Eunice Fırtınası ve Zeynep Kasırgası Nedir?

Avrupa'da iklim değişikliği kendini göstermeye devam ediyor. İngiltere'de Eunice Fırtınası ve Almanya'da Zeynep Kasırgası cuma akşamından beri hayatı olumsuz etkiledi. Gelen haberler ölümlerin de yaşandığı yönünde.

18.02.2022-10:50 - (Son Güncelleme: 19.02.2022-10:44) Eunice Fırtınası ve Zeynep Kasırgası Nedir?

Küresel iklim değişikliği sonucu dünyada fırtına ve kasırga yerleri de değişime uğruyor. 2018 yılında İzmir'de bir günlüğüne verilen kasırga uyarısı, Türkiye'nin bu gerçekle ilk yüzleşmesiydi. Avrupa ise bu gerçekle bir süredir boğuşuyor. Bu yaz Almanya'nın kuzeyinde sel yüzünden onlarca kişi hayatını kaybetti. Normalin dışında oluşan bu olaylar, iklim değişikliğinin ciddi belirtileri arasında yer alıyor. Perşembe günü de İngiltere için Eunice fırtınası ve Almanya için Zeynep kasırgası alarmı verilmişti.

EUNICE FIRTINASI NEDİR?

Eunice Fırtınası, İngiltere'nin güneybatısı ile Galler'e 190 km hızla cuma akşamı ulaştı. Bu fırtınayla birlikte su taşkınları, sel, elektrik kesintileri yaşandı. Birçok okul cuma gününe kadar tatil edildi. Galler ise tüm tren seferlerini durdurdu. Başbakan Boris Johnson, ordunun fırtınadan olumsuz etkilenenlere yardımcı olmak için nöbette bekleyeceğini duyurdu. Birkaç gün önce kuzeydoğu İngiltere'de Dudley Fırtınası büyük sorunlara yol açmış, elektrik kesintileri baş göstermişti. 


Eunice Fırtınası bir ekstratropikal siklondur. Uzun yıllardır İngiltere'de görülen en şiddetli fırtınalardan biri olan Eunice, Dünya'nın havasının büyük bölümünü yüksek basınç alanlarıyla birlikte taşıyan alçak basın alanlarından oluşur.

3 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

İngiltere'de etkili olan Eunice fırtınası nedeniyle 3 kişi hayatını kaybetti ve onlarca yaralı bulunuyor. Merseyside'da 50'li yaşlarda bir erkek, düşen molozlar nedeniyle hayatını kaybederken, Hamshire'da üzerine devrilen ağaç nedeniyle 20 yaşındaki bir genç hayatını kaybetti. 2008 yılından bu yana ilk defa Londra'da kırmızı alarm verildiği belirtiliyor. 400'den fazla uçağın rötar yaptığı ve İngiltere'ye inemediği belirtildi. 196 km'lik hızıyla fırtına ada tarihinde bir rekoru geliştirmiş oldu. 

zeynep fırtınası nedir

ZEYNEP KASIRGASI NEDİR?

Avrupa ülkelerinden Almanya da büyük bir kasırga sorunuyla çalkalanıyor. Cuma gecesi geç saatlerde başlayan şiddetli fırtına, hayatı olumsuz etkiledi. Birçok eyalette tren seferleri durduruldu ve okullar tatil edildi. Zeynep Kasırgası dün gece ile birlikte Britanya adasına doğru ilerledi. Ekstratropikal siklon cumartesi günü en şiddetli haline bürünecek. Zeynep kasırgası Almanya'nın Baden-Württemberg bölgesine büyük etkiler vereceği ifade edildi. Daha önce Ylenia kasırgası 125 kilometre hıza ulaşmıştı. 


ALMANYA'DA KIRMIZI UYARI

Almanya fırtınalı havanın etkisi altına girdi. Gece geç saatlerde başlayan fırtına sonucu birçok eyalette tren seferleri durduruldu ve okulla tatil edildi. Bavyera ve Kuzey Ren Vestfalya eyaletlerinde 60 bin aile elektriksiz kaldı. Kasırganın en şiddetli halininse cumartesi akşamı ortaya çıkacağı belirtiliyor. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal