EYT’de kritik gün: 28 milyar lira detayı dikkat çekti! EYT yaş sınırı olacak mı?

2023 asgari ücret rakamının belli olmasıyla beraber ekonomide birinci gündem EYT düzenlemesi oldu. EYT’nin ne zaman çıkacağı ve EYT yaş sınırının olup olmayacağı merak edilen konulardan arasında yer aldı. Gözler bugün yapılacak olan Kabine Toplantısı’na çevrildi.

26.12.2022-10:17 - (Son Güncelleme: 26.12.2022-17:42) EYT’de kritik gün: 28 milyar lira detayı dikkat çekti! EYT yaş sınırı olacak mı?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinde gözler bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Beştepe’de yapılacak olan Kabine Toplantısı’na çevrildi. Milyonlarca emekli adayı EYT’nin ne zaman çıkacağı ve EYT yaş sınırının olup olmayacağı sorularının yanıtlanmasını bekliyor. 

EYT yaş sınırı olacak mı?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin yılın son toplantısı öncesinde Haber Global’e EYT ile ilgili çok kritik açıklamalarda bulundu. Daha önce 1,8 milyon kişinin EYT kapsamında yer aldığını aktaran Bakan Bilgin bu rakamın 1,9 milyon olduğunu belirtti.

Bakan Bilgin yaş sınırlaması için ‘evet’ demezken, ihtimal dahilinde olabileceğini söyledi ve, “İhtimal dahilindedir, değerlendirilecektir. Dikkat ederseniz olacak demiyorum, netleşmedi” ifadelerini kullandı. Bilgin, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nda bu konudaki önerileri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ileteceği bilgisini de verdi.

EYT Kabine Toplantısı

EYT ne zaman çıkacak?

EYT’nin ne zaman çıkacağı sorusu da merak edilen konuların başında yer alıyor. Meclis’in 27,28,29 Aralık günlerinde tatil olacağı gündemde tutulurken, yasama faaliyetlerinin 3 Ocak 2023’te yeniden başlaması sonrasında, EYT’nin yıl sonuna kadar masadan kalkacağını öngören Bakan Bilgin’in açıklamalarından yola çıkarak EYT’nin Kabine Toplantısı’nda sonuca varması bekleniyor. 

Asgari ücret zammı EYT maliyeti karşıladı

ETY’de son duruma ilişkin Habertürk TV’ye konuşan SGK Uzmanı Özgür Erdursun, asgari ücrete gelen yüzde 54’lük zam ile EYT’nin maliyetinin de çözülmüş olduğunu ifade ederek, “EYT’nin bir maliyeti yok. Yaklaşık 8-9 milyon çalışanın aylıklarına yüzde 54’lük bir zam yapıldı. Toplamda devletin sigorta primi ve vergileri yaklaşık aylık olarak 28 milyar daha arttı. Asgari ücret zammı da hemen sigorta primlerine yansıyor. Bu durumda yük özel sektörün üzerine yıkılacak gibi gözüküyor ama onlar da fiyatlarına, hizmetlerine zam yapacak. 1,5 milyon emeklinin maliyeti 8,5 milyar TL. Asgari ücretin artışı ile EYT’nin maliyeti kendiliğinden çıktı” diye yorumda bulundu.

Karadeniz Gazı’nda müjde

Kabine Toplantı’sının diğer gündem maddeleri ise memur ve emekli zamları ile fahiş fiyat artışları olacak. Ayrıca Erdoğan, Karadeniz doğal gazı konusunda "Pazartesi günü bu konuda yeni müjdeleri milletimizle paylaşacağız" demişti.

EYT Kabine Toplantısı

Fahiş fiyat artışları

Enflasyonla mücadele de hükümetin yakın takibinde olan gündem maddeleri arasında yer alıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari ücret zammının ardından fahiş fiyat artışına gidilmesine müsaade edilmeyeceğini açıklamıştı. Bu kapsamda denetimler ve atılacak adımlar Kabine gündemde olacak. Öte yandan yeni yılda esnafa verilecek desteklere bir parantez açılacak.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal