Fahiş fiyat balonu patlıyor! O ilanlar yayından kaldırılacak!

Gelir İdare Başkanlığı yeni düzenleme getirdi. Yeni düzenleme ile beraber internet sitelerinde yer alan gayrimenkul ilanlarında yer alan fiyatlar ile tapudaki satış fiyatını karşılaştırarak usulsüzlük yapan satıcı veya emlakçıların cezai işlem uygulanacak. Uygulama ile suni fiyat artışların önüne geçilmesi hedefleniyor.

01.07.2022-10:06 - (Son Güncelleme: 01.07.2022-10:17)

İnternet üzerinden yapılan gayrimenkul satışlarında usulsüzlük yapan satıcı ve emlakçıların önüne geçebilmek için Gelir İdare Başkanlığı yeni düzenleme getirdi. Yeni düzenleme ile beraber internet sitelerinde yer alan gayrimenkul ilanlarında yer alan fiyatlar ile tapudaki satış fiyatını karşılaştırarak usulsüzlük yapan satıcı veya emlakçıların cezai işlem uygulanacak. Uygulama ile suni fiyat artışların önüne geçilmesi hedefleniyor.

GİB'e aylık olarak bildirilecek

GİB kapsamında düzenlenen yeni uygulama ile internette emlak ilanlarında yeni bir döneme giriliyor. Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile sosyal medya, internet siteleri üzerinden yapılacak taşınmaz ile mal ve hizmetlerin alınması, satılması veya kiralanması işlemleri bundan böyle GİB'e aylık olarak bildirilecek. Bu gelişmeyle konut fiyatlarını suni olarak yükselten fırsatçılar önlenecek. Örnek vermek gerekirse, bir gayrimenkulü 5 milyon liraya internet üzerinden sattığınız, fakat vergi ve harçların çok çıkması sebebiyle gayrimenkulün fiyatını 2 milyon lira olarak gösterdiniz. İlana koyduğunuz site, satışın 5 milyondan olduğunu Gelir İdaresine bildirecek. Aynı şekilde tapu da bu satışın 2 milyon lira olarak tescil edildiğini Gelir İdaresine bildirecek. Gelir İdaresi aradaki fark kadar alıcı ve satıcıya harç matrah farkı çıkaracak ve Vergi Ziyaı Cezası ile tahsilini yapacak. Satıcı açısından ise 5 yıllık süreyi doldurup doldurmadığına bakıp ona da ayrıyeten matrah farkı ve vergi kaybı cezası kesilecek. Aynı şekilde bu satışa aracılık eden emlakçı varsa ve faturasını da kesmediyse ona da para ceza uygulanacak.

GİB'e aylık olarak bildirilecek

"Sorunların önüne geçileceğini düşünüyoruz"

Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Aydemir, fırsatçılara göz açtırılmayacağını ifade ederek alıcıların mağduriyet yaşamaması konusunda titiz davrandıklarını ifade etti. Aydemir, bu sorunların önüne geçilebilmesi için, “Emlak piyasaları son birkaç yıldır ne yazık ki ciddi bir belirsizlik ve fiyat dengesizliği ile mücadele içindeydi. Bu belirsizlik ve fiyat politikalarındaki tutarsızlık sebebiyle başta vatandaşlarımız olmak üzere tüm kesimlerin mağduriyeti söz konusuydu. Ancak yeni yapılan düzenleme ile bu sorunların uzun vadede önüne geçileceğini düşünüyoruz” açıklamalarında bulundu.

Ertuğ Güveniş
ertugguvenıs@outlook.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal