ERP programı nedir?

Son dönemlerin en çok tercih edilen uygulamalarından biri olan ERP programı hakkında; Ne işe yarar? Avantajları nelerdir? gibi soruları sizler için cevapladık.

24.10.2022-09:43 - (Son Güncelleme: 24.10.2022-10:14) ERP programı nedir?

ERP programı, kurumsal kaynak planlama yazılımı anlamına gelir. ERP programı muhasebe, satış, müşteri hizmetleri, insan kaynakları ve envanter yöntemi gibi faaliyetlerin tek bir noktadan yönetilmesini sağlar.

ERP programında birbiriyle entegre bir şekilde çalışan farklı modüller vardır. Esasen üretim sektöründeki büyük ölçekli şirketlere yöneliktir. Fakat uygun koşullarda küçük ölçekli şirketler tarafından kullanılabilir.

ERP programı ne işe yarar? 

ERP programı şirketlere tüm faaliyetlerini tek bir noktadan kontrol edebilme imkanı tanır. Anlık bilgilere erişimi kolaylaştırır ve faaliyetlerdeki üretkenliği yükseltir. ERP çözümü şirket içi, bulut ve melez olmak üzere üç farklı yapıda olabilir.

ERP başlangıçta imalat yapan şirketler tarafından kullanılır. Daha sonra her türlü sektörün işine yarayacak şekilde genişletilir. Ayrıca, zaman içerisinde programın ihtiyaçlara göre özelleştirilmesi ve yapılandırılması sağlanır.

ERP sistemi kurumsal faaliyetlerin gelişmesine destek olur. Örneğin, finansal bilgiler tek bir sisteme entegre edilirler ve finansal raporlama kolaylaşır. Sipariş sisteminin entegrasyonu ile sipariş süreci basitleştirilir.

ERP üretim ve destek süreçleri için standart oluşturulmasını sağlar. Programın içerisinde yer alan modüller sayesinde şirketteki tüm birimler için entegrasyon yapılabilir. Böylece şirketin dahili faaliyetleri iyileştirilir.

ERP programı avantajları nelerdir? 

ERP programı şirketlerin tek bir yazılımla faaliyet göstermelerine imkan tanır. Bu sebepten ötürü her türlü şirkete çeşitli avantajlar kazandırabilir. En önemlisi ise şirketin faaliyetlerini otomasyona bağlı hale getirip verimlilik sağlar.

-Masrafları azaltır: ERP her faaliyet için ayrı yazılım satın alma zorunluluğunu ortadan kaldırır. Tek bir yazılım üzerinden kontrol sağlandığından yazılımların bakım masrafları önemli ölçüde azalır. 

-Süreç kontrolünü kolaylaştırır: ERP doğru yapılandırıldığında tüm yöneticiler ve karar vericiler süreçlere ait tüm verilere erişebilirler. Böylece her departmanın süreçlere etkisini kolayca kontrol edebilirler.

-Süreçleri otomatikleştirir: ERP kullanıldığında birden fazla sistemde birden fazla verinin kontrol edilmesine gerek kalmaz. Süreç tamamen otomatik hale getirilerek zaman tasarrufu ve üretkenlik elde edilir.

- Yasal uyumluluk sağlar: Finans ve insan kaynakları alanında her şirketin uyması gereken yasal düzenlemeler vardır. ERP programı şirketlerin verileri izlemesini ve tüm uyumluluğu kontrol edebilmelerini sağlar.

-ERP hızlı raporlama ve gelişmiş izlenimler oluşturma gibi sayısız avantajlarla birlikte gelir. Günlük görevlere çok fazla zaman harcayan her türlü şirket ERP kullanarak zamandan ve maliyetten tasarruf edebilir.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal