Gezeravcı Dünya dönüyor: Tüm Türkiye heyecanla takip edecek

Türk astronot Alper Gezeravcı, geçtiğimiz Çarşamba günü saat 17.20’de Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan (ISS) ayrılmıştı. Gezeravcı’nın, 2 haftalık uzay yolculuğu sonrasında saat 16.50 sularında Florida açıklarına iniş yapacağı tahmin ediliyor.

09.02.2024-09:28 - (Son Güncelleme: 09.02.2024-17:37)

ISS’te yaklaşık 2 hafta geçiren ve önemli bazı deneyler gerçekleştiren Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Dünya’ya dönüş yolculuğuna 7 Şubat Çarşamba günü saat 17.20’de başlamıştı. Gezeravcı’nın olağanüstü bir durum olmaması koşuluyla bugün saat 16.50 gibi Florida açıklarına iniş yapması bekleniyor.

İniş yapılacak nokta belli oldu

Alper Gezeravcı ile birlikte 3 uluslararası astronotu taşıyan Dragon kapsülü, planlanan süreç doğrultusunda Florida'nın doğu kıyılarındaki Daytona Beach veya Cape Canaveral açıklarına iniş yapacak. NASA ve SpaceX yetkilileri, bölgedeki hava durumunu anlık olarak izleyerek, inişin gerçekleşebileceği alternatif 5 potansiyel bölge belirledi.

Alper Gezeravcı

Türkiye heyecanla takip edecek

Hava koşullarının uygun olması halinde, Dragon kapsülü bugün Türkiye saati ile 16.50 civarında Florida açıklarına paraşüt açarak iniş yapacak.

İçinde Alper Gezeravcı ve 3 uluslararası astronot bulunan kapsül, kıyıda bekleyen gemi aracılığıyla karaya çıkarılacak. Gezeravcı'nın karşılanmasında Türk heyeti de bulunacak. Yaklaşık bir hafta boyunca sağlık kontrolleri yapılacak olan Gezeravcı, daha sonra Cumhurbaşkanlığına ait uçakla Türkiye'ye dönecek.

İkinci plan da hazırlandı

Dönüş yolculuğu sırasında beklenmeyen hava muhalefeti durumunda, B planı devreye girecek. Bu durumda hızını azaltacak olan Dragon kapsülü, Florida açıklarına inişi için yaklaşık 8-8,5 saat daha fazla süre harcayacak. Bu senaryonun gerçekleşmesi durumunda, Alper Gezeravcı'nın Dünya'ya dönüşü bu gece saat 01.20 civarında olacak şekilde planlanıyor. (Sabah)

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal