Fransa’da ayaklanma başladı: Paris çöp şehre döndü

Fransa’da temizlik görevlileri göreve başladı. Romantizmin başkenti olan Paris’de yollar çöple kaplandı. Sokakları böcekler kapladı. İşte detaylar…

15.03.2023-16:28 - (Son Güncelleme: 15.03.2023-16:43) Fransa’da ayaklanma başladı: Paris çöp şehre döndü

Fransa’da emeklilik yaşının 62’den 64’e çıkarılması sonrası çalışan kesimi isyan ettirdi. Temizlik görevlileri alınan kararı protesto etmek için işi bırakıp greve başladı. Paris sokaklarını çöpler kaplarken, fareler ve hamam böcekleri konusunda uyarı yapıldı.

Paris sokaklarını çöpler kapladı

Macron hükümetinin emeklilik yaşı hakkındaki kararı Fransız halkını kızdırdı. Alınan karara tepki gösteren temizlik işçileri, emeklilik grevlerine bir hafta önce katıldı ve Paris yetkilileri, şehrin yarısının eylemden etkilendiğini söyledi. Arıtma tesisleri ise abluka altına alındı. Hafta başından beri 5 bin 600 ton atığın henüz toplanmadığı açıklandı.

Paris çöp şehre döndü

AA’da yer alan habere göre; Europe1 radyosundaki bir yorumcu, insan nüfusunun iki katı olan Paris`teki altı milyonluk fare için şehrin açık büfeye dönüştüğünü söyledi. Ulaştırmadan Sorumlu Bakan Clement Beaune, Paris`te oluşan "çöpten tepecikler"den Belediye Başkanı Hidalgo`yu sorumlu tutmuş, "Paris`in dev bir açık hava çöplüğüne dönüştüğü" ifadesini kullanmıştı. Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, 10 Ocak`ta, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron`un seçim vaatleri arasında yer alan emeklilik reformunun hayata geçirileceğini açıklamıştı. Emeklilik yaşının 62 olduğu ülkede, 1 Eylül`den itibaren yasal emeklilik yaşının kademeli olarak her yıl 3 ay yükseltilerek 2030`da 64`e çıkarılacağını ifade eden Borne, 2027`de emeklilik maaşının tamamını alabilmek için 43 yıl prim ödeme şartı getirileceğini söylemişti.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal