Fındık Fiyatları Üreticinin Yüzünü Güldürdü

Fındıkta hasada birkaç hafta kala Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) bu yılın fındık alım fiyatlarını duyurdu.

29.07.2020-09:27 - (Son Güncelleme: 29.07.2020-09:10) Fındık Fiyatları Üreticinin Yüzünü Güldürdü

Bu verilere göre, % 50 sağlam iç esasına göre Giresun kalite kabuklu fındığın kilosu için 22.5 TL, Levant kalite kabuklu fındığın kilosu için 22 TL alım fiyatı düzenlendi. Yüksek randımanlı fındık teslimi durumunda yaklaşık 1 TL, kayıtlı çiftçilere verilen ‘alan bazlı, mazot ve gübre desteği’ olarak hemen hemen 2 lira eklendiğinde, fındık fiyatı 25 TL ve 25.5 TL düzeyine çıkacak. Bu yeni sezon için yapılan fındık rekoltesi beklentileri 665 bin ton.

Ziraat odaları fiyatı pozitif bulurken, üreticinin fındığı tüccara emanet etmektense, depolara bırakmasını önerdi. Fındık müdahale alım fiyatları ilk kez 2019'da fındık üreticisi mahsulünü toplamaya başlamadan önce duyurulmuş, levant kalite fındık için 16.5 TL, Giresun kalite fındık için 17 TL belirlenmişti. Sezon boyunca fındık 14 TL ve 25 TL arasında satılmıştı.

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, üreticinin en büyük isteğinin, fındığı toplamaya başlamadan önce fiyatın duyurulması olduğunu ifade ederken, 2 senedir bu isteğin bir yol haritasına dönüştüğünü dile getirdi.

Üreticinin böylelikle kendini güvende hissettiğini ifade eden Karan, 'Fındık fiyatlarını olumlu değerlendiriyoruz. Bundan sonra önemli olan fiyatların sürdürülebilirliğinin sağlanması. TMO’nun kota koymadan üreticiye sahip çıkması, piyasaya göre hareket etmesi lazım. Üreticinin ise fındığını tüccara emanete vermemesi gerekiyor. Fındığı tutacak yeri olmayan üretici bu yola gidince, fındığını hem düşük fiyata satmış oluyor, hem de oradan ürün ihtiyacını karşılayan tüccar, başkasından alım yapmıyor' şeklinde konuştu.

HASAT TARİHİ BELİRLENDİ

TMO’nun bu süre zarfında piyasadaki regülasyon vazifesini en iyi şekilde yapacağına inandıklarının altını çizen Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça da, fındık üreticilerinin bundan sonra dikkat etmesi gereken en önemli şeyin hasat zamanı olduğunu belirtti. Akça, 'Sahil kesimi için 7 Ağustos, orta kesim için 11 Ağustos, 500 metre ve yukarı rakımlarda 15 Ağustos hasat zamanı başlıyor. Bu tarihten önce yapılacak hasatta verim düşüklüğü, kalite sorunu; sonrasında ise aflatoksin oluşması sorunu oluyor' şeklinde konuştu.

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı İlyas Edip Sevinç de, Türkiye’nin fındığının hepsini özel sektörün ihraç ettiğini anımsatırken, 'Dünya toplam arzının geçen yıldan fazla olduğunu görüyoruz. Türkiye’nin arzı geçen yıldan biraz düşük. Ürünün arzı, alıcıların tutumu, pandemi etkisiyle piyasaların nasıl oluşacağını da yakın zamanda göreceğiz' diye konuştu.

FİSKOBİRLİK HAZIR

Fiskobirlik Yönetim Kurulu üyesi olan Nurettin Karan, aranan % 50 randıman kıstasının Türkiye genelinde genel olarak sağlandığını belirtti. Giresun ortalamasının da % 52 olduğunu ifade eden Karan, bu meselede problem yaşanmayacağını dile getirdi. Karan, 'Fiskobirlik piyasa şartlarında fındık almak durumunda. Fiyat piyasanın bir miktar üzerinde olabilir. Ciddi anlamda fındık alacağız. 15 - 20 bin ton hedefimiz var. Türkiye çapında 50 kooperatifimiz var. Türkiye genelinde ekipman, depo, çalışanlarımızla alıma hazırız' şeklinde konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal