Esnafı sevindirecek gelişme: Pandemide kira ödeyemeyene tahliye yapılmayacak

TBMM Genel Kurulu, muhtar maaşlarını asgari ücret düzeyine çıkartan yasayı kabul etti. Yasaya son dakika eklenen önergelerle, kamu ihaleleri için yeni bir fiyat farkı düzenlemesi yapıldı. Pandemi nedeniyle kapatılan işyerleri için kira ödenmemesi gerekçe gösterilerek tahliye kararı verilemeyecek.

09.04.2022-13:45 - (Son Güncelleme: 09.04.2022-14:06) Esnafı sevindirecek gelişme: Pandemide kira ödeyemeyene tahliye yapılmayacak

Tüm dünyada ve Türkiye'de koronavirüs pandemisi olmasından ötürü birçok esnaf ve vatandaş zor durumla karşı karşıya kaldı. Özellikle yapılan zamlar esnafları zor duruma soktu. Geçtiğimiz günlerde İBB'nin almış olduğu karar ile İstanbul'da yaşayan vatandaşlar için kötü bir haber duyuruldu. Ulaşıma yüzde 40 zam gelmesi sonrasında üniversite öğrencileri bu durumu protesto etmişti. TBMM, tarafından şimdi esnafları sevindirecek karar verildi.

TBMM Genel Kurulu, muhtar maaşlarını asgari ücret seviyesine çıkartan yasayı kabul ettiğini açıkladı. Yasaya son dakika eklenen önergelerle birlikte, kamu ihaleleri için yeni bir fiyat farkı düzenlemesi yapıldı. Pandemi nedeniyle kapatılan işyerleri için kira ödenmemesi gerekçe gösterilerek tahliye kararı verilemeyecek. TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen yasa ise şu şekilde:

İkinci fiyat düzenlemesi: Pandemi sonrası artan fiyatlar nedeniyle kamudan iş alan müteahhit ve diğer iş insanları için fiyat farkı düzenlemesi yapılmıştı. Ancak Rusya-Ukrayna savaşı sonrası yasa yeterli olmadı. Torba yasaya eklenen önergeyle bu konuda Cumhurbaşkanı'na yetki verildi.


1 Nisan'dan öncekiler

1 Nisan 2022 tarihinden önce TL ile ihale edilen mal, hizmet alımları ile yapı işlerinden yasa yürürlüğü girdiğinde devam edenlere 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren gerçekleştirilen kısımları için ilave fiyat farkı ödenecek.

Fesih Hakkı

1 Ocak 2022 tarihinden önce ihale edilen ve yasa yürürlüğü girdiğinde devam eden sözleşmelerde, gerçekleşme oranı yüzde 15'e kadar olanlara fesih ve tasfiye hakkı verilecek.


Süre uzatımı

1 Nisan 2022 tarihine kadar yapılan ihalelerde, 1 -31 Mart 2022 tarihleri arasındaki iş programına göre gerçekleştirilemeyen iş miktarı için süre uzatımı verilecek.

Esnafa tahliye koruması

Pandemi önlemleri nedeniyle kapatılan restoran, kafe ve diğer işyerlerine 1 Mart -30 Haziran 2020 tarihleri arasında kiralarını ödemediyse, kira sözleşmesinin feshi ya da tahliyeye gerekçe gösterilemeyecek.


Evim şirketleri

 Kamuoyunda 'evim' olarak bilenen gerekli yükümlülükleri karşılayamadıkları için kapanacak olanlar şirketlerde parası bulunan vatandaşlar bunu faaliyet izni olanlara devredebilecek.

Muhtar maaşları: Muhtar maaşları asgari ücret düzeyine çıkacak.

Doktorlar için iki önemli gelişme

Sağlık Bakanlığı veya bağlı kadrolarda tıp, diş hekimliği, yan dal uzmanlık eğitimi yapan asistanlardan artık yüklenme senedi, kefalet senedi alınmayacak. Devletten istifa eden hekim, geri dönerse zorunlu bekleme süresi olmayacak.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal