Eskiden Osmanlı'da Olan Ülkeler

Osmanlı Devleti hakimiyeti sürerken topraklarını bir hayli genişletmişti. Bir çok ülke de Osmanlı'ya bağlıydı. Geçmişte Osmanlı Devleti'ne bağlı ülkeleri sizler için sıraladık.

21.07.2020-15:24 - (Son Güncelleme: 21.07.2020-15:17) Eskiden Osmanlı'da Olan Ülkeler

Türkiye

  • Eskiden Osmanlı'da Olan Ülkeler: Eskiden Osmanlı içerisinde bulunan topraklar şimdi Türkiye adıyla bir ülke oluşturmuştur. Bir dönem Anadolu Selçuklu Devleti Moğol ordularına yenilince devletin bütünlüğü bozuldu. Yerine farklı farklı Türk beylikleri oluşmaya başladı.  Bu beyliklerden biri de başında Osman Gazi'nin olduğu Türk beyliğiydi.
  • Türk beylikleri zamanla büyüyüp genişleyerek Anadolu Balkanlar,  Kuzey Afrika ve Levant'a kadar genişleyerek büyük bir coğrafya içerisinde yer almaya başladı. Osmanlı İmparatorluğu haline geldi. O dönemlerde Fatih Sultan Mehmet'in varlığını görmekteyiz. Ancak Bizanslıların Konstantinopolis'i ele geçirmesiyle Osmanlı İmparatorluğu parçalanarak eski gücünü kaybetti.

Bulgaristan

  • Eskiden Osmanlı'da Olan Ülkeler:  Eskiden Osmanlı İmparatorluğu içinde yer alan ülkelerden biri de Bulgaristan'dır. Bulgarlar Bizans İmparatorluğu ile savaşarak topraklarını genişletmişlerdir. Sonrasında Bizans İmparatorluğu Bulgarları yenerek ön plana çıkmışlardır. Ancak bu dönemde Türkler Rumeli'ye gelmektedir.
  • Daha sonrasında eskiden kazandığı bağımsızlıklarını kaybeden Bulgarlar Osmanlı İmparatorluğu'nun toprakları içine giren yerlerden biri olmuştur. Osmanlı Devleti'nin gerilemeye ve duraklamaya başlamasıyla beraber eski gücünü kaybeden Osmanlı, Bulgarların ulus hareketlerine girmesi ve 93 Harbinde yaşanan olumsuz sonuçlar Osmanlı Devleti'nin parçalanmasına neden olmuştur.

Makedonya

  • Eskiden Osmanlı'da Olan Ülkeler: Eskiden Osmanlı topraklarında bulunan Makedonya birçok tarihi olay ve faaliyetten geçmiştir.  Osmanlı Devleti I. Kosova savaşıyla Sırp ordusunu yenilgiye uğratmıştır. Savaş sonrasında Osmanlı Makedonya'yı topraklarına katmayı başarmıştır.
  • 600 yıl civarında Osmanlı İmparatorluğu içerisinde kalan bölge şimdi kendine ait bir ülke oluşturmuştur. Parçalanan ve geriye düşen Osmanlı Devleti'nin ayrılmıştır. Makedonya birçok tarihi savaş ve olaylardan geçmiştir. Birçok kültür ve insanların bir arada yaşadığı bir yer olarak dikkat çekmektedir.
  • Osmanlı içerisinde yer alan ülkelerden biri de Yunanistan'dır. 15. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğuna dahil olmuştur.
  • Daha sonrasında verdiği ulus mücadelesi ve bağımsızlık savaşıyla beraber ülke oluşturmayı başararak Osmanlı'dan ayrılmıştır. Şimdilerde gelişen teknoloji ve sosyal yapısıyla özerk bir devlet olmayı başarmıştır.

Karadağ

  • Eskiden Osmanlı içerisinde bulunan Karadağ, Fatih Sultan Mehmet zamanında topraklara eklenmiştir. Karadağlılar Osmanlı Devleti'nin hakimiyetine girdikten sonra birçok isyan ve sorun çıkarmışlardır. Osmanlı Rus savaşında Rusların yanında olan Karadağlılar Osmanlı'nın savaşı kaybetmesinde etkili olmuştur.
  • Sırbistan 420 yıl boyunca Osmanlı İmparatorluğu içinde yer almıştır. Belli bir süre devlet içinde varlığını sürdüren Sırbistan daha sonrasında bağımsızlığını ilan etmiştir. Bu süre içinde çeşitli kültür ve milletler bir arada yaşamıştır. Oluşan kültür çeşitliliği gelenek ve göreneklerin yayılmasını sağlamıştır. Birçok mimari yapı ve eser Osmanlı İmparatorluğu içinde görülmektedir.
  • Çeşitli milletlerden oluşan insanlar ortak çarşı, market ve ibadethaneleri kullanmışlardır. Zaman zaman birbirine benzeyen ve ayrılan yönleriyle zengin bir kültürel geçmişi ortaya koymaktadır. Aynı zamanda çeşitli ırk ve milletlerin hoşgörü ile yaşaması Osmanlı İmparatorluğu'nun hoşgörü politikası sayesinde olmuştur.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal