Esnaf kefalet kredisi nedir? Esnaf Kefalet kredisi çekme şartları ve başvuru evrakları

Esnaf kefalet kredisi, ülkemizdeki esnaf ve sanatkârların ticari faaliyetlerine destek olmak amacıyla, Halk Bankası işbirliğinde esnaf ve sanatkârlara düşük faizli kredi kullanma imkanı tanıyan bir devlet politikasıdır.

02.04.2022-00:00 - (Son Güncelleme: 02.04.2022-00:00) Esnaf kefalet kredisi nedir? Esnaf Kefalet kredisi çekme şartları ve başvuru evrakları

Esnaf kefalet kredisi, ülkemizdeki esnaf ve sanatkârların ticari faaliyetlerine destek olmak amacıyla, Halk Bankası işbirliğinde esnaf ve sanatkârlara düşük faizli kredi kullanma imkanı tanıyan bir devlet politikasıdır. 

Küçük ölçülü ticarethaneler ya da el zanaatlerı ile uğraşan kişiler esnaf olarak adlandırılmaktadır. Bu işletmeler kuruluşları gereği küçük gibi görünseler de ülke genelinde büyük bir yoğunluğa sahip oldukları  göz önünde bulundurulduğunda, ülke ekonomisinde kilit noktada yer aldıkları görülmektedir. Devlet bu esnafların nakit ihtiyaçlarını karşılayabilmek ve daha fazla iş hacmine sahip olabilmeleri adına bir dizi destek programı oluşturmaktadır. Bunlardan birisi olan Esnaf kefalet kredisi nedir ? Esnaf kefalet kredisi çekme şartları ve başvuru evrakları nelerdir ? Cevapları haberimizde bulabilirsiniz.

Esnaf kefalet kredisi nedir ?

Esnaf kefalet kredisi devlet ile Halkbank işbirliğinde esnafların istenilen şartlara uygunluk gösterildiği taktirde işletmeler ve zanaatkarlara faaliyetlerini sürdürebilmeleri için verilen küçük faizli ve uzun vadeli kredilerdir. Ülke genelinde iş hacmini geliştirmek ve acil nakit ihtiyacını karsılayabilmek yada yeni projelerini gerçekleştirmek adına finanse edebilmeleri için sağlanan bu kredi, devlet politikası adına yıllardır hizmet vermektedir. Esnaflar için can simidi olan bu Esnaf kefalet kredisi, maksimum 5 yıllık olarak verilmektedir.

Esnaf Kefalet Kredisi

Esnaf kefalet kredisi şartları nelerdir ?

Esnaflar odası kredisinden yararlanma şartları şunlardır;

Esnaf ve Sanatkârlar Odası’na ve Esnaf ve Sanatkârlar Sicil Müdürlüklerine kayıtlı olmak,

En az 3 aylık faaliyet süresini tamamlamış olmak,

İşyerinin faaliyette olduğu yerdeki Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifine  ortak olmak.

Esnaf kefalet kredi başvuru nasılyapılır ?

Eğer yukarıdaki esnaf kefaret kredi şartlarını sağlıyorsanız;

başvurmanız gerekmektedir.

Başvuru üzerine Kooperatif yönetim Kurulu tarafından araştırma ve bunun sonucunda ön değerlendirme yapılır.

Başvuru sahibine 15 gün içerisinde onay ya da ret kararı bildirilir.

Kooperatif bu 1Öncelikle yazılı olarak bağlı olduğunuz Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi’ne 5 günlük süre içerisinde başvuru sahibinin mali durumu hakkında bir araştırma yapar. Eğer uygun görürse Türkiye Halk Bankası’na iletir.

Kooperatif tarafından kredi başvurusu onaylandıktan ve T. Halk Bankası’na gönderildikten sonra Halk Bankası tarafından da araştırma yapılır. Kişinin kredi sicil notuna, mali durumuna, borçlarına bakılır. Eğer T. Halk Bankası tarafından da onay verilirse kredi kullandırılır.

Esnaf kredisi başvurusunda ve onay sürecinde aşağıda ayrı başlık halinde paylaştığımız belgeler istenmektedir.

Esnaf kefalet kredisi için gerekli evraklar 2022

Yukarıdaki esnaf odası kredi şartlarını sağlıyorsanız başvuru için şu evrakları hazırlamanız gerekmektedir;

Vergi levhasının aslı,

Oda kaydının aslı,

Esnaf sicil belgesinin aslı,

Adresli ve vukuatlı nüfus kayıt öneği ( e-devletten alabilirsiniz),

Son 6 ay içerisinde çekilmiş en az 3 adet vesikalık fotoğraf,

Nüfus cüzdanı aslı.

Esnaf kredisi faiz oranları 2022

Ülkemiz esnaflarında gerek nakit çalışan gerek vade ile iş hacmini genişletmeye yonelik çalışan esnaflar bazı dönemler kredi desteğine başvurabilirler. Bazı esnafların kur değişimine bağlı iş hacimleride değişkenlik gösterebilir, Bu gibi durumlarda can yeleği olarak gördükleri Esnaf kredisini kullanabilirler, Peki ama bu Esnaf kredisini kullanırken nelere dikkat etmeleri gerekiyor. Krediler kullanılan miktar ve vadeye göre faiz uygulanır.  Esnaf kefalet kredisi faiz oranı normal ihtiyaç kredisi, taşıt yada ev kredisi gibi faizi yüksek değildir. Ticari amaçla ve ülke içerisinde ekonomiye olan faydaları doğrultusunda faiz oranı oldukça düşüktür. 2022 yılı esnaf kefalet faiz oranı yıllık olarak %9,50’dir.

Esnaf kredisi hesaplama 2022

2022 yılı için esnaf kefalet kredi faiz oranlarına göre hesaplama işlemini Atakum Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi tarafından hazırlanan hesaplama uygulaması ile hesaplayabilirsiniz.

Esnaf kefalet kredi faiz oranları esas alınarak kredi tutarınızı, taksit sayınızı girerek esnaf kefalet kredi hesaplama sayfasından hesaplama yapabilirsiniz.

Esnaf kefalet kredisi faiz oranı ve toplam ödenecek tutarı hesaplamak için ilgili sayfada kullanmak istediğiniz kredi ve taksit tutarını girerek hesaplama butonuna tıklamanız yeterli olacaktır.

Esnaf kefalet kredisi limiti ne kadar ?

Kredinin limiti başvuru yapılan kredi kapsamına göre farklılık göstermektedir.

İşletme kredisi azami limiti 150.000,00 TL,

Esnaf kefalet araç ipotekli kredi yani araç alım için azami kredi tutarı 300.000,00 TL,

İşyeri edindirme kredisi üst limiti: 300.000,00 TL,

Hammadde ve demirbaş alım kredisi üst limiti 300.000,00 TL.

Esnaf kefalet araç ipotekli kredi nasıl alınır ?

Araç alımında 60 ay vadeli esnaf kredisinde işleyiş şu şekildedir;

Aracın KDV dahil fatura bedeli üzerinden kredilendirme yapılır.

2. el araç alımlarında ise kasko tutarının %70’ine kadar kredi verilir.

Bu kapsamda maksimum 60 ay vade ile kredi verilir.

Aracın yaşı ve kredi kullanım süresi toplamda 10 yılı geçemez.

Araç alımlarında 2022 yılı için kredi üst limiti 300.000 TL’dir.

2022 yılı için esnaf kefalet kredi faizleri araç kredisinde 1 yıl için aylık 0,34, 2-5 yıl için aylık 0,42 oranı ile verilmektedir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal