Tavuk çiftliği nasıl kurulur? Tavuk çiftliği kurmak için ne kadar sermaye gerekir? 2022 tavuk çiftliği devlet destekleri ve teşvikleri

Tavuk çiftliği kurmak isteyenlerin neler yapması gerektiğini sizler için araştırdık. Tavuk yetiştirmek isteyen kişiler için maliyetlerin ne kadar olduğu, çiftlik için neler yapmanız gerektiği gibi soruların cevaplarını verdik. Tavuk çiftliği kurmak için izlenmesi gereken yollar…

14.06.2022-09:25 - (Son Güncelleme: 14.06.2022-09:25) Tavuk çiftliği nasıl kurulur? Tavuk çiftliği kurmak için ne kadar sermaye gerekir? 2022 tavuk çiftliği devlet destekleri ve teşvikleri

2022 yılında tavuk çiftliği kurmak isteyen kişilerin neler yapması gerektiği nasıl bir yol izlemesi gerektiğini açıkladık. Gelin hep birlikte neler yapılması gerektiğine bakalım. Tavuk çiftliği kurmak için izlenmesi gereken yollar…

2022 tavuk çiftliği kurma maliyeti ne kadar?

Tavuk çiftliği kurmak isteyen kişiler önceki senelere göre daha fazla bir maliyet ödemek zorundadırlar. Fakat ister eti isterseniz de yumurtası olsun size oldukça yüksek kazançlar sağlayacaktır. Öncelikle bu alanda eti için mi yumurtası için mi bir yatırım yapmak istediğini seçmelisiniz.

Tavuk çiftliği kurmak için hangi alanlar seçilebilir?

Tavuk sektöründe 3 şekilde yatırım yapabilirsiniz. Bu yatırım alanları şu şekildedir:

1- Etlik piliç çiftliği kurmak,

2- Yumurtalık üretim tesisi kurmaktır.

3- Köy yumurtası yada gezen tavuk yumurtasına dönük çiftlik kurarak yatırım yapabilirsiniz.

Tavuk Çiftliği

Hangi tür tavuk çiftliği kurarak daha iyi yatırım yapabilirim?

Bu alanda hangi yöntemi seçerseniz seçin kendi markanızı oluşturabilirsiniz. Fakat ilk başta yapacağınız en karşı yatırım kurumsal firma ya da şirketlerle anlaşma yapmaktır. Sektörde tecrübesi olmayan kişilerin bir süre kendi markasını oluşturmak yerine pazar araştırması yapmak adına firma ya da şirketlerle anlaşmaya varması daha mantıklı olacaktır. Bu şekilde elinizdeki yumurta ve tavukların bir alıcısı olacaktır. Kar oranınız düşük olsa da bir yüksek risk ortamından uzak durmuş olacaksınız.

3. seçenek olan köy yumurtası ya da gezen tavuk yumurtası çiftliğini kurmak isteyen kişiler firmalardan bağımsız olarak çalışmalarını sürdürmektedirler. Kendi sektörünüzü kendinizin oluşturması gerektiği bir alandır. Bu da biraz daha kar oranın artmasına neden olacaktır.

Etlik tavuk çiftliği kurmak için ne yapmam gerekir?

Et için tavuk çiftliği kurmak isteyen kişilerin firmalar ile anlaşma sağlaması daha güvenli bir yol olacaktır. Yani piyasa da reklamlarda ya da marketlerde karşımıza çıkan köklü firmalar ile anlaşmaya varabilirsiniz. Bu şekilde pazara giriş yapmış olacaksınız. Yatırım yapacağınız bir arazinizin bulunması da gerekmektedir. Çiftliğinizi kuracağınız arazi için İl Özel İdaresinden gerekli izinleri almanız gerekmektedir. Ardından bu iş için size gerekli olan civciv, yem, ilaç gibi ürünler firma tarafından size gönderilecektir. Bu aşamadan sonra sizin için gerekli olan konu tavuk yetiştirmek için yeterli bilgiye sahip olmanızdır. Bununla birlikte yatırımın masrafları da size ait olacak.

Kurduğunuz çiftliğin büyüklüğüne göre sermaye miktarınızda değişiklik gösterecektir. Bunun için KOSGEB ya da Bankaların kredi seçeneklerini kullanabilirsiniz. Bu sektöre tamamen kendinizde girebilirsiniz ancak bu durumda ilaç yem civciv gibi bütün masrafları sizin karşılamanız gerekir.

Tavuk Çiftliği Nasıl Kurulur

Tavuk çiftliği kurmak için yapmanız gerekenler nelerdir?

1.İlk önce hangi alana yöneleceğinizi seçmeniz gerekmektedir. Bu üç alan kısaca şu şekildedir:

Etlik piliç tesisleri:Burada yetiştirdiğiniz hayvanlar kesime gönderilecektir. Burada yumurta üretimi yapılmamaktadır. Üretilen piliçler kesim alana gittikten sonra pazara sunulur.

Yumurtalık piliç tesisleri:Burada tavukların sadece yumurtasından yararlanılmaktadır.

Köy tavuğu ve köy yumurtası: Bu sektör kendi yönünüzü kendinizin bulması gerektiği bir sektördür. Bu alanda hem yumurta hem de tavuk eti için bir çalışma yapabilirisiniz. Ancak diğer iki sektöre göre daha zor bir pazar olacaktır. Kazançlarınızda daha fazla olacaktır.

2.Sektöre girmeden önce bu alan hakkında bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Tavuk yetiştirmek için bilgili olmanız son derece önemlidir. Bilgi eksiklikleri hayvanlardaki ölüm oranlarını artırırken kar oranını da düşürecektir.

3.Çiftliği kuracağınız yeterli büyüklükte bir arazi (arsa).

4.Besleyeceğiniz tavuk cinsine karar vermeniz gereklidir.

Tavuk çiftliği kurmanın maliyeti ne kadar?

Tavuk çiftliği maliyeti sizin kuracağınız kümes büyüklüğüne göre değişmektedir. Şimdi sziler için tavuk miktarı ve maliyetin ne kadar olduğunu açıklayacağız. Bu maliyetler şu şekildedir:

500 tavukluk çiftlik maliyeti : 83 Bin - 105 Bin TL

1000 tavukluk çiftlik : 120 - 148 Bin TL

2000 tavukluk çiftlik: 170 - 235 Bin TL

3000 tavukluk çiftlik : 300 - 380 Bin TL

5000 tavukluk çiftlik: 455 - 570 Bin TL

Bu konuda uzman olan kişilerin daha düşük maliye ile işleri ilerlettiği de görülmektedir.

Tavuk Çiftliği Devlet Destekleri

Sermayesiz tavuk çiftliği nasıl kurarım?

Sermayeniz olmadan bir tavuk çiftliği kurmanız pek mümkün değildir. Bankalar yatırım amaçlı kredi destekleri ile yardımcı olmaktadır. Buna ek olarak sizin elinizde de belirli bir sermayenin bulunması gerekmektedir. Sektörde yapacağınız ilk iş olacaksa tavuk ölümleri sizi kriz içerisine sokabilir.Yani sektöre girmeniz durumunda elinizde zararınızı karşılayacak belli bir miktar paranın bulunması gerekmektedir.

Etlik tavuk çiftliği kurmak için ne yapmam gerekir?

Bu işe girmek isteyen kişilerin firmalar ile anlaşma sağlaması oldukça önemlidir. Bu şekilde zararınızda az olacaktır. Ayrıca firmalar size çiftlik için civciv temini, civcivlerin sağlık bakımlarını, altlık kurulumunu, yem ve ilaç gibi uzmanlık alanı gerektiren detaylarda yardımcı olueken en önemlisi nakliye, kesimhane, paketleme ve pazarlama işlemlerini sözleşme imzalayacağınız firma tarafından karşılanacaktır.

TV’de gördüğümüz pek çok firma bu alanda size yardımcı olacaktır. Bu şekilde sizin yapmanız gereken tek nokta civcivleri kesime kadar büyütmektir.Geri kalan bütün işleri firmalar üstlenmektedir.

Etlik piliç çiftliği kurmanın aşamaları şu şekildedir:

1- Bir kümesiniz olması gerekir,

2- Civcivleri temin edeceğiniz Tarım Bakanlığınca ruhsatlı ve referansaları güçlü firmaları bulmanız gerekmektedir,

3- Yem konusunda da yine Tarım Bakanlığında ruhsatlı firmaları bulmanız gerekmektedir.

Tavuk çiftlik türleri nelerdir?

Çiftlik türü olarak karşımıza prefabrik, çadır ve ev tipi konteyner olarak 3 tür yer almaktadır. İçlerinde en tasarruf sağlayanı ise tabi ki çadırdır. Fakat iklim şartları ve büyüklük bakımından diğer iki seçenek daha karşı olacaktır. Betondan yapılan bir bina sizin için hiç de faydalı olmayacaktır. En kullanışlı olan ise prefabrik sistemdir.

Prefabrik kanatlı çiftliği kurmak için nelere dikkat etmemiz gerekir?

Öncelikle istediğiniz hayvan sayısına göre bir binanızın olması gerekir. Bu durumu elinizdeki mevcut sayıya göre değil büyütmek istediğiniz sayıya göre yapmanız gerekmektedir.

Prefabrik içerisindeki malzeme kalitesi, iç ve dış izolasyon ve yalıtımı önemli bir noktadır.

Havalandırma sistemi, pencere sayısı ve pencerenin cam kalitesi önemlidir.

Havalandırma sistemine bağlı olarak ısıtma sistemi de önemli bir noktadır. Güneş panelleri ile bir ısıtma sistemi kurabilirsiniz.

Bu alanın ilkim şartlarına göre de korunaklı olması gerekir.

Arazinin konumu da dikkat edilmesi gereken bir diğer noktadır. Oluşacak bir afet durumunda bundan etkilenmemeniz gerekir.

Çiftlik alanında hayvanlara zararlı olacak bir hayvan ya da haşeratın varlığına da dikkat edilmelidir.

Tavukların yumurtlama kabinleri, sulama sistemi, yemleme holleri içinde üzerine düşünmeniz gerekmektedir.

2022 Tavuk Çiftliği Maliyetleri

Tavuk çiftliğini istediğim araziye kurabilir miyim?

Tavuk çiftliği kuracağınız arazi için İl Özel İdaresinden izin almanız gerekir. Dilekçe ile birlikte başvuruda bulunacağınız arazinin izni olup olmadığının da öğrenilmesi gerekir. Başvuruda almanız gereken bilgiler şu şekildedir:

Arazinin adınıza kayıtlı olup olmadığı, kayıtlı değilse kira sözleşmesinin varlığı,

Yerleşim yeri olup olmadığı,

Yerleşim yerlerine yakınlığı,

Elektirik ve su şebekesi gibi alt yapı sisteminin varlığı,

Kurmak istediğiniz çiftliğin civciv kapasitesi.

Kanatlı Çiftliği Kurmak İçin Başvurmanız Gereken Kamu Kurumları Nelerdir?

Birinci planda yukarı başlıkta bahsettiğimiz İl Özel İdaresi,

Belediye ve İlçe Tarım Müdürlüğü,

Tapu ve Kadastro Müdürlüğü vs.

Dilekçe ile bu kurumlara başvuruda bulunmanız durumunda size sağlanan teşviklerden de yararlanabilirsiniz. Bunun için Tarım İlçe Müdürlüğüne başvuru yapmanız önemli bir detaydır. Belediyelerde bu konuda size yardımcı olabilecek bir diğer kurumdur.

Tavuk çiftliği para kazandırır mı?

Bu alan özellikle pandemi döneminde en çok yatırım alınan alanlardan bir tanesidir. Yurtdışına ihracatın artması ürüne olan ihtiyacında artmasına neden olmaktadır. Bu alana olan ihtiyaçta yatırımları beraberinde getirmektedir. Bu alan kazançları bir alan olsa da pazar analizinin yapılması gerekmektedir. İşin en önemli kısmı zaten pazarlamadır.Bunun için büyük firmalarla ortaklık düşünebilirsiniz.

500 ve 1000 tavuk günde kaç yumurta verir?

Bunun için bütün tavuklardan yumurta alındığı düşünülürse 500 tavuk için 300 ila 450 arasında yumurta alabilirsiniz. 1000 tavuktan ise 700 - 950 arası yumurta alabilirsiniz.

Tavukçuluk için kaç dönüm arazi gereklidir?

Tavuk çiftliği için kişilerin en az bir dönüm arazisinin bulunması gerekir. Bu durum serbest gezen tavuklar için geçerlidir. Diğer seçenekler için daha büyün alana ihtiyaç duyulur.

Hilal Nas
hilalnas@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal