Ev sahibi olmak isteyenler için büyük gün: Sosyal konut projesinin detayları belli oldu

Tarihin en büyük sosyal konut projesinin detayları bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanacak. Projenin detayları ev sahibi olmak isteyen milyonlar tarafından merakla bekleniyor. İşte detaylar...

13.09.2022-10:06 - (Son Güncelleme: 13.09.2022-17:55)

Konut fiyatlarının döviz kuru ve enflasyondan dolayı artması sebebiyle Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi hayata geçirildi. Ev sahibi olmak isteyen milyonlarca vatandaşın merakla beklediği projenin detayları bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Beştepe’de açıklanacak. 250 bin konut, 100 bin altyapılı konut arsası ve 10 bin sanayi işyerini içeren projeye başvuru şartları ise an itibariyle netleşti. 

TOKİ konut başvuruları ne zaman?

Düşük ve orta gelirli vatandaşlara ev sahibi olma imkanı sunan TOKİ sosyal konut projesi başvuru tarihleri açıklandı. TOKİ sosyal konut başvuruları 14 Eylül 2022 Çarşamba günü başlıyor. 

Son dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan TOKİ ucuz konut açıklaması

Beştepe’de sosyal konut projesinin detaylarını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan şu ifadelere yer verdi: "Bu kampanya sayısı ve kalitesi bakımından dünyadaki en büyük konut yatırımı. Ülkemizin her yerinde, yüz binlerce yeni sosyal konutun, konut arsasının ve iş yerinin inşa sürecini başlatıyoruz. Başvuruları yarın itibarıyla başlayacak ve ekim sonuna kadar sürecek sosyal konut projesinin ilk temelini yılbaşında atıyoruz. Amacımız, ilk etap konutlarını azami 2 yıl içinde bitirip hak sahibi vatandaşlarımıza teslim etmektir. Hedefimiz 81 il ve tüm ilçelerimizde 2023-28 arasında 500 bin sosyal konut, 250 bin konut amaçlı arsa, 50 bin işyeri yaparak milletimizin istifadesine sunmaktır. Projemizin ve yapılacak konut/işyerlerinin ismini "İlk Evim, İlk İşyerim" olarak belirledik. Bu kampanya, sayısı ve kalitesi bakımından dünyadaki en büyük konut yatırımını ifade etmektedir. Çarpan etkisiyle 2 trilyon TL'den fazla ekonomik hareketliliğe yol açacak bir projeyi paylaşıyoruz."  

Hazineden destek verilecek

Konut projesiyle ilgili dün bir açıklama yayınlayan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, ‘’yeni sosyal konut projesi sayesinde Hazine'nin desteğiyle 1 milyondan fazla vatandaşı güvenli konutlara taşıyacaklarını belirterek, "Emeklilerimiz, işçilerimiz, öğrencilerimiz, şehit yakınlarımız, gazilerimiz ve engelli vatandaşlarımız için büyük ölçekli bir bütçe ayırdık, toplam 250 bin konut inşa edeceğiz" dedi. 

Bakan Nebati projenin istihdama da önemli katkıları olacağını söyleyerek, ‘’Böylece Hazine'nin desteğiyle 1 milyondan fazla vatandaşımızı güvenli konutlara taşıyacağız. Hazine'nin sosyal amaçlı bu dev yatırımının ayrıca, çarpan etkisiyle 1.5 trilyon lirayı aşan bir ekonomik değer yaratacağını öngörüyoruz" diyen Nebati bu dev proje ile en az 100 bin yeni istihdam sağlanacağını anlattı. Nebati "Ekonomimizde itici güç olacak bu büyük proje, tüm Türkiye'ye hayırlı uğurlu olsun" diye konuştu. 

362 milyarlık yatırım yapılacak

TOKİ tarafından gerçekleştirilecek proje konusunda yapılan hesaplamalara göre sosyal konut hamlesi ile yapılacak 250 bin konut, yaklaşık 362 milyar liralık yatırım ile gerçekleştirilecek. TOKİ eliyle yürütülecek konut projesi 81 ilde hayata geçirilecek, en fazla konut, olası depremin en çok etkileyeceği İstanbul'da yapılacak. Konutlarda yerel ve yatay mimari tercih edilecek, konutlar beş katı geçmeyecek şekilde yapılacak. Evler sıfır atığa, enerji verimliliğine ve yenilenebilir enerjiye uyumlu olacak.

28 ilde gerçekleştirilecek sanayi sitelerinde ortalama 10 bin işyeri açılacak. İşyeri başvuru bedeli ise 2.000 TL olarak belirlendi.

Sosyal konut projesi başvuru şartları

Sosyal konut projesi başvuru şartları belli oldu

Sosyal konut projesine başvuru yapmak isteyenlerin karşılamaları gereken şartlar şu şekilde:

İşyeri başvuru şartları

- TC vatandaşı olmak.

- Projenin bulunduğu il nüfusuna kayıtlı olmak veya o il sınırlarında faaliyette bulunuyor olmak.

- 18 yaş üzeri olmak.

- Ustalık belgesi, işyeri açma belgesi, oda kayıt belgesi veya vergi mükellefi olmak, e-ticaret yapıldığına dair nace kodu vb bilgileri gösterir belgelere sahip olmak.

- Kendisinin, eşinin ve 18 yaşından küçük çocukları mülkiyetinde sanayi dükkanı olmaması gerekecek.

Konut başvuru şartları

- 18 yaşını doldurmuş Türk vatandaşları.

- Proje ili sınırları içerisinde en az 1 yıl ikamet ediyor olmak.

- Kendisi, eşi ve velayeti altındaki çocukları üzerine tapuda kayıtlı konutları bulunmayanlar.

- Daha önce TOKİ aracılığıyla ev satın almamış olmamak gerekiyor.

- Yeni sosyal konutlarda gençler, emekliler, şehit yakınları ve gaziler ile engelliler için kontenjan ayrılacak.

- Başvurularda genç kategorisine 1991 Eylül ayından sonra doğanlar müracaat edebilecek.

- Bir haneden tek başvuru kabul edilecek.

- Aylık hane halkı gelirinin İstanbul için en fazla net 16 bin lira, yurt genelinde ise en fazla 14 bin lira olması şartı aranacak.

- Sosyal konutların aylık taksitleri asgari ücretlilerin ödeyebileceği tutarda olacak.

- Ödeme, toplam hane gelirinin % 30'unu aşmayacak, 240 aya kadar vade imkanı getirilecek.

Arsa başvuru şartları

- TC vatandaşı olmak.

- Yoksul ve dar gelirli olmak.

- Başvuru sahibinin kendisinin, eşinin veya ergin olmayan çocuğunun herhangi bir belediye sınırı içerinde ev yapmaya müsait arsaya veya herhangi bir yerde bir ev veya apartmanın ayrı bir dairesinin karşılığı olan arsa payına sahip olmamak.

- Gecekondu Kanunu ve Uygulama Yönetmeliği hükümlerine tabi uygulamalardan dah önce faydalanmamış olmak.

Yüzyılın konut projesi

“İlk evim, ilk iş yerim”

-500 BİN KONUT

-250 BİN ALTYAPILI KONUT ARSASI

-50 BİN İŞ YERİ

-422 milyar liralık yatırım ile gerçekleştirilecek. Bu denli dev bir yatırımın çarpan etkisiyle, 2 trilyon liradan fazla bir ekonomik hareketliliğe yol açacağını öngörüyoruz. Halihazırda süre gelen kira ve konut fiyatlarındaki yüksekliğin düşürülmesi noktasında olumlu katkı sunacaktır. 

-Bu kampanya en az 100 bin yeni istihdam katkısı sağlayacak.

-250’den fazla alt sektörü ilgilendirmesi sebebiyle ekonominin, sanayinin, ticaretin çarklarını hızlandıracak. 

-Tüm bunların yanında sosyal konutlarımız, güvenli işyerlerimiz bir deprem ülkesi olan Türkiye’nin kentsel dönüşümü noktasında da öncü bir vazife üstlenecek, milletimizin can ve mal güvenliğini sağlayacak güçte ve donanımda inşa edilecektir. Projenin ilk etabıyla 1 milyonunun üzerinde insanımızı, sağlıksız alanlardan, güvenli konutlara taşımış olacağız.

Kmlere, ne kadar kontejan ayrılacak?

-GENÇLER % 20 - 50 BİN KONUT

-EMEKLİLER % 20 – 50 BİN KONUT 

-ŞEHİT YAKINLARI-GAZİLER % 5 12 BİN 500 KONUT

-ENGELLİLER % 5 12 BİN 500 KONUT

-DİĞER VATANDAŞLARIMIZ % 50

Hangi şehirde kaç ev yapılacak?

-Evler 81 ilde, arsa 7 bölgede olacak. 

E-n fazla konut İstanbul’a yapılacak. 50 bin sosyal konut olacak. Ankara 18 bin, İzmir 12 bin 400, Gaziantep 10 bin, Bursa 8.650 yapılacak.

Ödeme şartları nasıl olacak?

-Konut fiyatlarının maliyet fiyatı üzerinden yüzde 40 indirim yapılarak belirlenen rakamlar şöyle; 

-2+1 konut ödeme planı

-2 bin 280 lira taksit

-Toplam; 608 bin lira

-240 ay vade

3+1 konut ödeme planı

3.187 lira taksit

Toplam; 850 bin lira

240 ay vade

Evler nasıl olacak?

YEREL VE YATAY MİMARİ-ZEMİN+5 KATI GEÇMEYECEK

SIFIR ATIK UYUMLU

ENERJİ VERİMLİ

İKLİM DOSTU MALZEMELER

YENİLENEBİLİR ENERJİ SİSTEM 

Konut amaçlı arsa

TOKİ, kuruluşundan bugüne ilk kez vatandaşımıza elektrik, su, stabilize yol alt yapıları ve planları tamamlanmış inşaat yapmaya hazır arsa sunuyor. Gelir durumu düşük vatandaşlarımız şehir çeperlerinde kendi evlerini yapma fırsatına kavuşmuş olacak. 7 bölgemizde arsalar piyasa bedellerinin altında fiyatlarla, faizsiz ve uzun vadelerde vatandaşımıza sunulacak. İlk etapta 100 bin konut yapımına müsait arsa sunulacak, bu özellikle inşaat ve inşaat malzemesi sektörünü olumlu etkileyecektir. 2028 hedefi, 250 bin arsa.

Arsalar nasıl teslim edilecek?

-Elektrik, su ve stabilize yol altyapıları tamamlanmış, 

-İmar planı yapılmış, 

-İnşaat yapmaya hazır olarak teslim edilecek

Arsa fiyatları

350 ila 500 metrekarelik arsalar, 1.604 liradan başlayan taksit, 10 yıl vade

Sanayi siteleri

TOKİ kuruluşundan bugüne kadar ilk kez küçük ve orta ölçekli sanayicimize iş yeri sunuyor. Bu proje sayesinde hem vatandaşımızın iş yeri sahibi olmasını sağlarken, hem de istihdama katkı sağlayacak. Tamiratla uğraşan küçük işletmelerden, oto tamirhanelerine, mobilyacılardan, makine üreticilerine kadar onlrca farklı sektörü içinde barındıracak sanayi alanları olacak. Ankara’da 1.000, Adana’da 500, İzmir’de 700 olmak üzere toplam 28 ilimizde 10 bin sanayi sitesi kurulacak. 

Sanayi sitesi ödeme planı

-Yüzde 10 peşinat

-2.633 liradan başlayan taksit

-120 ay vade

Devasa sosyal konut projesinin ilk etabını oluşturan 250 bin sosyal konut, 100 bin konut arsa ve 10 bin iş yerinin 2 yılda bitmesi hedefleniyor.


Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal