Evrenin en parlak ışığı gözlemlendi: 18 trilyon volt enerji açığa çıktı

Uzay bilimciler şimdiye kadar ki en parlak ışığı hüzmesini görüntülemeyi başardı. Bilim insanlarının gözlemlerine göre Güneş’ten 30 kat daha büyük olan kırmızı dev sınıfındaki yıldızın ölümü bu olayı meydana getirdi.

18.10.2022-17:41 - (Son Güncelleme: 18.10.2022-17:41)

Dünya’dan yaklaşık olarak 2,4 milyar ışık yılı uzaklıkta, evrende şimdiye kadar ki en parlak ışık hüzmesine sebep olan bir patlama yaşandı. Bilim insanlarının araştırmalarına göre yaşanan patlama Güneş’ten yaklaşık olarak 30 kat daha büyük kırmızı dev kategorisindeki bir yıldızın patlaması sonucunda 18 trilyon volt gücünde bir enerji açığa çıktı.

Evrenin en parlak ışığı gözlemlendi

Astronomi bilimciler yaşanan bu büyük patlamanın görüntülerini izlemeye devam ederken, söz konusu patlamanın Güneş’in tüm hayatı boyunca ürettiği enerjiden daha fazlasını serbest bırakabileceği ifade ediliyor. Ayrıca yaşanan bu patlamanın Dünya’daki radyo iletişiminde de önemli etkiler bıraktığı ifade ediliyor.

Evrenin en parlak ışığı

Kara delik patlamaya sebep oldu

NTV’nin paylaştığı habere göre, Astronomi uzmanları yaşanan bu patlamanın sebebini bir kara deliğin oluşumuna bağlıyor. Evrende şimdiye kadar ki en parlak ışığın ortaya çıkmasına sebep olan bu patlamanın Şili’de yer alan Gemini Güney teleskobu tarafından tespit edildiği kaydedilirken, söz konusu ışık hüzmesini gözlemleyen Astronomi bilimci Brendan O’Connor, Hem foton miktarı hem de bize ulaşan fotonların enerjisi açısından gerçekten rekor kırıyor. Bu kadar yakın ve bu kadar parlak bir ışığı izlemek, gerçekten yüz yılda bir görülen bir olaydır.” ifadelerine yer verdi.

Yüzyılda bir gelen bir fırsat

O’Connor ayrıca, "Bu patlama çok parlak ve aynı zamanda yakın olduğu için, kara deliklerin oluşumundan karanlık madde modellerinin testlerine kadar bu patlamalarla ilgili en temel soruların bazılarını ele almak için yüzyılda bir kez karşılaşabileceğimiz bir fırsat olduğunu düşünüyoruz." sözlerini de kullanarak, yaşanan bu olayın karanlık maddenin keşfi konusunda önemli bulguları da ortaya çıkarabileceği yorumunda da bulundu.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal