Garson Krizi Devam Ediyor: 8 Bin Liraya Çalışan Yok

Restoranlardaki nitelikli personel sıkıntısı giderek artmaya devam ediyor. Garson maaşının 8 bine, aşçı maaşının 15 bine kadar çıktığını ifade eden sektör temsilcileri, sorunun giderek büyüyeceğini ifade ediyor.

05.10.2021-13:24 - (Son Güncelleme: 05.10.2021-13:46) Garson Krizi Devam Ediyor: 8 Bin Liraya Çalışan Yok

2019 yılının sonlarında başlayan koronavirüs pandemisi tüm dünyayı etkisi altına almış durumda. Bir çok sektörü etkileyen pandemi nedeniyle uzunca bir süre kapalı kanlan restoranlar normalleşme ile birlikte kapılarını açtılar. Fakat kapalı kaldığı süre boyunca yaşadığı sıkıntıların etkisi hala sürüyor ve yapısal problemler yaşıyorlar. 

TURİZM İLE BİRLİKTE KRİZ DERİNLEŞECEK

Birçok restoran ve kafe personel sıkıntısı yaşarken yeni dönemde garson, şef, komi, aşçı gibi alanlarda işçi bulunamıyor. Bu sorunun büyüyerek devam ettiğini belirten sektör temsilcileri, önümüzdeki yıl özellikle turizmde beklenen hareketlenmeyle birlikte daha da derinleşeceğine dikkat çekiyor.

NİTELİKLİ PERSONEL BULMAKTA ZORLANIYORUZ

Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl, pandemi döneminde kapanmalar dolayısıyla garsonların kuryelik, şoförlük, taksicilik gibi alanlara yöneldiğini ifade etti.  Bingöl, çalışan bulmakta zorlandıkları nı ifade ederken ''Sadece garson değil, şef, aşçı, komi gibi birçok alanda nitelikli personel bulmakta zorlanıyoruz"dedi. 

8 BİN TL MAAŞ İLE GARSON BULUNAMIYOR

Bingöl, garsonların maaşlarının bölgelerine göre değişiklik gösterdiğini ifade ederken ''Örneğin Etiler'de bir garsonun ortalama maaşı bahşişlerle birlikte 8-10 bin TL. Esenyurt'ta ise mesai, bahşiş vs ile 4 bin TL. Aşçıların ise maaşları 6 binden başlayıp 15 bine kadar çıkıyor" şeklinde konuştu.

Mutfakta ciddi derecede sıkıntıların olduğunu belirten Bingöl, eskiden ustada çırak ilişkisi olduğunu fakat şimdi kimsenin çırak olarak çalışmak istemediğini söyledi. 

İÇİNDEN ÇIKMAZ BİR HAL ALACAK

Son dönemde gastronomi bölümlerinin sayısının hızla arttığını belirten Bingöl, "Bu bir modaya döndü. Orada okuma modası var ancak buradan gelenler çok tecrübesiz. Çünkü okulların teoriği ile iş hayatının pratiği örtüşmüyor. Bize üniversitelerin de turizm liselerinin de faydası yok. Oradaki çocuklara birinci sınıftan itibaren haftanın üç günü restoran-kafede çalışma zorunluluğu olmalı. Biz maaş da veririz. İşi işte öğrenmeliler. Yoksa bu kriz önümüzdeki yıl, turizmin canlanmasıyla içinden çıkılmaz bir hâl alacak. Acil önlem şart'' ifadelerine yer verdi. 

SORUNUN ÇÖZÜMÜNE İLİŞKİN PROTOKOL İMZALADIK

Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD) Başkanı Kaya Demirer, nitelikli personel sorununun her geçen gün büyüdüğünü ifade etti. Demirer, sorunun çözümüne ilişkin 2019 yılında TURYİD olarak Özyeğin Üniversitesi ile protokol imzaladıklarını fakat araya pandemi girdiği için protokolü uygulayamadıklarını belirtti. Bu yıl uygulamaya almayı planlıyoruz diyen Demirer ''Protokole göre mutfak sanatları bölümü öğrencileri üniversite son sınıfta seçtikleri bir restoranda olacaklar. Burada muhasebeden depoya, mutfaktan garsonluğa her alanda çalışıp işi öğrenecekler'' şeklinde konuştu. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal