Formula 1 pilotu nedir? Nasıl F1 pilotu olunur? F1 pilotu olmanın şartları

Formula yani F1, F2, F3 pilotu sürücüsü nedir, ne iş yapar, nasıl olunur, olma şartları nelerdir, olmak için gerekenler nelerdir?

26.06.2022-22:40 - (Son Güncelleme: 26.06.2022-22:40) Formula 1 pilotu nedir? Nasıl F1 pilotu olunur? F1 pilotu olmanın şartları

Yarış arabalarını kullanan sürücülere yarış pilotu denir. Ralli, Off-road gibi önemli yarışlardan da büyüğü kuşkusuz Formula 1 yarış pilotu olmaktır. Yarış pilotu olma hayali kuranlar Formula 1 yarış pilotu olmanın yollarını araştırmaktadır. Peki, Formula 1 pilotu olmak için ne yapmak gerekir? Nasıl F1 pilotu olunur? İşte yanıtı…

Yarış arabalarını kullanan sürücülere yarış pilotu denir. Yarış pilotu olmak isteyenlerin en tepedeki hedefi Formula 1 yarış pilotu olmaktır. Açık tekerli otomobil yarışlarının birinci sırasında Formula yarışları bulunur. Formula serisi F1, F2 ve F3, F4 olmak üzere dört seviyeden oluşur. Her sene düzenlenen Formula yarışları milyonlarca kişi tarafından takip edilir. Peki, F1 pilotu olmak için ne yapmak gerekir?

Formula 1 pilotu

Formula 1 yarışları Formula yarış serilerinin birinci sırasında yer alır. En yetenekli ve profesyonel yarış pilotlarının mücadele ettiği yarışlar nefes kesmektedir. Formula pilotu olmak sanıldığı kadar kolay değildir. Dünya genelinde sayılı Formula yarışçısı bulunmaktadır. Bu pilotlar çocukluklarından bu yana sıkı bir eğitim alarak yetiştirilmiştir. Formula yarışçısı olmak için alanında en iyisi olmak gerekir. Formula pilotu olmak için bazı şartları karşılıyor olmak gerekir. 

Formula 1 pilotu olmanın şartları

Formula yarışlarında pilot olabilmek için uygun kiloya sahip olmak gerekir. Pilotların güçlü boyun kaslarına sahip olmaları lazımdır. Fizik ve aerodinamik bilgileri de gelişmiş olmalıdır. Pilotların takım çalışmasına yatkın olması da gerekir. Pilotlara yarış arabası sağlayacak bir sponsorlarının da olması şarttır. Pilotların TOSFED’den alınmış branşa uygun yarış sertifikaları ve uygun ekipmanları da olmalıdır. 

Nasıl F1 pilotu olunur

Formula yarışlarında araç kullanmak çok zordur. Pilotlar araç içinde güçlü bir G kuvvetine maruz kalır ve bu nedenle pilotların belirli ölçülerde ve kuvvetli olması gerekmektedir. Türkiye’de yarış pilotluğuna olan ilgi azdır ve gerekli eğitimi almak için uygun ortam fazla yoktur. Tuzla Karting Park, profesyonel karting pistine sahip alanlardandır. 

Formula 1 yarışçısı olmak isteyen kişilerin Avrupa ve Dünya genelinde düzenlenen çeşitli şampiyonalara katılması gerekir. Yarış pilotlarının; karting şampiyonaları, Formula Renault yarışları ve TOMSFED yarışlarına katılmaları ve kendilerini göstermeleri gerekir. Formula 1 yarışlarına katılmak için öncelikle F4, F3 ve F2 yarışlarına katılmak gerekir. 

Formula 1 yarışlarında yarışmak üzere lisans almak için 18 yaşından büyük olmak ve katılım sağlanan yarışlardan da 40 ve üzeri puan almak gerekir. Ayrıca F1 yarışlarında yer almak için F1 yarış aracında 300 saatlik deneyimin de olması gerekmektedir. 

Hatice Üneş
haticeu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal