Gerilim Tipi Baş Ağrısı Nedir?

Gerilim tipi baş ağrısı nedir? Gerilim tipi baş ağrısı nasıl geçer? Gerilim tipi baş ağrısından korunmanın yolları nelerdir? tarzındaki sorular baş ağrısı yaşayan kişiler tarafından sıklıkla sorulmaktadır.

19.03.2021-13:05 - (Son Güncelleme: 09.04.2021-14:42) Gerilim Tipi Baş Ağrısı Nedir?

Gerilim tipi baş ağrısı, strese bağlı faktörler nedeniyle ortaya çıkan ağrı türlerinden biridir. Bu tür bir ağrı zaman zaman kafa bölgesinde dayanılmaz bir baskı oluşturmakta, kişiyi hayattan kopartacak noktaya getirmektedir. Peki, gerilim tipi baş ağrısı nedir?

GERİLİM TİPİ BAŞ AĞRISI NEDİR?

Gerilim tipi baş ağrısı, en sık rastlanan baş ağrısı türüdür. Ruhsal, sosyal ve çevresel birçok etken, gerilim tipi baş ağrısını tetiklemektedir. Aşırı sorumluluk, düş kırıklığı, ekonomik sorunlar ve yaşamsal değişiklikler bu etkenlerden bazılarıdır. Baş ve boyun kaslarının sürekli gerilmesi ile kendisini gösterir ve oldukça şiddetli bir şekilde sirayet eder.


Gerilim baş ağrısı, migren ile sıklıkla karıştırılmaktadır. Ancak hem ağrının gelişi hem de etkisi migrenden bir hayli farklıdır.

Gerilim tipi baş ağrısı tek bir noktaya odaklanmaz, yaygın bir seyir izler. Gün içerisinde çok fazla şiddetli hale gelebilir ve saatlerce sürer. Görme bozukluğu gibi yan etkiler göstermez. Bu tür bir ağrıda baş, omuz ve boyun bölgelerinde basınç oluşur. 

GERİLİM TİPİ BAŞ AĞRISININ ÖZELLİKLERİ

Gerilim tipi baş ağrısı; uyku düzensizliği, yeme bozuklukları, alkol kullanımı, aşırı gürültülü ortama maruz kalma, uzun çalışma saatleri ya da başka bir sağlık sorununun belirtileri ekseninde kendisini gösterebilir. 

Baş ağrısının yanında, yanma hissi, dokunmaya hassasiyet ya da keçeleşme gibi sorunlar görünebilir.

GERİLİM TİPİ BAŞ AĞRISI NASIL GEÇER?

Bu tür bir baş ağrısında ağrı kesiciler ve kas gevşetici ilaçlar sıklıkla kullanılmaktadır. Bütün bunların yanında, depresyona karşı geliştirilmiş ilaçlar da doktorlar tarafından gerekli görüldüğü durumlarda önerilmektedir.

Baş ağrısını ilaçsız geçirmek birçok kişinin merak ettiği konulardan biridir. Gerilim tipi baş ağrısında ortaya çıkan gerilmelere karşı gevşeme hareketleri uzmanlar tarafından sıklıkla önerilmektedir.

Gerilim ağrısında uygulanan operasyonların başında ise tetikleyici noktalara yapılan enjeksiyonlar gelmektedir. Böylece kaslar gevşetilir ve ağrı kontrol altına alınır.

GERİLİM TİPİ BAŞ AĞRISINDAN KORUNMANIN YOLLARI NELERDİR?

Gerilim tipi baş ağrısından korunmak için öncelikle stresi ve ağrıyı arttıran durumları belirleyerek bu durumlara karşı aksiyon alınması gerekmektedir. İhtiyaç görülmesi halinde psikolojik danışmanlık hizmeti alınabilir.

Düzenli egzersiz yaparak uyku düzenine dikkat etmek gerilim ağrısından kurtulmanın yollarından biridir. Özellikle gevşeme egzersizleri bu noktada çok büyük faydalar sağlamakta, gerilim ağrısının yarattığı şikayetlerin hafiflemesine yardımcı olmaktadır.

Bu tür ağrıları geçirmenin bir yolu da beslenmeye dikkat etmekten geçer. Öğünler düzenli yenilmeli, sebze ağırlıklı beslenme tercih edilmelidir. Bu şekilde vücuttaki mineral dengesi sağlanmış olunacaktır.

Öte yandan, bilim insanları tarafından yapılan araştırmalar, hayata pozitif bakarak her zaman neşesini korumayı başaran insanların gerilim tipi baş ağrısına daha az yakalandığını ortaya koymuştur.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal