EYT’de önemli detay: Primler 5 puan daha yükselebilir

Milyonlarca vatandaşın merakla beklediği EYT düzenlemesi hakkında yeni bir detay daha ortaya çıktı. Normal şartlarda emekli olduktan sonra çalışmaya devam edecek kişilerin, normal çalışanlara göre primlerinde 5 puan artış yaşanıyor. Fakat işverenler yeni EYT düzenlemesinin gelmesiyle beraber bu farkın kaldırılmasını talep ediyor.

22.11.2022-10:54 - (Son Güncelleme: 22.11.2022-17:13) EYT’de önemli detay: Primler 5 puan daha yükselebilir

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi ile ilgili çalışmalarda artık sona gelindi. Milyonları ilgilendiren düzenlemenin Aralık ayında Meclis’e sunulması beklenirken, düzenleme hakkında yeni bir detay ortaya çıktı. Normal şartlarda emekli olduktan sonra çalışmaya devam edecek kişilerin, normal çalışanlara göre primlerinde 5 puan artış yaşanıyor. Fakat işverenler yeni EYT düzenlemesinin gelmesiyle beraber bu farkın kaldırılmasını talep ediyor.

Vergi Uzmanı Muhammet Bayram, EYT 5 puan detayı hakkında milliyet.com.tr'ye şu ifadeleri verdi:

İşveren düzenli sigorta yatırırsa yüzde 5 indirim yapılıyor

Bununla alakalı emekli olan vatandaşlarımıza işverenlerce, işveren sigorta primi yerine Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) yatırılacak. Normal şartlarda SGDP sigorta priminden 1 puan daha düşük seviyede. Ancak normal şartlarda sigorta primi işverence düzenli yatırılırsa devlet yüzde 5 indirim sağlıyor.

Ancak işverenlerin Sosyal Güvenlik Destek Primi ödemelerinde yüzde 5 indirim bulunmuyor.

EYT 5 Puan Detayı

Tüm emeklilere yüzde 5 indirim yapılabilir

İşverenler EYT’lilerin de emekli olmaları halinde sigorta primlerinde yüzde 5 indirim alınmasını söylüyor ancak düzenleme yapılacaksa kanuni bir düzenleme getirilerek. Emekli olanları çalıştıran tüm işletmelerde yüzde 5’lik indirimin yapılması sağlanabilir.

Buna ilişkin bir yasal düzenleme gerekiyor. Bu sadece EYT kapsamında değerlendirilemez.

5 puanlık indirimin emeklilere uygulanması yeni gündeme geldi. Aslında bakılırsa işverenler sadece EYT kapsamındakilere uygulansın diyor ancak bu anayasada eşitlik ilkesine aykırıdır. O sebeple bu düzenleme yapılacaksa bütün emeklileri kapsayacak şekilde yapılmalıdır.

Kıdem tazminatı konusunda işverene destek verilebilir mi?

Kıdem tazminatı normal şartlarda her yıl başında işverence fona ayrılması gereken bir tutardır. Uygulamada hiçbir işveren bu fonu ayırmıyor. Ancak emeklilik günü geldiğinde eğer şartlar sağlanıyorsa kişinin emekli olma hakkı var ve işverenin de bu kıdem tazminatını ödeme zorunluluğu bulunuyor.

EYT kapsamında toplu bir emeklilik söz konusu olduğu için işverenler toplu şekilde kıdem tazminatı ödemek zorunda kalacaklar. Şu anda enflasyonist ortamın yavaşladığını görsek de finansal erişimde bazı zorluklar bulunuyor.

EYT 5 Puan Detayı-1

Kredi desteği veya taksit imkanı sağlanabilir

Bu kapsamda işverenlerin devletimizden bazı istekleri var. Kıdem tazminatının ödenebilmesi için bankalarda kredi desteği ya da bizim görüşümüze göre EYT ile ilgili çıkacak kanuna bir madde eklenerek kıdem tazminatı sadece bu sefere mahsus ödemesinin yasal taksitlere bölünme imkanı sağlanabilir. Buna ilişkin bir düzenleme yapılmasını bekliyoruz.

5 puanlık indirim ihtimalini zor görüyorum

5 puanlık indirimin emeklilere yapılması ihtimalini düşük görüyorum. Ancak kıdem tazminatının ödenmesi noktasında devletimiz gerekli kolaylığı gerek kıdem tazminatını taksitlendirmeyle gerekse kredi verilmesini sağlayacaktır.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal