Fed’den faiz indirimi sinyali: ‘Biraz daha güven istiyoruz’

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, faiz indirimi konusunda dikkat çeken açıklamalarda bulundu. İşte detaylar…

05.02.2024-09:56 - (Son Güncelleme: 05.02.2024-17:44)

Fed Başkanı Jerome Powell, ülkesindeki bir televizyon programına konuk olarak katıldı ve gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. Enflasyonun son 1 yılda gerilediğini ve gerilemenin yılın ikinci yarısında keskinleştiğini söyleyen Powell, "Büyüme sağlam bir hızla devam ediyor. İş gücü piyasası güçlü: işsizlik yüzde 3,7 ve enflasyon düşüyor. Ekonominin bu kadar güçlü olmasıyla faiz indirimine Ne Zaman başlanacağı sorusuna dikkatli yaklaşabileceğimizi düşünüyoruz.’’ diye konuştu.

Biraz daha güven istiyoruz

AA’da yer alan habere göre; Powell, enflasyonun istikrarlı bir şekilde yüzde 2'ye düşmesi için daha fazla kanıt görmek istediklerini belirtirken, "Biraz güvenimiz var. Güvenimiz artıyor. Faiz oranlarını düşürmeye başlamak gibi çok önemli bir adımı atmadan önce biraz daha güven istiyoruz." dedi. Powell, daha iyi verileri beklediklerini ve bu beklentinin verilerin yeterince iyi olmadığı anlamına gelmediğini vurguladı. Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) üyelerinin çoğunluğunun bu yıl faiz oranlarını düşürmeyi uygun gördüğünü söyleyen Powell, "ne zaman" sorusuna ise kararın verilere bağlı olacağını ifade etti. Powell, enflasyonun düşmesi veya iş gücü piyasasındaki zayıflığın görülmesinin erken harekete geçme isteklerini artırabileceğini ifade etti.

Ekonomideki güç bu karara dikkatli yaklaşabileceğimizi gösteriyor

Faiz indirim konusunda gelen ‘erken hareket’ ile ilgili soruya yanıt veren Powell, şunları kaydetti:

"Çok erken hareket etmenin tehlikesi, işin tam olarak tamamlanmaması ve son altı aydır elde ettiğimiz iyi okumaların bir şekilde enflasyonun nereye doğru gittiğine dair gerçek bir gösterge olmadığının ortaya çıkmasıdır. Durumun böyle olduğunu düşünmüyoruz. Yapılacak ihtiyatlı şey; biraz zaman tanımak ve verilerin enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2'ye indiğini teyit etmeye devam ettiğini görmek."

Jerome Powell

Doğru zamanı seçmeye çalışıyoruz

Enflasyonu zaman içinde yüzde 2'ye döndürmeye kararlı olduklarını ancak faiz indirimi için yüzde 2'ye ulaşmayı beklemeyeceklerini yineleyen Powell, şu anda faiz oranlarını düşürmeyi aktif olarak düşündüklerini, enflasyonun yüzde 2'de olmasa da aşağı yönlü olmasının kendilerini rahatlattığını ifade etti. Powell, faiz indiriminin gerçekleşmesini sağlamak için Fed'in araçlarını kullanmaya odaklandıklarını belirterek, kısıtlayıcı para politikasını tersine çevirmeye başlamak için zamanı seçmenin bunun bir parçası olduğunu vurguladı. Faiz indirimlerine başlamak için doğru zamanı seçmeye çalıştıklarını vurgulayan Powell, enflasyonun yüzde 2'ye düşeceğinden daha fazla emin olmak istediklerini belirtti. Powell, "Komitenin yedi hafta sonra yapılacak mart toplantısında bu güven seviyesine ulaşmasının pek mümkün olmadığını düşünüyorum."  sözlerini kullandı.

Ülkedeki mali yol uzun vadeli değil

Powell, ABD'nin ulusal borcuyla ilgili soruya yanıt verirken, mali politikalar hakkında yorum yapmaktan kaçındıklarını ancak uzun vadede ABD'nin sürdürülemez bir mali yolda olduğunu, borcun ekonomiden daha hızlı büyüdüğünü belirtti.

Sürdürülebilir mali açıdan öncelik vermenin artık geniş çapta anlaşıldığını ifade eden Powell, bunun ne kadar erken olursa o kadar iyi olacağını vurguladı.

Ayrıca, uzaktan çalışma modelinin ülke genelinde ofis binalarının değerini düşürerek gayrimenkul kaynaklı başka bir bankacılık krizi olasılığına ilişkin soruya Powell, böyle bir durumun pek olası olmadığını düşündüğünü ifade etti.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal