EYT’de son 3 güne girildi: Emekli olmak isteyenler hazırlıklarınızı tamamlayın

EYT düzenlemesi görüşmeleri 28 Şubat 2023 Salı günü Meclis’te yeniden başlayacak. Emekli olmak isteyenlerin başvuru yapmadan önce yapmaları gereken şeyler bulunuyor. İşte detaylar...

26.02.2023-10:08 - (Son Güncelleme: 26.02.2023-15:24) EYT’de son 3 güne girildi: Emekli olmak isteyenler hazırlıklarınızı tamamlayın

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmeleri, depremin ardından 28 Şubat günü yeniden toplanacak. Meclis’in ana gündem maddesinin Emeklilikte Yaşa Takılanlar  (EYT) düzenlemesi olması beklenirken, yasa tasarısının kabul edilmesi ve ardından Resmi Gazete’de yayınlanması bekleniyor. Öte yandan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, EYT düzenlemesinin öncesinde yapılması gereken şeyler olduğunu dile getirdi ve uyardı.

EYT’de son 3 güne girildi

EYT düzenlemesi 28 Şubat 2023 Salı günü TBMM'den geçerse, yasanın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hemen onaylanarak mart ayı başında yürürlüğe girmesi bekleniyor. EYT'liler, başvurularını yasa yürürlüğe girdikten sonra yapabilecek.

Depremde ölenlerin yakınları da faydalanabilecek

Meclis'e gelecek yasa teklifiyle birlikte, EYT'liyken depremde hayatını kaybedenlerin yakınları bu düzenlemeden yararlanabilecek. EYT'liler gerekli prim gün sayısı ve yılı dolduran ancak yaşının dolmasını bekleyenlerden oluştuğu için herhangi bir yasal düzenlemeye gerek kalmaksızın vefatın kesinleştirilmesinin ardından SGK'da yapılacak işlemler sonucunda yasal hak sahiplerine emekli maaşı bağlanabilecek.

EYT Meclis Görüşmeleri

Bunu yapmayan emekli olamayacak

Son gelişmelerden sonra sosyal medya hesabından paylaşım yapan sosyal güvenlik uzmanı Özgür Erdursun, “SSK'lı çalışanlar EYT yasalaştığında, emeklilik için müracaatta bulunamazlar” dedi ve gerekli şartları belirtti:

- EYT'lilerin öncelikle işten çıkışları yapılacak, çıkış sonrası emeklilik talebinde bulunabilecekler,

- Emeklilik sonrası Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) ile tekrar giriş yapılabilir.

EYT'de ilk maaş ne zaman alınacak?

EYT yasa teklifinin Meclis’te kabul edilmesinin ardından ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onaylamasıyla Resmi Gazete'de yayınlanacak. Ve bunun ardından milyonlarca EYT’li maaş için SGK’ye başvuracak. 

EYT'lilerin emeklilik başvurularının incelenmesi ve sonuçlandırılması için ise belli bir süre gerekiyor. Bu nedenle de ilk maaşların mayıs, haziran aylarını bulacağına işaret ediliyor.

EYT yasalaştığında emekli olacak Bağ-Kur'lulara ortalama 5 bin 867 lira, SSK'dan emekli olanlara da ortalama 7 bin 113 lira aylık bağlanacak. 

EYT Meclis Görüşmeleri-1

EYT'li memur kaç lira maaş alacak?

Yasayla emekliliğe hak kazanacak 496 bin 151 memurdan ise sadece 124 bin 37'sinin emekli olacağı ve bu kişilere ortalama 12 bin 415 lira emekli aylığı bağlanacağı hesaplandı.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal