Fırtına Nedir, Nasıl Oluşur?

Şiddetli hava olaylarından biri olarak bilinen fırtınanın nasıl oluştuğu merak konusu. Fırtına nedir, nasıl oluşur, tehlikeli midir gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

29.11.2021-15:17 - (Son Güncelleme: 29.11.2021-17:53) Fırtına Nedir, Nasıl Oluşur?

Dünyada gerçekleşen birçok doğa olayı olduğu biliniyor. Her birinin aslında bir sebebi var ve neredeyse hepsi birbiri ile ilişkili ve birbirini etkiliyor. Fırtına da bilinen en şiddetli doğa olaylarından biri. Rüzgar kaynaklı olan fırtınanın nasıl gerçekleştiği merak konusu. Normal sayılabilecek bir havanın bir anda fırtınaya dönüşümünün sebepleri merak ediliyor. İşte bir doğa olayı olan fırtınan detayları…

FIRTINA NEDİR?

Rüzgarın belli bir hızın üzerinde şiddetle esmesine fırtına adı veriliyor. Bir rüzgara fırtına denilebilmesi için rüzgar hızının meteoroloji tarafından belirlenen verilerin üzerinde olması gerekiyor. Rüzgar hızı bulunduğu ortama göre de değişiklik gösterebiliyor. Denizde, dağda, yaylada ya da şehirde olan rüzgarın hızı etrafındaki coğrafi etkilere göre değişkenlik gösterebilir. 34 knot / 8 bofor üzerinde rüzgar görüldüğünde bu rüzgara fırtına adı veriliyor.

FIRTINA NASIL OLUŞUR?

Dünyada iki çeşit basınç alanının var olduğu biliniyor. Yüksek ve alçak şeklinde isimlendirilen bu basınç alanları rüzgar oluşumunda etkili. Yüksek basınçlardan alçak basınçlara doğru yatay bir şekilde hareket eden havaya rüzgar deniyor. Eğer bu hareket normal seyrinin üzerinde bir hızda gerçekleşirse rüzgarın fırtınaya dönüştüğünü söyleyebiliyoruz.

Fırtınanın temelinde rüzgar olduğu söylense de diğer birçok hava olayının fırtına oluşumu üzerinde bir etkisi var. Buna göre kar, yağmur, dolu gibi hava olaylarının fırtına oluşumda etkisi var. Eğer bir rüzgarın hızı 60 km veya onun üzerindeyse rüzgar fırtınaya dönüşüyor anlamına geliyor. 60 km oranı zaman zaman 120 km’ye kadar çıkabiliyor. Bu da çok şiddetli ve yıkıcı bir fırtına demek.

Deniz ve okyanuslarda fırtına olayı daha şiddetli oluyor çünkü hava kütleleri su kütleleriyle birleşiyor. Karada oluşan rüzgarların en büyük kaynağı diğer hava olayları. Yağmur ya da karla birlikte gelen rüzgar fırtına oluşumuna sebep oluyor.


FIRTINA UYARISI NEDİR?

Meteoroloji şiddetli hava olaylarından önce vatandaşları uyarıyor. Fırtına için de bu geçerli. Fırtınalı havalarda yürürken dikkat etmek, hatta olabildiğince tehlikeden uzak durmak amaçlı kapalı alandan çıkmamak öneriliyor. Fırtına olduğu dönemlerde birçok yapıda hasar meydana gelebiliyor. Fırtına olacağı dönemlerde deniz kenarlarında ve minare gibi yüksek yapıların etrafında bulunmamak alınabilecek önlemlerden.

İSTANBUL'DA FIRTINA NE ZAMAN BİTECEK?

İstanbul'da fırtına şehrin birçok yerinde etkili oldu. Birçok yerden fırtına kaynaklı olumsuz haberler geliyor. İstanbulluların merak ettiği tek bir soru var: İstanbul'da fırtına ne zaman bitecek? Meteorolojinin yaptığı açıklamaya göre fırtına ve lodosun bugün gece 00.00'da bitmesi bekleniyor. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal