Erken Emeklilik İçin 2 Büyük Fırsat

Erken emekli olmak isteğinde olan erkekler askerlik borçlanmasıyla bir yıl, kadınlarsa doğum borçlanması ile altı yıl kazanıyor. Erken emeklilik için bu fırsatı kullanırken paranızı da korumak elinizde. Erken emeklilik için detaylar haberimizde.

28.11.2021-13:02 - (Son Güncelleme: 28.11.2021-13:25)

Şu son günler içerisinde emeklilik konusu çok daha fazla gündem konusu olup toplum içerisinde konuşulmaya başlanmış durumda. Mevzuatımızda emeklilik tarihini öne çekmek, çalışmadan toplu para ile prim kazanmak için de birtakım imkânlar yer alıyor. Bunlardan birisi erkek sigortalılar için askerlik borçlanması. Bir diğeriyse kadın sigortalılar için doğum borçlanması.

Sigortadan önce askerlik yapmış olanlar borçlandıkları gün kadar işe giriş tarihlerini geri çekerek bir yıl erken emekli olabiliyor. Sigortadan sonra üç çocuğa kadar doğum borçlanması da kadın sigortalılara 6 yıl (2160 gün) kazandırıyor.

BİR YIL ERKEN EMEKLİ OLARAK 12 MAAŞ FAZLA ALMA ŞANSI BULUNUYOR

Borçlanmak için SGK'ya o günlerin parası yatırılıyor ve prim elde ediliyor. Dolayısı ile kadınlar çalışmadan 6 yıllık prim kazanabilirken erkeklerdeyse bu durum 18 ayı bulan askerliklerini borçlandıklarında 1 yıl erken emekli olarak 12 maaş fazla alma şansını elde etmiş oluyorlar.

EMEKLİ MAAŞI İÇİN KATKI SAĞLAMIŞ OLUYOR

Bu borçlanmalar ise ne zaman istenirse gerçekleştirilebiliyor. Yani emeklilik yaşınız geldiği takdirde yapabileceğiniz gibi şimdiden de borçlanma yapabilirsiniz. Ne kadar erken borçlanırsanız o kadar daha az ödeme imkanınız bulunuyor. Çünkü söz konusu olan bu borçlanmalar yürürlükteki asgari ücret üstünden hesaplama işlemine alınıyor.


Dolayısıyla şimdi Aralık ayı sonuna dek borçlananlar Ocak ayında asgari ücret artacağı için en az yüzde 25 daha karlı olacak. Bu borçlanmaların bir başka katkısı ise vergi anlamında oluyor. Pek çok sigortalının bilmediği bu avantaj için borçlanmaları çalışırken yapmak zorunlu

VERGİ KAZANCI VAR

Gelir Vergisi Kanunu'na göre ücretliler, borçlanma için SGK'ya yapılmış olan prim ödemelerini gelir vergisi matrahından indirme imkânını ellerinde bulunduruyor. Bu borçlanmaları ücretten kesilerek yaptığınızda o aya ait gelir vergisi matrahında gider olarak yer alabiliyor. Ödeme toplu bir şekilde yapıldığı takdirde ise ödenen tutar aylara bölünerek ücretlerin vergiye tabi matrahından indirilebiliyor.

SÖZ KONUSU ERKEN EMEKLİLİK NASIL HESAPLANIYOR?

- Çalışırken yapmış olduğunuz ödemeler ile ilgili belgeleri işvereninize vermeniz zaruri. Bu şekilde işveren yapmış olduğunuz bu prim ödemelerini ilk aydan başlamak üzere sizin vergi matrahınızdan gider olarak gösterip indiriyor.

- Asgari ücretli bir çalışan gelir vergisi olarak 456,13 lira ödemekte (bunun 268 lirası AGİ olarak geri alınıyor). 18 aylık askerlik borçlanması adına 20.606,40 lira ödediği takdirde borçlanılan tutarın tamamı bitene kadar her ay indirim işlemi yerine getirilecek.

- İlk ay içerisinde uygulanacak matrah 3.040,87 lira olacak. Toplam ödeme bitene kadar da bu söz konusu indirim sürmeye devam edecek.

- Bu şekilde devlet askerlik borçlanmasının yüzde 15'ini çalışan adına karşılamış oluyor. Maaşı yüksek çalışanlarda ise kazanç daha da artış gösteriyor.

BORÇLANMAYI ŞİMDİ ÖDE KARLI ÇIK

Borçlanmaların tamamı yürürlükteki brüt asgari ücret ve onun 7.5 katı arasında yer alan bir miktar üzerinden yapılmakta. Doğum askerlik gibi borçlanmaların aylık ödemeleri brüt asgari ücretin yüzde 32'si kadar olurken yurtdışı borçlanmalarda ise söz konusu olan bu oran yüzde 45'e çıkıyor.


Bu yıl için bir aylık en düşük doğum ve askerlik borçlanması ( 3.577,5 X % 32) 1.144,80 TL olarak hesaplanırken en yüksek borçlanma ise 8.586 TL'yi bulmaktadır.

En düşük aylık yurtdışı borçlanması ise 2021 senesi için 1.609,88 TL olacak bir şekilde belirlenmektedir. Belirtmiş olduğumuz gibi yurtdışı borçlanmalar artık TL üzerinden yapılmakta ve geçerli olan brüt asgari ücretin yüzde 45'i üzerinden hesaplama işlemine uygulanmaktadır.

Önümüzdeki ay asgari ücret tespit komisyonu toplanarak 2022 senesi adına geçerli olacak olan asgari ücreti tespit edecek. Asgari ücret her durumda artış gösterecek. Tahminler ise yüzde 25 - 30 aralığında zam yapılacağı yönünde bulunuyor.

Doğum, askerlik gibi borçlanmalarda asgari ücret üzerinden hesaplama işlemi yapoılacağı için daha yüksek meblağlarda olacak. Bu nedenledir ki 2022 tarihini beklemeden 2021 sonuna kadar borçlanmaları yapanlar daha kazançlı olacak.

Yani 2021 senesinin sonuna kadar borçlanma işleminde bulunanlar 3.577,5 TL'lik brüt asgari ücret üzerinden borçlanma yapılırken 2022 senesinin ocak ayında yapılacak olan borçlanmalar bunun yüzde 25 - 30 kadar üzerinde yer alabilecek.

Zam yapılacağı kesin olmasından ötürü yılbaşı gelmeden önce borçlanmasını yapan oran ne olursa olsun kazançlı olacak. Bunu biraz daha somutlaştırırsak Aralık ayı sonuna dek 18 aylık askerlik borçlanması yapacak olan bir sigortalı 20.606,40 TL ödeyecekken Ocak ayında yüzde 25 artışla 25.778 TL ödeme durumuyla karşı karşıya kalacak.

Eğer erken öderse 5 bin liradan fazla bir para da cebinde kalmış olacak. Bir çocuk borçlanmasında ise kazanç miktarı yüzde 25'lik hesaba göre 6 bin lirayı geçecek.

BORÇLANMADA EN DÜŞÜK TUTARLAR

Süre 2021 (TL) 2022 (TL- % 25 Tahmin)

Günlük 38,16 47,70

Aylık 1.144,80 1.431

2 yıllık 27.475,20 34.344

18 aylık 20.606,40 25.758

Not: 2022 rakamları tahmini rakamlardır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal