Filistin Dışişleri Bakanlığı yaptığı basın açıklamasında Unesco'nun Filistin lehine aldığı yeni kararları paylaştı.
Filistin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada işgal altındaki Filistin, kültür ve eğitim kurumları şeklinde iki kararın Unesco'nun Yürütme Konseyi üyeleri tarafından oy birliğiyle kabul edildiği belirtildi.
Alınan bu iki kararın Kudüs şehrinin işgal altında bir şehir olduğunu söyleyen Filistin Dışişleri Bakanlığı, işgalci güç olarak kabul edilen İsrail'in Kudüs şehrinde aldığı kararlar ve tedbirlerin geçersiz olduğunu bu kararların en kısa zamanda iptal edilmesi gerektiğini vurguladı.
Filistin Dışişleri Bakanlığı'nın yaptığı açıklamanın devamında ise UNESCO'nun İsrail'in yaptığı yasa dışı proje ve politikalara son verilmesini, şehrin kültürel yapısı korunurken Filistin vatandaşlarının ibadet hakkının güvence altına alınması gerektiği belirtildi.
UNESCO'DAN FİLİSTİNE DESTEK
UNESCO Yürütme Konseyi yaptığı açıklamada İsrail'i uyardı. Üç büyük dinin merkezi olarak kabul edilen şehrin tahrip olmasının engellenmesi gerektiğini vurgulayan UNESCO uluslararası kuruluşlardan destek istedi.
İlk olarak Napolyon tarafından ortaya atılan İsrail Devletini kurma fikri 1799 yılında ortaya atılmıştı. Birinci Dünya Savaşı sonrası Osmanlı İmparatorluğu'nun çökmesi ile birlikte özgürlük kazanan Filistinliler değişen dengeler sonucu topraklarını para karşılığında Yahudilere satmışlardı. İkinci Dünya Savaşından hemen sonra kurulan İsrail Devleti bölgede artık bir güç unsuru haline gelmişti. İsrail Devleti 2 bin yıldır kurulmuş ilk ve tek resmi Yahudi devletiydi.
1967 yılında Yahudiler ve Araplar arasında gerginlik yükseldi. 6 gün süren savaş sonucu bölgenin durumu değişti. İsrail Kudüs şehrini ele geçirdi. 500 bin Filistinli mülteci Mısır, Lübnan gibi çevre ülkelere zorunlu olarak göç etti.