Ertesi gün hapı nedir, ertesi gün hapı nasıl kullanılır?

Kadınların sıklıkla tercih ettiği ertesi gün hapı hakkında en sık aratılan; ertesi gün hapı nedir? Ertesi gün hapı nasıl kullanılır? İşte ertesi gün hapına dair tüm merak edilenler….

08.03.2021-11:48 - (Son Güncelleme: 14.04.2022-13:17)

Kadınların istenmeyen gebelik durumunun önüne geçmek için sıklıkla tercih ettiği haplardan biri olan ertesi gün hapı, son dönemlerde sık aratılan başlıkların arasında yer alıyor. Peki ertesi gün hapı nedir? Ertesi gün hapı nasıl kullanılır? Gelin merak edilen detaylara beraber bakalım…

Ertesi gün hapı nedir? 

-Ertesi gün hapı, korunmasız cinsel ilişkiden sonra gebeliği önlemek için etkili bir seçenektir ancak diğer doğum kontrol yöntemleri kadar etkili değildir ve birçok uzman rutin kullanım için önermez. 

-Ertesi gün hapı, istenmeyen bir gebelik oluşması şüphesi olan durumlarda, ilişkiden sonraki gün alınan ve hormon dengeli bir ilaçtır. Ve ihtiyaç duyulması halinde eczanelerden temin edilebilir. Ancak ertesi gün hapını kullanacakların ciddi bir sağlık sorunu olmamasına dikkat edilmelidir. Ertesi gün hapının etkili olması için, ilişki sonrası 72 saat içerisinde kullanılmalıdır. 

Ertesi gün hapı gebeliği nasıl engeller?

-Ertesi gün hapı, yumurtlamayı engelleyerek veya yumurtlamayı geciktirerek gebeliği engeller. İçeriğindeki hormonlar sebebiyle, rahim içi zarının döllenmiş olan embriyonun yerleşmesine uygunsuz bir hale gelmesine sağlayarak, rahim ağzındaki mukusun kalınlaşmasını sağlayarak hormonal anlamdaki etkileriyle gebeliğe engel olurlar. 

Ertesi gün hapı hangi durumlarda tercih edilir?

-Ertesi gün hapı acil bir doğum kontrol yöntemidir. Korunmasız ilişkiye giren bir kadın gebe kalabileceğini düşünüyorsa ertesi gün hapı kullanabilir. Koruyuculuk oranı yüzde 90'a varan ve acil durumlarda kullanılabilecek bir doğum kontrol yöntemidir. Prezervatifin yırtılması, vajina içerisinde kalması, kadın genital organının üzerine doğru boşalma olması durumunda da tercih edilebilir.

Kullanırken nelere dikkat etmek gerekir?

-Ertesi gün hapı kullanırken dikkat edilmesi gereken şey, korunmasız cinsel ilişkiden çok kısa bir süre sonra ilaç alınmasıdır. Özellikle ilk 24 saat içerisindeki kullanımda güvenilirlik daha yüksek olacaktır. İlk 72 saat içerisinde alınabilir. Yüzde 75-80 civarında koruyuculuk oranıyla daimi kullanılacak bir doğum kontrol yöntemi değildir.

-Bir aylık döngüde bir kereden fazla kullanılmaması tavsiye edilir. Yılda birkaç kez kullanılabilecek bir yöntemdir. Sürekli bu yöntemi kullanarak korunmaya çalışmak, kadının adet döngüsünün düzenini bozacak ve zarar verecektir.

Ertesi gün hapı gebeliği nasıl engeller?

Ertesi gün hapını kimler kullanabilir?

-Ertesi gün hapı, acil doğum kontrolü isteyen, herhangi bir şekilde korunmasız cinsel ilişkiye giren kadınların çoğu tarafından kullanılabilir. Özellikle ilk 24 saat içerisinde kullanılması gerekir. İlk 72 saat içerisinde alınması halinde de etkinliği oldukça yüksektir.

Ertesi gün hapı güvenli midir?

-İlk 24 saat içerisinde alınabildiğinde güvenilirliği yüzde 90'a varmaktadır. Ancak sürekli kullanılacak bir doğum kontrol yöntemi değildir. Partnerinizin korunma yöntemlerinden emin olmadığı birliktelikten sonrada ertesi gün hapı kullanılabilir. Fakat uzmanlar yıl içinde ertesi gün haplarının birkaç taneden fazla kullanılmasını önermez. 

Ertesi gün hapları hangi durumlarda kullanılmaz?

--Ertesi gün hapları korunmasız cinsel ilişkiden sonra geçen süre 72 saati aştıysa kullanılmamalıdır. Çünkü bu noktada etkinliği olmayacaktır. Hasta eğer gebeyse kullanılmamalıdır. Gebe olmadığına emin olan kadınlarda kullanılması ve ilk 72 saat içerisinde kullanılması uygundur.

-Damar tıkanıklıkları olan, kalp damar sağlığıyla ilgili hastalık öyküsü olan, kronik hipertansiyonu veya kronik diyabeti, Hepatit gibi karaciğer rahatsızlıkları olan hastalarda tavsiye edilmez.

-Aşırı kilolu olan ve yoğun sigara içen, 35 yaş üzeri kadınların da kullanım konusunda çok dikkatli olması ve hekime danışmadan kullanmaması tavsiye edilir.

Ertesi gün hapı nasıl kullanılır?

Yan etkisi var mıdır?

-Ertesi gün haplarının, östrojen ve progesteron içerenleri, içeriğindeki östrojen yüzünden şiddetli bulantı ve kusmaya yol açabilir. İlacın içilmesinden sonra ilk 2 saat içerisinde kusma olduysa, etkinlik zedeleneceği için mutlaka yeni bir dozun alınması gerekir. Ancak ilaç içildikten 2-3 saat sonra kusma meydana geldiyse, hastanın yeni bir dozu tekrar almasına gerek yoktur.

-Sadece progesteron içeren ertesi gün haplarının bulantı ve kusma gibi yan etki ihtimalleri son derece düşüktür. Bir seferde alınabilen ilaçlardır. Vücutta hafif bir ödem olması gibi bir yan etki yapabilir.

-Kullanımdan yaklaşık bir hafta sonra kadar bir ara kanama görülebilir. İlacın içerisindeki hormonların yarattığı doğal bir etkidir. Kadının adeti o ay için bir miktar gecikebilir veya erken olabilir. Bu da tamamen hormonal etkiler sonucu olmaktadır.

Kullanıldıktan sonra adet düzeni bozulur mu?

-Ertesi gün hapları kullanıldıktan sonra, hastanın ilk adeti daha erken veya daha geç olabilir. Alınmasından birkaç gün veya bir hafta sonra da, minik lekelenme şeklinde bir ara kanama yaşanabilir. İlacın içerisindeki hormonların yarattığı doğal bir etkidir. Önemli bir sağlık problemi değildir, hastanın bu durumdan korkmaması gerekir.

-Adet döngüsünü etkileme potansiyeli açısından, bu yöntemin diğer yöntemlerin başarısızlığı durumunda tercih edilmesini tavsiye ediyoruz. Sürekli genel bir doğum kontrolü gibi kullanılmasını önermiyoruz. Çünkü böyle kullanıldığında adet düzenini bozma konusundaki etkisi çok daha yoğun bir şekilde yaşanıyor. Ama tek bir sefer kullanan hastada çoğu zaman minik bir leke şeklinde görülen ara kanama dışında önemli bir etki görülmemektedir.

Ertesi gün hapı kısırlığa neden olur mu?

-Ertesi gün hapları kesinlikle kısırlığa yol açmaz. Hormonal ilaçların her biri, kullanıldığı süreç içerisinde o ay geçerli olan doğum kontrolü etkilerine sahiptir. Kullanımı bırakıldığı andan itibaren doğum kontrolü etkisini yitirir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal