Krizden sonra Türkiye’ye talepler arttı: Soba siparişinde rekor artış

Rusya Ukrayna savaşıyla tavan yapan enerji krizi, Avrupalıların gözünü Türkiye’ye çevirdi. Rusya tarafından doğal gaz akışının kesilmesi sonrasında soba ile ısınmayı bir seçenek olarak gören Avrupa halkı, soba siparişinde rekor bir artışa sebep oldu.

09.09.2022-11:07 - (Son Güncelleme: 09.09.2022-11:50) Krizden sonra Türkiye’ye talepler arttı: Soba siparişinde rekor artış

Avrupa’yı siyasi anlamda etkileyen Rusya Ukrayna savaşı aynı zamanda ekonomi anlamında da olumsuz etkilemeye devam ediyor. Avrupa ülkelerinin Rusya’ya çeşitli yaptırımlar uygulaması sonrasında Ruslar, misilleme olarak doğal gaz akışında kesintiler yapmaya başladı. Bu nedenle yaşanan enerji krizine çözüm bulmak isteyen Avrupalılar, çözüm olarak soba ile ısınmayı buldu. Türkiye’deki pek çok soba üreticisi geçen yıla göre yurt dışı siparişlerinin 19 kat arttığını söyledi. 

Soba siparişinde rekor artış

Ankara’nın Ulus ilçesinde soba üretimi yapan Gökhan Aybar, yurt dışından kendilerine son 4 ayda rekor sayıda sipariş geldiğini söyledi. Yurt dışına gönderilen ürünlerde 400-500 euro arasında bir fiyat farkı olmasına karşın siparişlerin artmaya devam ettiğini söyleyen Aybar, ‘’Geçtiğimiz yıl yurt dışına 5-6 satışımız varken bu yıl eylül ayına kadar 100’ün üzerinde ürünü Avrupa’ya gönderdik. Ayrıca bu hafta sadece İtalya’ya gönderilmek üzere 125 sipariş aldık” dedi.

Avrupa soba siparişi

Gurbetçiler yanlarında götürüyor

Avrupa’da yaşayan gurbetçilerin Türkiye’den dönerken yanlarında soba da götürdüklerini söyleyen Aybar, ‘’Gurbetçiler kendi araçlarıyla sobayı götürdüğünde ekstra ücret ödemiyor. Bu nedenle Türkiye’den soba almak mantıklı geliyor. Doğal gaz parasına yetişemedikleri için soba aldıklarını söylüyorlar” diye konuştu.

Hollandalılar alternatif arıyor

Hollanda’da yaşayan Orhan Altıparmak, ısınmak için soba aldığını söyleyerek, ‘’Geçtiğimiz kış son doğal gaz faturam 157 euro idi. Şu an kış gelmeden 350 euro ödemeye başladık. Hollanda’da devlet çalışmayana faturalarında yardım ediyor ama çalışana faturalarda en ufak destek yok” diye konuştu. 

Altıparmak, birçok Hollanda vatandaşının da soba ve elektrikli ısıtıcılar gibi farklı ısınma yöntemlerini denemeye başladığı bilgisini de paylaştı.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal