Fırsatçı Marketler İş Başında: Etiket Fiyatlarını Düşük Gösterip Kasada Fiyatı Arttırıyorlar

Ekonomide yaşanan dalgalanmaları fırsata çeviren bazı marketler gelen denetimler sonrası etiket fiyatlarını düşürdü. Ancak düşük etiketli ürün alanlar kasa yaşadıkları fiyat farkı ile neye uğradıklarını şaşırdı.

04.01.2022-14:22 - (Son Güncelleme: 04.01.2022-15:02)

Market fiyatlarında yaşanan fahiş fiyat artışları vatandaşları zor durumda bıraktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı açıklamalar sonrasında ise Ticaret Bakanlığı tarafından marketlere olan denetimler artırıldı. Ceza yemek istemeyen birçok market fiyat etiketlerinde indirime gitti. Ancak bazı fırsatçıların yaptığı etiket oyunu vatandaş tarafından fark edildi. Etikette 4,95 TL olan mandalinanın fiyatını, kasadan geçirirken 13,90 TL olarak görünce duruma tepki gösteren tüketici, kasiyerden ‘O fiyat etiketleri denetim içindi’ cevabını alınca şoke oldu.

CEZA YEMEKTEN KORKTUKLARI İÇİN ETİKETLERİ YENİLEDİRLER

Dolarda yaşanan dalgalanmalar sonrası fırsatçılık yapmak isteyen bazı marketler fiyatlarını iki katına çıkardı. Yaşanan fiyat artışına vatandaşın tepki göstermesi sonrası Ticaret Bakanlığı ekipleri başta olmak üzere yurdun dört bir yanında denetimler artırdı. Market fiyatları, ürünün geliş ve satış bedelleri üzerinden denetlendi. Birçok üründe fahiş artışlar tespit edildi ve gerekli cezalar uygulanmaya başlandı. Döviz kurlarında yaşanan düşüşün aynı oranda ürünlere yansıtılmadığını dile getiren vatandaş, etikette 4,95 görünen mandalinanın kasaya gidince fiyatının 13 TL’ye çıktığını ifade etti. 

ETİKET FİYATI İLE KASA FİYATI FARKLI 

Türkiye Gazetesi’nde yer alan habere göre; tüketici dernekleri bazı marketlerde yapılan üçkağıda karşı uyarılarda bulundu. Vatandaşları bilgilendirmek için uyarıda bulunan dernekler “Denetimleri önceden haber alan marketler, sıklıkla etiket değişimi yapıyor. Ekipler gelmeden önce düşük fiyat etiketlerini reyonlara yapıştırıyorlar. Denetimin ardından tekrar artırıyorlar. Bazen bazı ürünlerde indirimli etiketler unutuluyor. Ancak kasada artış yönünde değişim uygulanıyor. Vatandaş da o gördüğü fiyattan aldığını zannederek kasaya yöneliyor ve gerçek fiyatla karşılaşıyor. Bu durumda kanunen rafta yazılı fiyat geçerli ancak gelinen noktada etiketler üzerindeki bu oyunlar, binlerce tüketiciyi mağdur ediyor. Çünkü genellikle kartla alışveriş yapılıyor ve bedel sorulmuyor. Böyle durumlarda pahalıdan alma riski var. Bu sebeple tüketiciler hem etiketlere hem kasaya hem de fişlerine dikkat etsinler. Varsa uygunsuzluk, şikâyette bulunsunlar” değerlendirmesinde bulunuyor’’ ifadelerini kullandı. 


BİRÇOK ÜRÜNDE YÜZDE 30 ÜZERİ ZAM VAR

Vatandaşların tepkileri sonrası denetimlerin giderek sıkılaştırıldığını dile getiren Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kurda düşüşün yaşandığını ancak bu düşüşlerin aralık ayında raflarda kendini göstermediğini belirterek, ‘’Markette en fazla fiyat artışının yüzde 59 ile patlıcanda görüldüğüne işaret ederek salatalık, süt, yeşil mercimek, yoğurt, patates, kırmızı mercimek, maydanoz, yeşil fasulye, tereyağı, pirinç ve kaşar peynirinde de yüzde 30’ün üzerinde zam olduğunu açıkladı. Bayraktar, üreticide fiyatların gerilemeye başladığını, kurdaki düşüşün market fiyatlarına da yansımasını bekliyoruz’’ dedi. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal