ABD’de yaşanan banka krizi Türkiye’deki ekonomistleri susturdu

ABD’de Silvergate Bank, Slikon Vallet Bank ve Siganature Bank’ın Fed’in agresif faiz yükselteme nedeniyle iflas etmesi küresel piyasalardaki endişeleri artırdı. Bankaların iflası yurt içinde de "Dünya faiz artırıyor Türkiye faiz indiriyor" diyerek eleştirielerde bulunan muhalifleri ve ekonomistleri susturdu.

15.03.2023-11:19 - (Son Güncelleme: 15.03.2023-17:39) ABD’de yaşanan banka krizi Türkiye’deki ekonomistleri susturdu

ABD'de Silvergate Bank, Silikon Valley Bank ve son olarak Signature Bank'ın Fed'in agresif faiz artırımları nedeniyle iflas etmesi küresel piyasaları endişelendirdi. ABD Başkanı Joe Biden’ın yaptığı açıklamada ülkede düzenleyicilerin Silikon Vadisi Bankası ve Signature Bankası ile ilgili problemlerin "çözüme" ulaştığını ifade etmişti.

Akşam’da yer alan haberde, ABD’de Fed’in agresif faiz yükseltmesi nedeniyle bankaların iflas etmesi politikaların yan etkilerini gözler önüne koydu. Uzmanlar ayrıca ABD ekonomisi için enflasyonda istenilen gerilemenin ortaya çıktığını belirterek yılın üçüncü çeyreğinden bu yana resesyon uyarısında bulundu.

ABD'deki banka iflasları muhalefet ve ekonomistleri susturdu

Banka iflasları muhalefet ve ekonomistleri susturdu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, dünyada yükselişe geçen resesyon endişelerini dikkate alarak reel sektöre destek olmak amacıyla özellikle istihdam ve üretim merkezli hükümetin politikaları desteklemek hedefiyle 2022 yılı Ağustos ayından bu yana faiz politikasına yöneldi.

Yaşanan bu dönemde muhalefet partilerin ve ekonomistlerin "Dünya faiz artırıyor, Türkiye neden faiz indiriyor" politikalarına maruz kalan Merkez Bankası ise her defasında dünyada artan resesyon endişelerine vurgu yaparak reel sektörü desteklemişti.

ABD'deki yüksek faiz politikaları banka iflaslarına neden olurken Türkiye'de de yaşanan yüksek faiz talepleri Başkan Erdoğan, "geri adım atmam diyerek" Türkiye Ekonomi Modeli'ni hayata geçirmesiyle son bulmuştu.

Ömer Faruk Ekinci
ekomerfaruk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal