F ve Q klavye arasındaki farklar nelerdir? F klavye ve Q klavye hakkında detaylı bilgiler

F klavye nedir? Q klavye nedir? F ile Q klavye arasındaki farklılıklar nelerdir? F ve Q klavye ile ilgili detaylar haberimizde yer almaktadır. İşte ayrıntılar.

09.05.2022-22:37 - (Son Güncelleme: 09.05.2022-22:37) F ve Q klavye arasındaki farklar nelerdir? F klavye ve Q klavye hakkında detaylı bilgiler

F ve Q klavyeler arasında farklılıklar görülebilmektedir. Sizle için F ve Q klavyeleri arasındaki farklılıkları anlattık.

F klavye nedir?

Türkçe için özel geliştirilmiş bir klavyedir. Bakanlıklararası Standardizasyon Komitesi tarafından 20 Ekim 1955 tarihinde onaylanmıştır. F klavyede, Türkçemizde sık sık kullandığımız harfler klavyenin ortalarında, az kullandığımız harfler ise klavyenin yanlarında olacak şekilde yer verilmiştir. F klavyede, ünlü harfler sağ yerde, ünsüz harfler sol tarafta yer almaktadır. Kamu kurum ve kuruluşlarında da F klavye kullanma zorunluluğu getirilmiştir.

Ülkemizin de katıldığı 1957 senesinde uluslararası klavye hızlı yazma yarışmalarında F klavye, 25 rekor kırarak, 59 dünya şampiyonluğuna sahip olmuştur.

Q klavye nedir?

Diğer adı QWERTY, dünyanın en çok kullandığı klavyedir. İngilizce gibi herhangi bir dilde kolay bir şekilde yazılması için Q klavye geliştirilmemiştir. Q klavye her dili kapsayan bir klavye de değildir.

Christoper Latham Sholes aynı anda yazılan harflerin yan yana olduğunu ve tıkanıklık yarattığını görünce, Christoper ürettiği klavyede harfleri olabildiğince karıştırmaya ve en sık kullanılan harfleri neredeyse ulaşamayacağı yerlere yerleştirmeye karar vermiştir. Kullanıcının parmaklarını klavyeyi yavaşlatmak amacıyla klavye kullanıcıları yazmak için Q klavye dediğimiz klavye türünü ortaya çıkmıştır. F klavyesi, Türkçede yaygın olarak kullanılan harflerin Q klavyesinde birbirinden çok uzak olması nedeniyle geliştirilmiştir.

F ve Q klavye arasındaki farklılık

F ile Q klavye arasındaki farklılıklar

-F klavye Türkçeye uygun hazırlanırken Q klavye her dile uygun olarak hazırlanmıştır.

-F klavye, en kısa zamanda az enerji ile en çok kelimenin yazılmasını amaçlar.

-F klavye kullanan kimse, Q klavye kullanan kimseye göre daha az enerji çok kelime yazar.

-F klavye de yazı yazma hızı Q klavyeden fazladır.

-Q ve F klavyede tuşların dizimindi farklılık vardır.

-Q klavye dünyada en fazla kullanılan klavye türüdür.

-Q klavye, hızı yavaşlatmayı ve sıkışıklık olmasını engellemeyi amaçlar.

Ceren Kozan
cerenkozan@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal