Ev kadınlarına müjdeli haber: 25 bin 600 TL ödeme yapılacak

Asgari ücrete yapılan zamla beraber 2024 yılında toplam 6 bin 400 lira tutarındaki isteğe bağlı sigorta tutarının 2 bin 133 lirasını devlet karşılayacak. İşte detaylar…

23.01.2024-10:44 - (Son Güncelleme: 23.01.2024-11:54)

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, sosyal politikalar kapsamında yer alan ev hanımlarına destek konusunda özel olarak eğiliyor. 

Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan, ev kadınlarına prim desteğinin Orta Vadeli Programları (OVP) içerisinde önemli bir yer kapladığını ifade etti.

Ev kadınlarına yıllık 25 bin 600 lira destek

Haber7’nin yer verdiğine göre; Bu program kapsamında, kadınların emeklilik yaşları, anne olma durumları ve çocuk sayılarına göre düşürülecek. Ayrıca, çalışan annelere yıpranma payı, yaş ve prim desteği gibi seçenekler sunulacak. Ev kadınlarının emeklilik süreçlerini desteklemek amacıyla devlet, isteğe bağlı olarak ödeyecekleri sigorta primlerinin üçte birini karşılayacak. Bu, brüt asgari ücretin en az yüzde 32'sini kapsayacak şekilde düzenlenmiş olup, isteğe bağlı sigorta yaptırmak isteyen ev kadınlarına 7.5 katına kadar destek sağlayacak. 

Ayrıca, aylık en düşük isteğe bağlı sigorta primi 6.400 lira olacak ve yasal bir düzenleme yapılması durumunda, en düşük prim ödeyen ev kadınlarının primlerinin 2.133 lirasını devlet karşılayacak.

Ev Hanımlarına Emeklilik

Şartlar neler?

Ev kadınları, emeklilik hakkını değerlendirmek için doğum borçlanması, vergisiz esnaflık ve isteğe bağlı sigorta gibi birbirinden farklı seçenekleri kullanabilirler. İsteğe bağlı sigorta yaptırmak için 18 yaşını doldurmuş olmak ve zorunlu sigorta gerektiren mesleklerde çalışmamak yeterlidir. Bu sayede emeklilik hakkını elde eden ev kadınları, kendi hayatları ve sorumlulukları altındaki kişiler için sağlık hizmetlerinden de rahatlıkla faydalanabilecekler.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal