Ev Sahipleri Dikkat! Bunu Yaptığınızda 12 Aylık Kirayı Tazminat Ödüyorsunuz!

Koronavirüs döneminde devam eden online eğitimin normalleşme süreciyle yüz yüze eğitime geçilmesi, üniversite öğrencilerinin ev aramasına sebep oldu.

15.09.2021-15:55 - (Son Güncelleme: 15.09.2021-15:55) Ev Sahipleri Dikkat! Bunu Yaptığınızda 12 Aylık Kirayı Tazminat Ödüyorsunuz!

Konut taleplerinde patlamanın yaşanmasıyla birlikte ev sahiplerinin mevcutta bulunan kiracılarını bahanelerle evden çıkardıkları görüldü.

'Evde çocuğum oturacak' gibi sebeplerle kiracıyı evden çıkarmak isteyen ev sahipleri 12 aylık kira bedelinden az olmamak suretiyle tazminat ödeyebilecek. Bunun yanında, kira bedelinin arttırılması sebebiyle ev sahiplerinin baskı yaptıkları kiracıların yasal hakları ve bu durumda atabilecekleri hukuki adımlar bulunuyor.

KİRA ARTIŞLARINDA TÜFE SINIRLAMASI BULUNUYOR

Türk hukuk sisteminde, kira sözleşmesi sırasında bir ev veya iş yerinin kiralandığı ücrete ilişkin kurallar dahilinde müdahale yapılmıyor. Altınbaş Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğr. Üy. Doç. Dr. Umut Yeniocak konuya ilişkin olarak, ‘Ancak Kanun, kira sözleşmesi bir kez yapıldıktan sonra kira bedelini aşırı artırmak ve eski kiracıyı evden ya da iş yerinden çıkarıp yerine yeni bir kiracıya daha yüksek bedelle kiralamak isteyen ev sahiplerine karşı önemli sınırlar koyar. Bu sınırlardan en çok bilineni de kira artışıyla ilgili TÜFE sınırlamasıdır’ açıklamalarında bulundu.

KİRA ARTIŞINDA TAVAN, 12 AYIN TÜFE ORTALAMASI

Kira süresi bittikten sonra yeni dönem kirası tespit edilirken yapılacak artış için ise on iki aylık TÜFE ortalaması üst sınır olarak belirleniyor. Bu duruma ilişkin Doç. Dr. Yeniocak, ‘Burada dikkat edilmesi gereken nokta, bu oranın üst sınır yani tavan miktar olduğudur. Yapılacak artış bu oranın altında olabilir ama üstünde olamaz’ ifadelerini kullandı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal