Evrenin yüzde 95’ini keşfedecek: Süper Çarpıştırıcı nedir? CERN Süper Çarpıştırıcı (LHC) özellikleri neler?

Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN), evrenin yüzde 95’lik kısmını keşfetmek amacıyla fizikte devrim yaratacak olan Süper Çarpıştırıcı (LHC) geliştirecek. Peki Süper Çarpıştırıcı nedir? CERN Süper Çarpıştırıcı (LHC) özellikleri neler? Detaylar haberimizde…

06.02.2024-12:52 - (Son Güncelleme: 06.02.2024-12:52) Evrenin yüzde 95’ini keşfedecek: Süper Çarpıştırıcı nedir? CERN Süper Çarpıştırıcı (LHC) özellikleri neler?

İsviçre’de çalışmalarına devam eden bilim insanları, evrenin sırlarını keşfetmek için mevcut parçacık hızlandırıcının üç katı büyüklüğünde bir teknolojiyi hayata geçirmeye hazırlanıyor. Evrenin işleyiş biçimini ortaya çıkarması beklenen Süper Çarpıştırıcı (LHC) adlı bu teknolojiyle beraber bilinen evrenin yüzde 95’i görüntülenebilir.

Süper Çarpıştırıcı Nedir?

İsviçre'deki CERN, dünyanın en büyük parçacık hızlandırıcısına ev sahipliği yapıyor ve bilim insanları, daha büyük bir süper çarpıştırıcının yapımı için başvuruda bulundu. CERN Genel Direktörü, yeni devasa çarpıştırıcının adının "Geleceğin Dairesel Çarpıştırıcısı" olacağını belirtti. 

Süper Çarpıştırıcı

Hedeflerini olarak belirleyen bilim insanları, fizikte devrim yaratmak ve evrenin işleyişini daha iyi anlamamıza yardımcı olacak yeni parçacıkları keşfetmeye yaratacak olan tekliflerinin kabul edilmesi halinde, bu süper çarpıştırıcı, şu anda kullanılan Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'ndan üç kat daha büyük olacak. 

Makinenin kurulum maliyetinin 12 milyar sterlini aşması bekleniyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal