Gabar’dan gelen haberler heyecanlandırdı: Günlük petrol üretimi 40 bin varile yaklaşıyor

Şırnak’ta daha önce terör bölgesi olan Gabar ve Cudi Dağları’nda petrol arama ve çıkarma faaliyetleri hız kesmeden devam ediyor. 2019 yılından bu yana açılan kuyulardan çıkarılan petrol, günlük 37 bin varile ulaşmış durumda. Yıl sonuna kadar bu rakamın 100 bine kadar çıkarılması bekleniyor. Ayrıntılar haberimizde…

10.03.2024-16:45 - (Son Güncelleme: 10.03.2024-16:45)

Terörden temizlenen ve Türkiye’nin yeni enerji umudu olan Gabar Dağı’nda faaliyette olan Şehit Esma Çevik ve Şehit Aybüke Yalçın sahalarında yaklaşık 5 yılda açılan 28 kuyuda günlük 30-35 bin varil petrol çıkarılırken bugün ise bu sayı 37 bin varile ulaştı.

Yeni hedef belirlendi

IHA’da yer alan habere göre; 2024 yılı sonunda günlük 100 bin varil üretim hedefine ulaşmayı planlayan bölge, yapılan çalışmalardan ve gelen müjdeli haberlerden umutlu. Gabar Dağı eteklerinde bulunan Kayaboyun köyü muhtarı Hakan Vural, geçmişte bölgede olayların meydana geldiğini, insanların zorluklarla karşılaştığını ve huzursuzluk yaşandığını ifade etti.

Gabar’dan gelen haberler heyecanlandırdı: Günlük petrol üretimi 40 bin varile yaklaşıyor

Muhtar Vural, şu anda petrol sayesinde bölgede olumlu gelişmeler yaşandığını belirterek, "Mutlu ve huzurlu oluyoruz. Bu durum gençlerimize yansıyor ve umarız ki ilerleyen zamanlarda daha da artar. Yetkililere çağrımız, gençlerimizin artık başka yerlere gitmeyip kendi memleketlerinde çalışmalarını sağlamaları yönünde. Rezervler arttıkça bölgeye daha fazla fayda sağlanacak. Gabar Dağı'na eskiden yüzlerce askerle giriş yapılamazken, şimdi kırmızı tulumlu TPAO elemanlarının burada çalıştığını görmek bizi mutlu ediyor. Her gün yeni bir rezervin bulunması, milli takımımızın yabancı takımlara gol attığı gibi bizi sevindiriyor. Umudumuz büyük, ilerleyen zamanlarda bu petrolün ülkemizin ekonomisine büyük katkı sağlayacağına ve Şırnak'ın kalkınmasına vesile olacağına inanıyoruz. Yöre halkı da mutlu, umarım onlara da yeni iş sahaları açılır" diye konuştu.

Her kuyu daha müjdeli haberlerle geliyor

Muhtar Ramazan Yılmaz, 2019 ve 2020'deki sismik çalışmalarda Gabar Dağı'nda petrol keşfedildiğini hatırlatarak, 4 yıl içinde 35-40 kuyuda devam eden çalışmalar sonucunda günlük üretimin 35 bin varili aştığını belirtti. Yılmaz, köylüler olarak bu durumdan çok mutlu olduklarını ifade ederek, "Bu petrolün ülke ekonomisine sağlayacağı katkı ile birlikte köy gençlerinin de umutları artıyor. Gençlere yeni iş sahaları açılmasını bekliyorlar. Mevsimlik işçi olarak batı illerine gitmek yerine bugün kendi kapılarının önünde Türkiye Petrolleri büyük sahalar açtılar. Gençler kendi evlerinin önünde, kendi dağlarında çalışmak istiyor. Eskiden bölge barut kokuyordu, şimdi petrol kokuyor. Bu huzur konusunda da çok mutluyuz. Eskiden gidemediğimiz yerlere şu an rahatlıkla gidebiliyoruz. Petrol sayesinde aşamadığımız dağlara yol açtılar. Hayvancılık açısından da ulaşamadığımız yerlere şimdi daha rahat ulaşabiliyoruz. Bu gidişle varil sayıları artıyor. Her kuyu daha sevinçli ve müjdeli haberle geliyor" dedi.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal