Gemi İhracatında Aslan Payı Yalova'nın Oldu

Gemi ve yat sektöründe şehirlerin ihracat oranlar belli oldu. Lider Yalova'nın en yakın takipçisi mega kent İstanbul oldu.

17.10.2021-14:21 - (Son Güncelleme: 17.10.2021-14:37) Gemi İhracatında Aslan Payı Yalova'nın Oldu

Türkiye'nin gemi ve yat sektöründeki ilk 9 ayındaki ihracatın yüzde 40'ı Yalova'dan yapıldı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, Türkiye'nin ocak-eylül döneminde gemi ve yat sektöründeki ihracatı geçen yıla oranla yüzde 7 artış göstererek, 987 milyon 213 bin dolar oldu.

İHRACATIN YARISI İSTANBUL'DAN

Gemi ve yat sektörü ihracatının yarısını karşılayan İstanbul'da üretim ilk 9 ayda yüzde 19 düşüş göstererek 485 milyon dolara geriledi. 2020 yılı içi aynı dönemde bu rakam 600 milyon dolar civarındaydı. İstanbul, Türkiye'nin toplam gemi ve yat ihracatından yüzde 49,21 pay aldı.

İstanbul'u sektörel anlamda yakından takip eden Yalova'nın ocak-eylül dönemi ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 53,5 artışla 246 milyon 675 bin dolardan 378 milyon 582 bin dolara çıktı. Yalova'nın, sektörün toplam ihracatından aldığı pay ise yüzde 38,34 olarak gerçekleşti.


EN FAZLA İHRACAT NORVEÇ'E YAPILDI

Gemi ve yat sektörünün önde gelen ülkelerinden olan Norveç ilk 9 ayı lider tamamladı. Norveç'e ilk 9 ayda 325 milyon dolarlık mal satıldı. Norveç'i 79 milyon dolarla Malta ve 56 milyon dolar ile Fransa takip etti.


HEDEF RUSYA

Yalova Altınova Tersane Girişimcileri Başkanı Ayhan Kayatürk üretmin devam ettiğini yeni hedeflerinin Rusya olduğunu açıkladı. Pandemi nedeniyle uluslarası dolaşımların sıkıntılı olduğunu aktaran Kayatürk sözlerini şu şekilde noktaladı; 

"Bu duruma rağmen Türkiye geneli gemi ve yat ihracatı 1 milyar 375 milyon dolar gibi bir rakamla başarılı bir şekilde tamamlanmıştı. Bu yıl hem uluslararası dolaşım sorunu azaldı hem de biz Kovid-19 tedbirlerine rağmen çalışma hızımızı korumayı öğrendik, tecrübe kazandık. Dolayısıyla bu sene çok daha fazla üretiyoruz. İlk 9 ayda yüksek oranda bir artış sağladık. Yıl sonu itibarıyla da geçen seneki toplam ihracat rakamımızı geçebileceğimizi öngörüyoruz. Buradan özellikle sağlık ekiplerimizin, mobil aşı ekiplerimizin gelip tersanelerimizde yerinde hizmet vermesi bütün işçilerimizi üretim hızını düşürmeden aşılamaları çok faydalı oldu. Tersanelerimiz yakın dönemde Kuzey Avrupa ülkelerine ilave olarak Rusya'dan da sipariş almaya, Rusya için de gemiler inşa etmeye başladı." 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal