Erken Emeklilik Geldi! Nasıl Erken Emekli Olunacak?

Geçen hafta yürürlüğe giren borç yapılandırma kanunu ile beraber erken emeklilik müjdesi geldi. Milyonlarca kişi için erken emeklilik yolu açıldı. Peki, erken emeklilik şartları neler?

25.06.2021-15:21 - (Son Güncelleme: 25.06.2021-17:57)

Emeklilik koşullarını sağladıkları halde prim borcu veya sigorta süreli sebebi ile emekli olamayanlar artık emekli olabilecekler. Geçen hafta gelen yapılandırma erken emeklilik imkanı bekleyenleri sevindirdi. Emeklilik şartı sağlayan ama emekli olamayan milyonlarca insan var. Artık BAĞ-KUR prim borcu veya dondurulan sigortalar sebebi ile emekli olamayan kişiler emekli olabilecek.

Emeklilik koşullarını yerine getiren ama 4/a,4/b,4/c siciline sahip BAĞ-KUR prim borcu olan vatandaşlar emekli olamıyorlar. BAĞ-KUR prim borcu varken iş değiştirip SSK’lı olan ve emeklilik şartlarını karşılayan bir kişi bile daha önceden BAĞ-KUR prim borcu olduğu için emekli olamıyor. Fakat geçtiğimiz günlerde Meclisten geçen borç yapılandırma kanunu sayesinde prim borcu olan BAĞ-KUR’lulara sevindirici haber geldi.

ERKEN EMEKLİLİĞİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALKTI

Yeni yapılandırma ile beraber ödenemeyen prim borçları silinecek ve sigortalılık süreleri dondurulacak. Dondurulan süreye rağmen emeklilik şartlarını karşılayan yani çalıştıkları süre emekliliğe yeterli olan kişilerin emekli olmalarının önündeki engel kalkacak. Bunun için daha önceden emeklilik talepleri reddedilmiş kişilerin emeklilik dilekçesi vermesi gerekiyor.

DAHA AZ PARA ÖDEYEREK SİGORTALILIK SÜRESİ CANLANDIRILACAK

İhya kolaylığı da gelen yeni düzenlemeler arasında. Daha önceden dondurulan sigortalılık sürelerini canlandıramayan veya ihya şartları ağır geldiği için canlandırmayan vatandaşlara da ihya kolaylığı geliyor. Yeni çıkan borç yapılandırma kanunu ile beraber daha az para ödeyerek sigortalılık süresini canlandırmak mümkün olacak. Daha önce prim borçlarını ödeyemedikleri için ya da herhangi sebeplerle sigortalılık süresi dondurulan BAĞ-KUR’lular; tarım BAĞ-KUR’luları; mahalle ve köy muhtarları bu ihya kolaylığını kullanmak için SGK’ya ihya başvurusunda bulunabilecekler.

İhya kolaylığı için başvurular 9 Haziran’dan 1 Temmuz’a kadar yapılabilecek.  Bu süre içinde ihya kolaylığı için başvuranların geçmiş yıllara ait prim borçları kanunla belirlendiği üzere anaparaya enflasyon farkı eklenerek hesaplanacak. Hesaplanan bu tutarı ilk taksit ödeme süresinde yatıranların sigortalılık süresi sayılacak ve emekli olabilecekler.

SİGORTALILIK SÜRESİ DONDURULACAK

Borcunu 4 ay içinde ödeyemeyen BAĞ-KUR’luların sigortaları dondurulacak. 30 Nisan tarihinden önceki sürelerde prim borcu olanların Ekim ayına kadar ödememeleri veya yapılandırmamaları durumda prim borcu olan dönemlere ait sigorta süreleri dondurulacak. Sigortalılık süresi için herhangi bir başvuru yapmaları gerekmeyecek. Borcun yapılandırılmaması veya ödenmemesi durumunda SGK resen, herhangi bir başvuru gerekmeksizin otomatik olarak sigortalılık süresini donduracak.

Bu vatandaşlardan BAĞ-KUR kapsamında faaliyetlerine devam edenlerin ise 1 Mayıs tarihinden itibaren sigortalılık süreleri devam ettirilecek. Dondurulan sigortalılık süreleri ise sigortalının kendisi veya hak sahipleri tarafından ileride cari asgari ücret üzerinden hesaplanacak primler ödenmek suretiyle ihya edilecek.

BAŞVURULAR NASIL YAPILACAK?

BAĞ-KUR prim borçları için başvurular e-Devlet üzerinden veya elden ya da posta yoluyla bir Sosyal Güvenlik İlk Müdürlüğü veya Merkezine yapılacak. Dondurulan sigortalılık süresinin ihyası için ise başvurular sigortalının dosyasının bulunduğu Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü veya merkezine yapılacak.

BAĞ-KUR’lu olarak gerçek ve basit usülde gelir vergisi mükellefi olanlar, gelir vergisinde muaf olup esnaf ve sanatkar siciline kayıtlı olanlar, tarımsal faaliyet ve şirket ortaklığı gibi birden fazla statüye sahip olanlara başvuru kolaylığı sağlanıyor. Bu kişiler ilk taksit süresinin sonuna kadar başvuruda bulunurlarsa diğer borç türleri içinde başvuruda bulunmuş sayılacaklar.  Aynı zamanda SGK’ya borcu olan şirketlerin yapılandırmaya başvurmamalarına rağmen şirket ortakların kendi hisselerini yapılandırmaya başvurmaları durumunda bu talepler geçerli sayılacak. Yani borcu olan şirket ortaklarından birinin başvurması durumunda bile bu talep geçerli sayılacak. Şirketin veya ortağın borçların tamamını ödemesi durumda ise ortaktan mükerrer tahsil edilen tutar iade edilecek.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal