EYT’yi az farkla kaçıranları sevindiren haber: Kısmı emeklilik formülü devrede! İşte detaylar…

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesiyle milyonların beklediği düğüm sonunda çözüldü, yaş koşulu kaldırıldı. Milyonlarca EYT’li düzenlemesinin Meclise gelmesini bekliyor. EYT’yi kaçıranlar için emeklilik kapısı kapanmış değil. 5 bin prim günü ve kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl olan hizmet süresi koşulu doldurmayan için bir fırsat söz konusu olabilir. İşte EYT’yi küçük ay ve gün farkıyla kaçıranlar için “kısmi emeklilik” olanağının detayları.

13.01.2023-10:11 - (Son Güncelleme: 13.01.2023-17:41) EYT’yi az farkla kaçıranları sevindiren haber: Kısmı emeklilik formülü devrede! İşte detaylar…

EYT’Yİ çok az farkla kaçıranlar için bir ihtimal daha var . Emeklilik kapısı kapanmadı: 'Kısmi emeklilik' formülünde prim ve yaş detayı...

Milyonlarca vatandaşın beklediği EYT için  gözler düzenlenen yasasın meclisten geçmesini bekliyor. Düzenleme ile yaş sınır kaldırılmıştı. Ancak küçük ay ve gün farkları ile EYT’yi kaçıranlar için emeklilik kapısı tam anlamıyla kapanmış değil . Bu durumda olan kişiler için ‘kismi emeklilik2 imkanı bulunuyor.

EYT’yi az farkla kaçıranlar için bir olasılık daha var

Emekli olmak için 3 koşul aranmakta: Prim gün sayısı, sigortalılık süresi ve yaş. EYT ile yaş koşulu kaldırılırken düzenlemeden yararlanabilmek için gerekli koşulları, yani 5 bin prim günü ve kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl olan hizmet süresi koşulunu doldurmayanlar için bir olasılık daha değerlendiriliyor.

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Okan Güray Bülbül, ATV'ye yaptığı açıklamada kısmi emeklilik husususun henüz netleşmediğinin altını çizerken 8 Eylül 1999 öncesi kısmi emeklilik şartlarının 15 yıl sigortalılık ve 3600 gün prim sayısı olduğunu ifade etti.

Kısmı emeklilik formülü devreye giriyor

Bülbül'ün ifade ettiğine göre; 8 Eylül 1999 öncesine tamamen dönülmesi durumunda, yani herkes için 5 bin gün yeterli olacaksa bu durumda 15 yıl - 3600 gün de geçerli olacak.

Yaş ve prim günü şartı

Yani kadınlar 50, erkekler 55 yaşını doldurmuşsa; prim günü SSK'lılarda 3600, Bağ-Kur'lularda 5400 günü bulduysa emeklilik hakkı elde edebiliyor.

Kısmi emeklilik için bir koşul daha var, o da en az 15 yıl çalışılmış olması. Kısmi emeklilik hakkı kazananlar en düşük emekli aylığı olan 5 bin 500 TL alacak.

Ömer Faruk Ekinci
ekomerfaruk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal