Fitch’in Türkiye raporu tekrar ‘olumlu’ geldi: Büyüme tahminleri revize edildi!

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin büyüme tahmininde önemli bir revizyon yaparak iyimser bir tablo çizdi. Geçtiğimiz hafta Türkiye'nin kredi notunu yükseltmesinin yanı sıra not görünümünü de 'durağandan' 'pozitif'e çıkarmasıyla dikkatleri üzerine çeken Fitch, bu sefer de ekonomik büyüme beklentisini revize etti.

15.03.2024-12:21 - (Son Güncelleme: 15.03.2024-15:19)

Yapılan açıklamaya göre, Fitch Türkiye'nin büyüme tahminini yükselterek ekonominin daha güçlü bir ivme kazanacağına işaret etti. Bu pozitif revizyon, Türkiye'nin ekonomik reform ve politika değişiklikleriyle kazandığı güveni yansıtıyor. Özellikle ekonomik istikrarın sağlanması ve reformların hızla uygulanması, Fitch'in Türkiye'nin büyüme potansiyeline olan güvenini artırmış gibi görünüyor. Fitch'in bu revizyonu, Türkiye'nin ekonomik potansiyeline ve büyüme hızına olan güveni yansıtması bakımından önem taşıyor. Türkiye'nin kredi notunda ve büyüme tahminlerinde yaşanan bu olumlu gelişmeler, uluslararası yatırımcıların ve ekonomi uzmanlarının Türkiye'ye olan güvenini artırarak ülkenin geleceği hakkında olumlu bir tablo çiziyor.


Türkiye'nin büyüme tahmini yükseldi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye ekonomisinin büyüme tahminini yükselterek, ülkede pozitif bir ekonomik döneme işaret etti. Fitch'in Küresel Ekonomik Görünüm Raporu'nda Türkiye'nin bu yılki büyüme tahmini yüzde 2.5'ten yüzde 2.8'e çıkarıldı. Aynı raporda, Türkiye ekonomisinin 2025 yılında yüzde 3.1 büyüyeceği öngörüldü.

Geçen yılın son çeyreğinde Türkiye ekonomisinin beklenenden daha fazla büyüdüğüne dikkat çekilen raporda, özellikle özel tüketimdeki artışın bu başarıda etkili olduğu vurgulandı. PMI endeksi ve tüketici güveni gibi faktörlerin de göz önünde bulundurulmasıyla, ekonomik ivmenin bu yılın ilk çeyreğinde de devam etmesinin beklendiği belirtildi.


HSBC’ de Türkiye büyüme tahminlerini revize etti

Fitch'in ayrıca küresel ekonomiye ilişkin büyüme beklentisini de yüzde 2.4'e yükselttiği ifade edildi. Raporda, ABD Merkez Bankası (Fed) ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) yıl sonuna kadar üç kez toplamda 75 baz puanlık faiz indirimine gitmesinin beklendiği öngörüldü. Ancak, Fitch'in Fed'in ilk faiz indirimini tarihini temmuz ayına, ECB'nin ise nisan ayına ertelediği belirtildi.

Bu olumlu gelişmelerin yanı sıra, HSBC bankasının da Türkiye ekonomisine ilişkin büyüme tahminlerini revize ettiği açıklandı. HSBC'nin raporunda, 2024 yılında Türkiye ekonomisinin yüzde 3.1 büyüyeceği tahmini yapıldı. Banka ayrıca, 2025 yılı için Türkiye'nin büyüme tahminini yüzde 3.6 olarak güncelledi. HSBC'nin raporunda enflasyon tahminlerine de yer verilerek, 2024 yıl sonu enflasyonunun yüzde 49.4'e yükseltilirken, 2025 enflasyon beklentisinin yüzde 29 seviyesinde kaldığı belirtildi.



Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal