Et fiyatlarında peş peşe gelen zam haberi cepleri fena yaktı!

Et fiyatları ateş pahası haline geldiğini belirten sektör temsilcileri, 1 haftada kuzu etine 40 lira daha zam geldiğine dikkat çekti. Karkas ette 450 ile 460 liraya yükselirken, uzman isimler, önümüzdeki haftalarda indirim beklediklerini ifade ettiler.

20.02.2024-14:03 - (Son Güncelleme: 20.02.2024-17:59)

2023 yılı sonu en çok konuşulan zamlar arasında et geliyor. Kuzu karkas ete, geçtiğimiz günlerde zam gelmişken, yeni haftada ete bir zam daha geldi.

Kuzu Karkas etine zam!

İstanbul’da geçtiğimiz hafta başında gelen zamlarla kuzu karkasın kilosu 410 lira şeklinde açıklanmıştı. Kuzu karkasa son bir haftada 40 lira daha zamlanarak kalitesine göre 450 ile 460 liraya yükseldiği ve yeni fiyat aralığının bu şekilde olacağı belirtildi.

‘‘Fiyatlarda düşüş bekliyoruz’’

Sektör temsilcileri, olarak esnaflar gelen bu yeni zamlarla beraber yılbaşından bu yana satışlarda yüzde 30 oranında düşüş yaşandığını ifade ediyorlar. Her yıl şubat ayında artan süt kuzusunun arttığını söyleyen esnaflar, durumun bu şekilde devam ederse satışlarda büyük ölçüde zarar edeceklerini aktararak, önümüzdeki hafta kuzu karkas etin fiyatında düşüş beklediklerini sözlerine eklediler.

Kırımızı ete  yeni zam geldi

Ankara’da et fiyatları nasıl?

İstanbul’daki et fiyatları bu şekildeyken, Ankara’da da ramazan öncesi et fiyatları hakkında bilgilendirmelerde bulunan Türkiye Kasaplar Federasyonu eski başkanı Fazlı Yalçındağ, Ankara’da dün yapılan kesimlerde kıvırcık cinsi süt kuzusu karkas etin kilogram fiyatı 440 ile 450 lira arasında değiştiğini belirterek, toklusu fiyatının ise 390 lira olduğunu bildirdi. Geçen hafta kuzu karkas etin kilosunun 430 liradan satıldığını ifade eden Yalçındağ, dana karkas etin fiyatı geçen haftaya göre biraz daha durulduğunu söyledi.

‘‘Memleketinde genelinde yüksek enflasyon var!’’

Hayvancılık bakımının da oldukça maliyetli olduğunu ifaden ayrıca küçükbaş hayvancılık üretimi yapanların 30 bin liradan aşağı çalışacak çoban bulamadıklarını aktaran Yalçındağ, ‘’Üreticiler, sattıkları kuzuyla çobanın parasını karşılayamadıklarını belirtiyorlar. Üretici verdiğim arpanın parasını karşılayamıyorum diyor. Kimseye bir şey söyleyecek durumumuz yok. Memleketin genel anlamda bir yüksek enflasyonu var. Yine TÜİK verilerine göre hayvan sayısında da bir azalma var. Bunun nedenlerini sorgulamak lazım” şeklinde konuştu.

Üretim olmadan ülke gelişemez!

Hayvan yetiştiriciliğini devam ettirenlerin olmadığını söyleyen Yalçındağ, “Bir de bu dönemde hayvanını satan, parasını götürüyor faize yatıranlar da oluyor. O kadar çileye katlanmadan oturduğu yerde para kazanacağım diye düşünüyor. Bunu son dönemde çevremizden duyuyoruz. Üretim olmadan ülkede hiçbir şey olmaz. Bir de bu işi yapan insanlar yaşlı insanlar ve çocukların bunu devam ettirmek istemesinden de kaynaklanıyor’’ dedi.


Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal