Erken yaşta emeklilik mümkün mü? 50 yaşından önce emekli olmanın yöntemi ne? İşte yüksek emekli maaşı almanın formülü

Bir çok insanın hayali olan erken yaşta emeklilik konusu son günlerde yeniden araştırılmaya başlandı. 50 yaşından önce emekli olmak için neler yapılması gerektiğini öğrenmek isteyenler internet üzerinden araştırmalarına devam ediyor. Peki Erken yaşta emeklilik mümkün mü? 50 yaşından önce emekli olmanın yöntemi ne? İşte yüksek emekli maaşı almanın formülü...

25.07.2022-09:29 - (Son Güncelleme: 25.07.2022-09:29)

Türkiye’de erken emekli olmayı hayal ederek çalışmaya devam eden milyonlarca vatandaş bulunuyor. Fakat erken emekli olma durumu erkek vatandaşlar anlamında şimdilik mümkün olmasa da kadınlar için bu durum mümkün durumda. Kadın çalışanların normalden daha erken yaşta emekli olması için bazı düzenlemeler bulunuyor. 50 yaşından önce emekli olmak için neler yapılması gerektiğini öğrenmek isteyenler internet üzerinden araştırmalarına devam ediyor. Peki Erken yaşta emeklilik mümkün mü? 50 yaşından önce emekli olmanın yöntemi ne?

Erken yaşta emeklilik mümkün mü?

Erken yaşta emekli olmak erkek çalışanlar için olmasa da kadın çalışanlar için mümkündür. Çalışma hayatlarına devam eden anneler, bir an önce emekli olmak ve sevdikleriyle daha fazla zaman geçirmek istiyor. Fakat bunun için belirli bir yaşın doldurulması, belirli miktarda bir sigorta prim ödemesi ve sigorta girişinin üzerinden belirli bir zamanın geçmesi gerekiyor. 

Erken emekli olma

50 yaşından önce emekli olmanın yöntemi ne?

Kadınlarda emekli olma şartları erkeklere nazaran biraz daha hafiftir. Buna göre SSK (4A) bünyesinde çalışan vatandaşlar çalışma sürelerinde daha az şartlarla sorumlu tutuluyor. Sigortalı çalışma yılı 20 yıl olan kadınlar erken emekli olma şansını yakalayabiliyor. Erkeklerde ise bu zaman 25 yıl olarak belirlenmiştir.

Kadınlardaki yaş şartı erkeklere göre 6 yıl daha erken. Erkeklerde 44 ile 65 yaş arasında bir yaş şartı bulunurken, kadınlar bu yaş şartı 38 ile 58 arasında değişiyor. 

Bağkur’a bağlı çalışan kadınlar da aynı şekilde SSK’lılar gibi erken emekli olma şansını yakalıyor. Bağkurlu kadınlar çocuk sayısı kadar borçlanma imkanını yakalarken, üç çocuğa kadar bu hak tanınıyor. Yani bir anne çalışan üç çocuk sahibi olduğu takdirde normal emeklilik yaşından 6 sene önce emekli olabiliyor. 

İsteğe bağlı sigorta ile emekli olma mümkün mü?

İsteğe bağlı sigorta ile emekli olma durumu da kadınlar için bir seçenek olarak öne çıkıyor. 18 yaşında üzerinde ve T.C vatandaşı olan herkes kadın veya erkek fark etmeksizin bu haktan yararlanabiliyor. İsteğe bağlı sigortada kadınlar konusunda hiç çalışmadan sadece sigorta primi ödeme ile emekli olmak mümkün ayrıca yine çocuk sayısı kadar borçlanma hakkı da sağlanıyor. 

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal