Fatma Dizi İnceleme: Sıradan Türk Kadınından Seri Katile

Nisan ayında Netflix de yayınlanan Fatma en iyi yerli Netflix dizi olarak izleyiciden tam not aldı. Peki, Fatma’yı diğer Netflix dizilerinden ayıran nedir?

24.05.2021-10:02 - (Son Güncelleme: 24.05.2021-10:02)

Netflix’in yerli dizi Fatma, ilk yayınlandığı günden itibaren izleyicinin beğenisini kazanarak IMDB’de 7.5 puan alarak başarısını göstermeye devam ediyor. Burcu Biricik, Uğur Yücel Mehmet Yılmaz Ak, Hazal Türesan, Olgun Toker gibi ünlü isimlerin yer aldığı dizide, dram, polisiye, aksiyon ve psikolojik öğeleri ile farklı boyutları bir arada barındırıyor.

HAYATLAR VE GERÇEKLER

Her gün karşılaştığımız insanlardan biri olan Fatma Yılmaz’ın hikayesinde, sıradan bir Türk kadını iken nasıl seri katile dönüştüğü adım adım anlatılıyor. Eşinin hapse girmesinin ardından temizlikçilik yapan Fatma, çocukluğunda cinsel istismara maruz kalması, otizmli olan oğlunun hem babası hem de toplum tarafından kabullenilmemesi karakterinin oluşumunu büyük oranda etkiliyor.

TOPLUM TARAFINDAN SOYUTLANAN BİR KARAKTER: FATMA

Fatma’nın işlediği cinayetlerde dahi toplum içerisinde fark edilmemesi olay örgüsünün en önemli öğesini oluştururken zaman zaman izleyicinin mantık sınırlarını da zorluyor. Aslında Fatma’nın hikayesi kendisini kurtarmadığı için başkaları tarafından harcanan günümüzdeki birçok kadının hikayesi ile benzerlik gösterebilir.

Ataerkil toplumun olumsuz taraflarının dizide çokça yer almasından dolayı Fatma’nın yaptığı hiçbir eylem ciddiye alınmıyor ve suçlu olarak görünmemesine yol açıyor. Burcu Biricik’in Fatma’nın ruhuna bürünerek canlandırması Türk dizilerindeki kadın seri katil karakterine yeni bir boyut getiriyor.

Fatma’nın kendi hayatı ve temizliğe gitti evdeki hayat arasındaki gelir eşitsizliğini, sosyokültürel farkı, eğitim ve maddi anlamdaki yüksek standartları yansıtmasından dolayı ülke gerçeğini gözler önüne seriyor. Türkiye ve dünyada artan kadına şiddet olaylarına da değinen dizi kadın erkek eşitsizliği Burcu Biricik’in oyunculuğu ile Fatma’da hep daha fazlası ortaya çıkıyor.

BİR BAŞKADIR FATMA

Fatma bir tarafta cinayetleri işlemeye devam ederken diğer tarafta da toplum tarafından soyutlanmaya devam ediyorken 35 yaşına kadar içinde baskıladığı her şeyin öfkesini işlediği cinayetler aracılığıyla topluma anlatmaya çalışıyor. Bayram karakteri ise Fatma’nın görünmezliğini kullanarak bu değişimin hızlanmasına neden oluyor. Her bölümde senaryonun üstüne çıkarak oyunculuğunu yansıtan Burcu Biricik, karkter gelişimi açısındanda oldukça başarılı olmasına neden oluyor. 

Netflix’de yayınlanan diğer Türk dizileri Hakan: Muhafız, Atiye ve Bir Başkadır dizisine nazaran daha çok beğenilen ve içselleştirilen Fatma, işlediği sosyal konulardan dolayı toplum tarafından daha fazla kabul gören bir Netflix dizi oldu. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal