FIBA Holding Kimin, Sahibi Kim?

30 yılı aşkın ticari hayatıyla ülkenin en güvenilir holdingleri arasında üst sıralarda yer alan FIBA Holding'in kurucusu Hüsnü Özyeğin ve şu anki başkanı Murat Özyeğin Kimdir?

14.10.2021-10:07 - (Son Güncelleme: 14.10.2021-14:28) FIBA Holding Kimin, Sahibi Kim?

Fiba Grubu şirketlerinden Gelecek Varlık’ın talep toplama tarihi olarak 14 – 15 Ekim belirlendi. Fiba Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özyeğin, Borsa İstanbul’a dönmenin mutluluğu içinde olduklarını bildirdi. Murat Özyeğin, “Sermaye piyasalarına 15 yıl sonra dönmenin heyecanını yaşıyoruz. Grubumuzda önümüzdeki süreçte başka halka arzları da planladığımız bu dönemde halka arz olacak ilk şirketimizi, sektörünün lider kuruluşu olan Gelecek Varlık olarak belirledik. Yatırımcılarımızla tekrar buluşmanın mutluluğu içindeyiz.” Açıklamalarında bulundu. Halka arz 300 – 360 milyon TL arasında olacak. Fiba Grubu, 2006 yılında Finansbank hisselerinin yüzde 46’sını 5 milyar dolar değer üzerinden satarak o yılın en büyük doğrudan yabancı sermaye girişini sağlamıştı. Grup, 15 yıl sonra Borsa İstanbul’a dönüyor. Peki, Murat Özyeğin kimdir? Hüsnü Özyeğin kimdir?

HÜSNÜ ÖZYEĞİN KİMDİR?

FIBA Holding’in kurucusu olarak adını tüm Türkiye’ye duyuran Hüsnü Özyeğin, 1944 yılında İzmir’de dünyaya geldi. Liseyi Robert Koleji’nde okuyan Hüsnü Özyeğin, inşaat mühendisi olma hayaliyle Amerika’ya okumaya gitti. Oregon State Üniversitesi’nde inşaat bölümünde okurken finansa daha yakın olduğunu fark etti. Bölümü bitirdikten sonra Harvard Üniversitesi’nde ekonomi bölümünden yüksek lisans yaptı. 

Üç yıl Amerika’da çalıştıktan sonra Türkiye’ye geri dönen Özyeğin, 32 yaşındayken Pamukbank genel müdürü oldu. 1984 yılında Pamukbank’tan ayrılıp Yapı Kredi Bankası’nda genel müdür oldu. 3 yıl Yapı Kredi’de çalıştıktan sonra kendi bankası Finansbank’ı 1987’de kurdu. 1987 – 2010 yılları arasında Finansbank A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yaptı. 

Fiba Holding bünyesi altında 30’dan fazla şirket bulunuyor. 1996 yılında satın aldığı Gima ve Ende’yi Sabancı Holding’in yüzde 40 ortak olduğu CarrefourSA’ya sattı. Fiba, turizm sektörüne İstanbul Swisshotel’i satın alarak giriş yaptı. Hüsnü Özyeğin 2,2 milyarlık servetiyle Forbes Türkiye’nin 2020’de hazırladığı "En Zengin 100 Türk listesi'nde" 5. sırada yer aldı. Ayşen Özyeğin’le evli olan Hüsnü Özyeğin iki çocuk sahibidir ve İngilizce bilmektedir. Hüsnü Özyeğin, Özyeğin Üniversitesi’nin kurucuları arasındadır. 


MURAT ÖZYEĞİN KİMDİR?

1976 yılında Ayşen Özyeğin ve Hüsnü Özyeğin’in çocuğu olarak İstanbul’da doğan Murat Özyeğin, üniversite eğitimini Carniege Mellon Üniversitesi’nde Endüstri Yönetimi ve Ekonomi alanlarında çift diploma yaparak tamamladı. 1998 yılında okulu bitirdiğinde Bear Stearns & Co. Yatırım Bankası’nın New York ofisinde Şirket Birleşme ve Satın Alma Grubu’nda Finansal Analist olarak işe başladı. 2000 yılında Londra şubesine transfer olan Özyeğin, 2003 yılında Harvard’da işletme yüksek lisansını tamamladı.


Eğitimini tamamlayıp Finansbank ve FIBA Holding’de Stratejik Planlama ve İş Geliştirme Bölümlerini kurdu. Grubun finans alanında önemli güçlerinden Credit Europe Bank’ın yönetim kurulum başkan yardımcılığını, finans dışı şirketlerin tamamının yönetim kurulu başkanlığını yaptı. Murat Özyeğin şu an FIBA Grubu Yönetim Kurulu ve İcra Kurulu Başkanlığını yönetmektedir. Murat Özyeğin’in 1,5 milyar dolar serveti olduğu biliniyor. Edwina Sponza ile 11 yıl evli kalan Murat Özyeğin üç çocuk babasıdır. Murat Özyeğin şu an Yasemin Güçkan ile evli.

HÜSNÜ ÖZYEĞİN, ÖZYEĞİN ÜNİVERSİTESİ’NİN KURUCULARI ARASINDA BULUNUYOR

Yaptığı yardım çalışmalarıyla bilinen Hüsnü Özyeğin, kendi adıyla var olan vakfı tarafından 2005 yılında Özyeğin Üniversitesi için çalışmalara başladı. Çağdaş eğitim sistemi, yaşamla iç içe yenilikçi yapısı ve girişim sektörüyle dirsek temaslı eğitim vizyonuyla üniversite 18 Mayıs 2007 tarihinde kuruldu. 2011 yılına kadar Altunizade Kampüsü’nde öğrencilerini ağırlayan Özyeğin Üniversitesi, 2011’den beri Çekmeköy Kampüsü’nde eğitim veriyor. Üniversite’de 6 fakülte, 3 enstitü, 2 yüksekokul; 23 lisans ve 10 doktora eğitimi veriyor. Çekmeköy Kampüsü toplam 283 bin metrekare alanı kaplıyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal