtileri nelerdir? İşte detaylar...

27.07.2022-10:23 - (Son Güncelleme: 27.07.2022-10:23) Gıda zehirlenmesi neden olur, belirtileri nelerdir? Gıda zehirlenmesine yol açan 6 besin açıklandı! Bunları tüketirken dikkat edin!

Dünya genelinde en sık rastlanan rahatsızlıklardan olan besin zehirlenmesi için uzman kişilerden uyarılar gelmeye devam ediyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dürdane Keskiner, besin zehirlenmesinde belirtiler olarak kusma, bulantı, karın ağrısı, karın krampları, ishal gibi belirtiler yaşanmaktadır. Fakat kişiden kişiye göre değişkenlik gösteren besin zehirlenmesinde ağrıların şiddeti de değişmektedir. Uzman Keskiner, besin zehirlenmesine yol açabilecek 6 maddeyi açıkladı.

1- Yumurta 

Oldukça fazla faydası bulunan yumurta besin değeri olarak da fazlasıyla tercih edilir. Yumurta az pişmiş ya da çiğ tüketildiğinde kolayca zehirlenme ihtimali bulunmaktadır. Bunun nedeni ise yumurtanın hem kabuğunda hem de içeriğinde bulaştırıcı bakteriler bulunmasıdır. 

Gıda zehirlenmesine yol açan besinleri

2-Süt ürünleri 

Süt ürünlerin güvenli olarak tüketilmesi için öncelikle pastörize ederler. Bu işlem ise hayvanlarda direk sağılarak konulan süt içerisinde ki zararlı bakterilerin ölmesine yardımcı olur. Pastörize edilmemiş süt ürünleri içildiğinde zehirlenme riski çok yüksektir. 

3-Şarküteri ürünleri 

Jambon, pastırma, salam ve sosis gibi şarküteri ürünleri gıda zehirlenmesi kaynağı olabilir. Doğru bir şekilde pişirilip saklanmadığında tüm etlerin gıda zehirlenmesi riski taşıdığını da unutmamak gerekir. 

Gıda zehirlenmesine yol açan besinleri

4- Balık ve kabuklu deniz ürünleri 

Balıklar doğru derece de pişirilmediği takdirde bakterilerin bulaşanlığı devam etmektedir. Bu bakteriler normal pişirmede derecesi ile ortadan kaldırılmamaktadır.  İstiridye, midye ve tarak gibi kabuklu deniz ürünleri de gıda zehirlenmesi riski taşır.

5- İyi yıkanmamış yapraklı yeşillikler 

Sebze ve meyveler çiğ tüketildiğinde en önemli husus iyi yıkanmasıdır. En yaygın gıda zehirlenmeleri arasında sebze ve meyveler yer almaktadır. Bu nedenden ise yeşillikler karbonatlı ve sirkeli sular ile yıkanması tavsiye edilir. 

Gıda zehirlenmesine yol açan besinleri

6- Yerde yetişen meyveler

Kavun, karpuz gibi yerde yetiştirilen meyveler, kabuklarında üreyebilen bakteriler nedeniyle gıda zehirlenmesine neden olabilirler. Ahududu, böğürtlen, çilek, yaban mersini dahil olmak üzere taze ve dondurulmuş meyvelerin de yaygın bir gıda zehirlenmesi kaynağıdır. 

Şahsenem Aktaş
sahsenem@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal