Gabar Dağı'ından yeni müjde: Petrol fışkırıyor!

Gabar Dağı'ndan yeni bir müjde geldi. 2024 sonuna kadar Gabar'daki sahalardan günlük 100 bin varil petrol üretimine ulaşılması bekleniyor. İşte Gabar Dağı'ndaki petrol üretimine dair bütün detaylar...

22.11.2023-09:21 - (Son Güncelleme: 22.11.2023-17:31)

Şırnak'ta Gabar Dağı'nda üretim yapılan kuyu sayısı 19'a yükseldi. Yıl sonunda kuyu sayısının 29'a, günlük üretimin ise 35 bin varile çıkarılması planlanıyor. 2024'te ise 100 yeni kuyu açılacak ve ve varil üretimi 100 bine varacak.

Türkiye, enerjide tam bağımsızlık yolunda emin adımlarla ilerlerken denizde doğalgaz, karada da yerli petrolünü çıkarmaya devam ediyor. 2024 sonuna kadar Gabar'daki sahalardan günlük 100 bin varil petrol üretimine ulaşılması bekleniyor.

29 kuyudan 35 bin varil

Karadenizin doğalgazını ekonomiye kazandıran Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) bir yandan da çalışmalarına yoğunluk verdiği Şırnak'ta petrol üretimine kesintisiz devam etmekte. Edinilen bilgilere göre; terörden arındırılan ve petrol çıkarılmaya başlanan Gabar Dağı bölgesinde şu anda üretim yapılan kuyu sayısı 19'a çıkmış durumda.

Sabah'ta yer alan habere göre, bu kuyularla birlikte Gabar'daki petrol üretimi de günlük yaklaşık 25 bin varile yükseldi. Sondaj planlarını hazırlayan TPAO Şırnak'ta yılbaşına kadar 10 kuyuyu daha üretim için devreye alacağını duyurdu. Böylece, 2023 sonunda Şırnak'ta üretim yapılan kuyu sayısının 29'a çıkarılması, günlük üretimin de 35 bin varile çıkarılması hedefleniyor.

Gabar'da petrol çalışması son durum

100 bin varil üretim

Geçen aralık ayında 150 milyon varillik net petrol rezervinin keşfedildiği müjdesi duyurulan Gabar Dağı'ndaki Şehit Esma Çevik Petrol Sahasında ve yine Gabar'da Türkiye'nin en kaliteli petrolünün keşfedildiği Şehit Aybüke Yalçın Petrol Sahası'nda ise üretim tüm hızıyla devam etmekte.

Gabar'daki Şehit Aybüke Yalçın ile Şehit Esma Çevik Petrol Sahalarında, iki yıl içerisinde toplam 80 ila 100 üretim kuyusu açılması öngörülüyor. 2024 sonunda da Gabar'daki sahalardan günlük 100 bin varil üretime ulaşılması planlanıyor.

Karadeniz ve Marmara'da da petrol umudu

Tüm bunları yanı sıra, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG), TPAO'ya Karadeniz'de ikili sınırlandırma anlaşmalarıyla belirlenen deniz yetki alanları içerisindeki Münhasır Ekonomik Bölgede petrol araması yapabilmesi için dört ayrı petrol arama ruhsatı vermişti. TPAO'nun Karadeniz'deki petrol aramaları için de çalışmalara devam ettiği duyurulurken, TPAO, Marmara Denizi'nde petrol aramak için de 3 ayrı ruhsat başvurusunda bulunmuştu.

Yaren Eryılmaz
yareneryilmaz@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal