Gazze'deki soykırımı Türkiye bitirecek: Hakan Fidan ve ekibinden Oslo’ya kritik ziyaret

İsrail’in Gazze’deki sivilleri hedef alan saldırılarına karşı tepkisini sürekli olarak gösteren Türkiye, savaşın bir an önce durdurulması için diplomatik temaslarını sürdürüyor. Son olarak Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın yer aldığı Temas Grubu, Oslo'ya kritik ziyaret gerçekleştirdi. İşte detaylar…

16.12.2023-09:20 - (Son Güncelleme: 16.12.2023-17:24)

İsrail’in haftalardır süren saldırılarına karşı tepkisini sürekli dile getiren Türkiye, diğer yandan da savaşın bitirilmesi için yoğun bir diplomasi trafiği yürütüyor.

Bakan Fidan ve ekibinden kritik ziyaret

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın da yer aldığı İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Ligi Temas Grubu, İskandinav ülkeleri ve Benelüks ülkelerinin daveti üzerine dün Oslo'yu ziyaret etti.

Sabah’ta yer alan habere göre; bu kapsamda görüşülen ülkelerin kriz bölgelerine en çok insani yardım sağlayan ülkeler arasında yer almaları, uluslararası hukuk ve uluslararası insani hukuk konularında etkin olmaları nedeniyle AB içinde Filistin'i destekleyen ülkelerin sayısını artırmak bakımından önem taşıyor.

İsrail Gazze Saldırı

Savaşın bitmesi için baskı kuruluyor

Belçika, Danimarka, Hollanda, İsveç, İzlanda, Lüksemburg, Norveç, Finlandiyalı dışişleri bakanları ve üst düzey yetkilileri toplantılarda hazır bulundu.

Temas Grubu üyelerinden Filistin Dışişleri Bakanı, Katar Dışişleri Bakanı, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı, Ürdün Dışişleri Bakanı ve İİT Genel Sekreteri ziyarete katıldı. Temas Grubu artık sadece İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Ligi adına konuşmuyor.

Dünya kamuoyunun büyük çoğunluğunun sahiplendiği bir tutumu muhataplarına iletiyor. İsrail'i sorgusuz biçimde destekleyen ülkelerin tutumlarını değiştirmeleri için baskı yaratıyor.

Temas Grubu son dört haftada Pekin, Moskova, Londra, Paris, Barcelona, New York, Washington DC, Ottawa ve Cenevre'de görüşmelerde bulundu.

Temas Grubu'nun görüşmeleri dramı dünya gündeminde tuttu.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal