Evlenecek Kadınlara Müjde, Devlet Evlilik İkramiyesi Adı Altında Karşılıksız 24 Bin Lira Ödenek Veriyor!

Sosyal Güvenlik Kurumu yaptığı açıklamada, ilk kez evlenecek kadınlara 24 bin lira karşılıksız destek vereceğini açıkladı.

11.11.2021-09:27 - (Son Güncelleme: 11.11.2021-09:27)

Son dakika gelen bilgilere göre, Sosyal Güvenlik Kurumu evlenecek çiftleri sevindirecek bir gelişme açıkladı. Son gelişmelere göre Sosyal Güvenlik Kurumu evlenecek kadınlara toplamda 24 bin lira maddi destek yardımı yapacak. 

Sosyal Güvenlik Kurumu, anne veya babasından maddi destek alan kadınlara, sadece 1 defa olmak üzere evlenme desteği adı altında evlenme ikramiyesi sunuyor. Bu ödenek anne veya babalarından aylık alan kadınların, son 24 ay aldığı aylıklar ele alınarak hesaplanıyor. Bu durumda anne veya babasından  1000 lira ölüm aylığı alan kadınlar toplamda 24 bin lira evlilik ikramiyesi alabiliyor. Evlilik ikramiyesi evlenen kadınların ihtiyaçlarını karşılarken, bu ikramiyeyi almak için herhangi bir yaş sınırı olmadığı belirtildi.

KİMLER EVLİLİK İKRAMİYESİNDEN YARARLANABİLİR?

Sosyal Güvenlik Kurumu yaptığı açıklamalarda, evlilik ikramiyesinde herhangi bir yaş sınırı aranmıyor. Eski eşiyle yeniden evlenenler bu haktan yararlanamıyor. Kişi ikinci evliliğini farklı bir kişiyle yapıyorsa yine bu haktan yararlanamıyor. Çalıştığı için yetim aylığı almayan kadınlar da bu ödenekten yararlanamıyor. İkramiye alabilmek için yazılı dilekçeyle SGK'ya başvurulması zorunluluğu var. Evlenme tarihi kütüğe işlenmediyse dilekçeyle beraber evlenme cüzdanının bir örneğinin de kuruma verilmesi gerekiyor.

EVLİLİK İKRAMİYESİ NASIL HESAPLANIR, KİMLER BU HAKTAN YARARLANABİLİR?

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun yaptığı açıklamaya göre evlilik ikramiyesinden anne, babası vefat eden ve onlardan yetim aylığı alan kadınlar başvurabiliyor. Erkeklerin ise aynı durumda evlilik ikramiyesinden yararlanma hakları bulunmuyor. İkramiye bir kişiye sadece bir kez veriliyor.

SİGORTALI ÇALIŞAN KADINLAR EVLİLİK İKRAMİYESİ ALABİLİR Mİ?

Vefat eden anne veya babasından yetim aylığı alan çocuklar, eğer herhangi bir işe girerler ise bu ikramiyeleri kesiliyor. Bu sebepten ötürü SGK'sı olan kadınların böyle bir hakkı bulunmuyor.

YETİM HAKKI NEDİR?

5434 sayılı Kanun hükümlerine göre yetim aylığı ödenmesi durumları Madde 74 hükmünde hazırlanmış, bu hükümle bağlantılı olarak da Madde 99 hükmü yer almaktadır. Madde 74 hükmü göz önüne alınarak erkek yetim çocukların aylık ödenmesi şartları olarak;

Memurun vefatında yetim erkek çocuklara 18 yaşını tamamladıkları tarihe kadar herhangi bir şart öne sürülmeksizin yetim aylığı verilmektedir.

Ortaöğrenim gören yetim erkek çocuklara bu öğrenimleri süresinde 20 yaşını tamamlayacakları tarihe kadar yetim aylığı ödenmektedir.

Ancak yetim erkek çocuklar yükseköğrenim görmekte ise 25 yaşını tamamlayacakları tarihe kadar yetim aylığından faydalanmaktadır. 25 yaşından önce tamamlarsa bitirme tarihinde kesilir.

Madde 99 hükmüne bağlı olarak Sosyal Güvenlik Kurumundan aylık alanlardan memurluğa başlamaları durumunda aylıklarının kesilmesi gerektiği ifade edilmiştir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal