F-16 görüşmelerinde kritik gelişme: ABD’nin destekleri devam edecek

Türkiye ile ABD arasında devam eden F-16 görüşmelerinde kritik bir gelişme yaşandı. Beyaz Saray, yaptığı son açıklamada ABD’nin Türkiye’ye desteklerinin süreceğini kaydederek, F-16 anlaşması için görüşmelerin devam ettiğini söyledi. Detaylar haberimizde...

09.09.2022-11:43 - (Son Güncelleme: 09.09.2022-11:43) F-16 görüşmelerinde kritik gelişme: ABD’nin destekleri devam edecek

Türkiye ile F-16 görüşmelerini sürdüren ABD’den görüşmeler konusunda kritik bir açıklama geldi. Türkiye ile yapılan görüşmeler hakkında konuşan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Direktörü John Kirby,  "F-16 programına ilişkin bir güncellememiz yok. Başkan Joe Biden bu anlaşmaya desteğini sürdürüyor." şeklinde konuştu.

ABD’nin destekleri devam edecek

Biden’ın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu programının netleşmemesi nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşüp görüşmeyeceğinin henüz netleşmediğini söyleyen Kirby, Erdoğan’ın Yunanistan söylemleri ile ilgili olarak şu sözlere yer verdi:

"Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendi yorumlarını yapabilir. Türkiye bir NATO müttefiki ve önemli bir ortak. Özellikle tahıl anlaşmasında çok önemli bir rolü var. Türkiye ile bazı konularda görüş farklılıklarımız var, bu herkesin malumu ama bu, 'Türkiye ile ilişkilerimize önem vermiyoruz, NATO üyeliklerini önemsemiyoruz, çok istediğimiz tahıl anlaşmasındaki rolünden dolayı minnettar değiliz' anlamına gelmez."

ABD F-16

Tahıl koridorunun etkileri piyasaya yansımaya başladı

Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında imzalanan tahıl koridoru anlaşmasının bozulacağına dair bir emare olmadığını belirten Kirby, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü:

"Türkiye'nin arabuluculuk ettiği bu anlaşma, tüm dünyanın ihtiyaç duyduğu gıda ve gübreyi küresel piyasaya soktu. Anlaşma başladığından bu yana 1 milyon tondan fazla tahıl ve tohum Ukrayna'dan çıkarıldı ve küresel piyasaya girdi. Bazı gıdaların piyasaya girmesi daha uzun sürüyor. Yemen ve Afrika Boynuzu'na dağıtılmak üzere Dünya Gıda Programı 2 gemi dolusu gıda satın aldı. ABD de bunun yapılması için Dünya Gıda Programı'na 68 milyon dolar verdi. Bu anlaşmanın önemine inanıyoruz. Anlaşmanın etkilerini piyasalarda görmeye başladık bile."

Tahıl koridoru anlaşmasının bozulup bozulmayacağı konusunda da bazı sözler sarf eden John Kirby, "Bu anlaşmanın bozulacağına dair herhangi bir emare görmüyoruz. Bilakis, ortak ve müttefiklerimizle anlaşmanın başarılarının sürmesi için çalışacağız." dedi.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal