Evlilik tazminatı nasıl alınır, şartları nelerdir? 2022 evlilik nedeniyle işten ayrılma tazminatı detayları

Evlendiği için işten ayrılan tüm kadınların işten ayrılma tazminat hakları vardır. Peki, evlilik tazminatı şartları nelerdir? Kimler evlilik tazminatı alabilir? İşte detaylar...

14.06.2022-10:22 - (Son Güncelleme: 14.06.2022-10:22) Evlilik tazminatı nasıl alınır, şartları nelerdir? 2022 evlilik nedeniyle işten ayrılma tazminatı detayları

Evlendikten sonra çalıştığı işten ayrılan sigortalı bütün kadınlar tazminat alma hakkına sahiptir. Peki, evlilik tazminatı nasıl alınıyor? Evlilik tazminatı almak için aranan şartlar neler? Detaylar haberimizde... Evlilik tazminatı ne oluyor?

Evlilik tazminatı evliliğinden kaynaklı işi bırakma gibi durumlarda alınan tazminattır. Normalde kendi isteğiyle işten ayrılmalarda kıdem tazminatı verilmez. Fakat evlilikten kaynaklı işten ayrılma durumlarında kadınlara böyle bir hak verilmiştir. Ancak söz konusu tazminatı almak isteyenlerin kesinlikle sigortalı çalışmış olmaları gerekmektedir.

Evlilik tazminatı nasıl alınıyor?

Evlilik tazminatını almayı isteyenler evlendikleri tarih itibariyle bir sene içerisinde işyerlerine dilekçeyle başvuru yaparak işten ayrılma taleplerini vermeliler.

Evlilik tazminatı alma şartları nelerdir?

Evlilik tazminatının şartları Toplu İş Sözleşmesi ile 1475 Sayılı İş Kanunu'nun 14. maddesinde açıkça belirtilmiştir:

- Evlilik nedeniyle işten ayrılan personelin 1 (bir) yıl içinde işverene başvurması gereklidir.

- Dilekçesinde evlilikten dolayı işten ayrıldığını açık bir şekilde yazması gereklidir.

- Dilekçesinin ekine evlilik belgesini koyması gereklidir.

- Evlilik tazminatını yalnızca kadınlar alabilir. Erkek çalışanların evlilik tazminatı alma hakkı yoktur.

- Kadın çalışanın evlilik tazminatı alabilmesi için en az bir yıldır çalışıyor olması gerekir. Eğer kadının çalıştığı süre 1 yıldan az ise işveren kıdem tazminatı ödemekle mükellef değildir.

- Ayrıca evlenilen tarihten bir yıl sonra yapılan başvurular kabul edilmemektedir. 2022 yılının Ocak ayında evlenen bir kadın, 2023 yılının Nisan ayında evlilik tazminatı için çalıştığı işyerine giderse, bu hakkından yararlanamaz. Evlilik tazminatı alabilmesi için 2023 yılının Ocak ayı dolmadan işvereni ile konuşmalıdır.

- İşten çıkma gerekçesinin evlilik olduğu açıkça belirtilmelidir. Kadın çalışan evlilik nedeniyle işten ayrılmak istediğini noterde onaylattığı bir dilekçe ile işverene bildirmelidir. Bu dilekçeyi ve evlilik cüzdanının fotokopisini istifa dosyasına koymalıdır.

- İşveren evlilik tazminatını ödemeyi kabul etmezse, çalışan işverenine dava açabilir ve dava yoluyla tazminatını alabilir.

- Evlendikten sonra 1 yıl geçerse, evlilik tazminatı hakkı düşer.

- Evlendiği için işten ayrılan ve kıdem tazminatı alan bir kadın, tekrar işe girebilir. Çalışanlar önceden aldıkları kıdem tazminatını geri ödemezler ancak işsizlik maaşından da faydalanamazlar.

 evlilik tazminatı nasıl alınır

Evlilik tazminatı dilekçesi nasıl hazırlanır?

Evlilik tazminatı dilekçeleri şu şekilde olmalıdır:

“... tarihinde evlendiğim için 1475 sayılı İş Kanunu’nun 14. maddesine göre hem kıdem tazminatımın hem de diğer bütün haklarımın tarafıma ödenmesini talep ederek işten kendi isteğimle istifa ediyorum. Saygılarımla, arz ediyorum.”

Ad - Soyad - İmza - Adres

Ayrıca dilekçenin başına çalıştığınız iş yerinin ismini eklemeniz gerekiyor. Dilekçeye ek olarak evlilik cüzdanınızla birlikte nüfus kayıt örneğinizi de sunmanız gerekmektedir.

Evlilik tazminatı için işverene başvuruda bulunmak gerekiyor mu?

Yasalara göre işverene başvuruda bulunma zorunluluğunuz yoktur. Ancak paranızı alabilmek amacıyla işvereninize dilekçe ya da noter aracılığıyla  yazılı başvurunuzu iletmeniz gerekmektedir.

Evlilik tazminatı hesaplaması nasıl yapılıyor?

Evlilik tazminatı hesaplanırken çalışanın son almış olduğu maaşı çalıştığı seneyle çarpılıyor. İşçinin çalışmış olduğu her bir seneye bir aylık tazminat ödemesi yapılmaktadır.

Esmagül Koçak
esmagulk@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal