Filizlenmiş sarımsak öyle bir şeye yarıyor ki bir daha asla çöpe atmayacaksınız!

Uzun süre muhafaza edilen sarımsağın filizlendiğinde atılması yönünde yanlış bir bilgi kirliliği mevcut. Filizlenen sarımsak zarardan çok yarar barındırmaktadır. Peki filizlenen sarımsağın faydaları nelerdir? İşte detaylar...

03.09.2021-09:53 - (Son Güncelleme: 20.04.2022-08:51)

Journal of Agricultural and Food Chemistry'nin 2014 yılında yayımladığı bir makalede en fazla beş gün içinde filizlenen sarımsakların antioksidan yönünden zengin olduğu iddia edildi. Peki, filizlenen sarımsağın faydaları nelerdir? 

Filizlenen sarımsak, normal sarımsağa oranla antioksidan yönünden çok daha fazla zengindir. Bir dahakine sarımsağınızın filizlendiğini gördüğünüzde çöpe atmayın faydalarından yararlanın.

Eğer sarımsağı kendiniz filizlendirmek istiyorsanız şu adımları takip etmeniz yeterli olacaktır. Bir kabın içerisine az miktarda su ekleyip sarımsağı suya hafifçe değecek şekilde kabın içerisine koyun. Cam önüne yerleştirip 1 hafta kadar bekleyin. Bu sürede sarımsağınızın filizlendiğine şahit olacaksınız. 


Saksıda sarımsak nasıl yetiştirilir?

Sağlığımıza faydaları ise saymak ile bitmeyen sarımsağı evinizin içinde saksıda kolayca yetiştirebileceğinizi biliyor muydunuz?

Sarımsağı yetiştirmek için en uygun dönem ilkbahar ve sonbahar mevsimleridir. Dolayısıyla hemen şimdi siz de birkaç basit malzeme ile evinizde sarımsak yetiştirebiliriz.

Gerekli olan malzemeler:

- 1 bütün sarımsak

- Killi toprak

- 20 santim derinliğinde bir saksı


Sarımsağın kabuklarını soymadan dişlerini tek tek ayırın. Toprağı saksıya doldurun, ardından saksının ortasında 10 santimlik bir çukur açın. Sarımsakların kök uçları alta, filizlenecek yerleri üste gelecek şekilde bu çukura gömün. Bu işlemi yaparken çok dip dibe olmamalarına dikkat edin. Ardından saksınızı evin en güneş alan yerine yerleştirin ve sarımsaklarınızın filizlenmesini beklemeye başlayın.

Fazla su sarımsakları çürütebileceğinden haftada 1 ya da 2 kez sulamanız yeterli. Yapraklar kahverengiye dönmeye başladığında onları toplama zamanı da gelmiştir. Sarımsakları toplamanın zamanı gelince dikkatli bir şekilde sarımsağın başını topraktan çekin. Topraktan çıkan sarımsakları bir hafta kadar serin bir yerde saklayın.

Doğal antibiyotik sarımsağın faydaları

Sarımsak şifalı bir bitki olarak adlandırılır yıllardan beri... Sarımsağın anti-bakterial özelliği pek çok hastalığın tedavisinde kullanılır.  Kalp rahatsızlıkları ve yüksek tansiyon olmak üzere pek çok hastalığı önler.


Sarımsak oldukça zengin bir vitamin ve mineral kaynağıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır özellikle de soğuk algınlığına karşı vücut direncini artırır.  Sarımsağın kansere karşı koruyucu bitkilerden olduğu gerçeğini de sık sık hatırlamak gerekiyor.

Tavsiye sarımsak çorbası

Sarımsak çorbası için gerekli olan malzemeler:

- 30 diş sarımsak

- 1 soğan

- Yarım su bardağı krema

- 1 yemek kaşığı un

- 1 yemek kaşığı tereyağı

- 1 yemek kaşığı ayçiçeği yağı

- 3.5 su bardağı su veya tavuk suyu

- 2 yemek kaşığı zeytinyağı

- Tuz

- Karabiber

Üzeri için gerekli olan malzemeler:

- 1 yemek kaşığı ayçiçeği yağı

- Yarım tatlı kaşığı kırmızı pul biber


20 diş sarımsağı kabuklarını soymadan fırın tepsisine yerleştirin. Üzerine zeytinyağı, tuz ve karabiberi ilave ederek alüminyum folyo ile kapatın. Önceden ısıtılmış 170 dereceye ayarlı fırında sarımsaklar kahverengi oluncaya kadar pişirin. Tereyağı ile ayçiçeği yağını tencerede ısıtın. Yemeklik doğradığınız soğanı ilave ederek soteleyin. Bu kez kabukları soyulmuş 10 diş sarımsağı yemeklik doğrayın ve tencereye ilave edin. Unu ekleyip hızlı bir şekilde karıştırın. Suyu ilave ederek karıştırmaya devam edin. Fırından alıp kabuklarını soyduğunuz sarımsakları ilave edin. Kaynayınca el blenderi yardımıyla pürüzsüz hale getirin ve 5 dakika kaynatın. Ocaktan almaya yakın krema, tuz ve karabiberi ilave edip tahta kaşıkla karıştırın. Çorbayı kaynadıktan 1 dakika sonra kremanın kesilmemesi için ocaktan alın. Üzerine ocakta kızdırdığınız pul biberli yağı gezdirin ve sıcak servis yapın. Şimdiden afiyet olsun!

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal