FED faiz kararı açıklandı mı, ne zaman açıklanacak? ABD Merkez Bankası toplantısı 2022 Mart ayı toplantı takvimi

ABD Merkez Bankası (FED) toplantısı 2022 Mart ayı toplantı takvimi ekonomi dünyasının birinci gündem maddesi olarak dikkat çekiyor. Peki FED faiz kararı açıklandı mı, ne zaman açıklanacak? FED toplantı takvimi ve daha fazlası hakkında merak edilenler haberimizde...

04.03.2022-17:06 - (Son Güncelleme: 04.03.2022-17:07) FED faiz kararı açıklandı mı, ne zaman açıklanacak? ABD Merkez Bankası toplantısı 2022 Mart ayı toplantı takvimi

ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz kararı hakkındaki son gelişmeleri ekonomi dünyası tarafından dikkatle takip ediliyor. Yatırımcılar başta olmak üzere ekonomi dünyasının önde gelen otoriteleri FED’in Mart ayı toplantı takvimini gündemlerine almış durumda. Mart 2022 ayı içerisinde açıklanacağı bilinen FED’in faiz kararının net tarihini öğrenmek isteyen insanlar intenet üzerinden araştırmalarını sürdürüyor.

FED Faiz Kararı Açıklandı Mı, Ne Zaman Açıklanacak?

FED Başkanı Jerome Powell son yaptığı açıklamasında politika faizini sabit tuttuğunu açıklamıştı. FED’in 2022 yılndaki ilk faiz kararında politika faizini sabit tutması sonrası ikinci toplantının yapılacağı Mart ayında FED’in faiz konusunda nasıl bir karar alacağı gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Powell’ın FED faizini 2022 yılı içerisinde üç kez yükselteceklerini açıklaması üzerine Mart ayında yapılacak FED toplantısının önemi daha da arttı.

FED Başkanı Powell

Rusya ile Ukrayna arasında yaklaşık 10 gündür devam eden savaşın da etkisiyle piyasalarda büyük dalgalanmalar bekleniyor. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in yaptığı açıklamaya göre Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan savaşın yaratacağı sorunlar sebebiyle Kiev’deki ABD elçilik binası geçici bir süre için Lviv kentine taşınmıştı.

ABD Savunma Bakanlığı’nın Sözcüsü John Kirby ise Rusya’nın Ukrayna’ya yaptığı saldırıya devam etmesi halinde G-7 ülkelerinin bakanlarıyla ortak olarak ağır ekonomik yaptırımlar uygulayacaklarını vurgulamıştı.

Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan savaş sonrasında Brent petrolünün varil fiyatı 3 Mart 2022 Perşembe günü 95,4 Dolar seviyesini görerek tüm zamanların rekorunu kırarken bugün ise 94,2 Dolar civarında bulunuyor.

FED faiz

Savaşın etkileriyle birlikte FED’in Mart ayı için 50 baz puanlık faiz ihtimali yüzde 60’ın altına düşerken St. Louis FED Başkanı James Bullard, FED’in enflasyonla daha sert bir kararlılıkla mücadele etmesi gerektiğini ifade ederek piyasaların zarar görmesini engellemek adına faiz arttırımı kararının verilmesi gerektiğini savundu.

Yapılan bu açıklamalarla beraber New York borsası son zamanların en hareketli günlerinden birisini geçirdi. Satış ağırlıklı bir günün geride kaldığı piyasadaki bazı değer kayıpları dikkat çekti. Dow Jones endeksi yüzde 0,49, S&P 500 endeksi ise yüzde 0,38 oranında değer kaybederken, Nasdaq endeksi ise sabit bir seyir izledi. Dolar endeksinin 96,4 seviyesiyle son iki haftanın en yüksek seviyesini görmesi güne damgasını vurdu. ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi ise analistlerin son sınır olarak belirlediği yüzde 2’nin de altına düşerek yüzde 1,98’den işlem gördü.

FED’in  Mart ayında bu gelişmeleri de göz önüne alarak faiz arttırımı kararı almasına kesin gözüyle bakılıyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal