Ev Yoğurdu Yapmanın Püf Noktaları

Coronavirüsü sürecinde birçok kişi ekmek, simit, yoğurt gibi temel gıdaları evinde yapmaya başladı. Peki, evde yoğurt nasıl yapılır? İşte evde yoğurt yapmanın püf noktaları...

15.04.2020-18:00 - (Son Güncelleme: 15.04.2020-17:41) Ev Yoğurdu Yapmanın Püf Noktaları

Sağlıklı beslenmeye özen gösteren bilinçli tüketiciler yoğurdunu evde kendisi yapıyor. Uzmanlarda, mide ve bağırsaklarında korunmasını sağlamak amacıyla yoğurdun evde yapılmasını öneriyor. Peki, evde yoğurt nasıl yapılır? İşte evde yoğurt yapmanın püf noktaları...

MALZEMELER

  • 1 litre doğal yada günlük süt
  • 1 tatlı kaşığı dolusu doğal yoğurt (oda sıcaklığında)

NASIL YAPILIR?

Öncelikle çiğ süt kullanıyorsanız sütü kaynatmanız gerekir. Bunun için sütü içerisini ıslattığınız çelik tencerenin içerisine ince bir bez yardımıyla süzerek alın. Kaynatma sırasında 10 dakika kadar sütü karıştırarak hava almasını sağlayın. Kaynamaya başladıktan sonra altını kısıp 8-10 dakika daha kaynatın. Yoğurt yapmanın en önemli püf noktası sıcaklığıdır. İdeal sıcaklık 42-45 derecedir. Eğer süt ılıksa mayalanma olmaz, süt sıcaksa yoğurt ekşi olur. Termometreniz varsa ılımaya başlayan sütün sıcaklığını kolayca ölçersiniz. Termometre yoksa parmağınızı süte batırarak ısısını kontrol edin. 10 saniye kadar tuttuğunuzda parmağınızın dayanabileceği, fakat hafif bir yanma hissedeceğiniz ısıya geldiği zaman süt mayalanma işlemine hazır hale gelmiş demektir. Maya için daha önceden yapılmış ev yoğurdu veya organik yoğurt kullanabilirsiniz. Her 1 litre için bir tatlı kaşığı dolusu maya koymanız gerekir. Maya için kullanılacak oda sıcaklığındaki yoğurdu bir kasenin içerisine alıp üzerine ılık sütten eklenir, tahta kaşıkla pürüzsüz oluncaya dek karıştırılır. Maya tencerenin kenarından süte karıştırılır ve daha sonra yavaşça karıştırılır. Mayala sırasında sütün ısısını koruması için kalın bir beze veya battaniyeye sarılması gerekir. 3-3,5 saat mayalanmaya bırakılır. Fazla bekletirseniz yoğurdunuz ekşi olabilir. Daha sonra üzerindeki bezi tencerenizi oynatmadan açın ve 1-2 saatte bu şekilde soğuyup oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Buzdolabına yerleştirilen tenceredeki yoğurt 24 saat dinlendikten sonra yemeye hazır hale gelir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal