Erken emekli olmak isteyenler dikkat: Asgari ve tavan ücret detayı ortaya çıktı

Erken emekli olmak isteyen vatandaşlar için askerlik ve doğum borçlanması kritik bir öneme sahip. Buna göre, askerlik ve doğum borçlanmasında yüksek prim ödeyenler hem maaşını artırıyor hem de erken emekli olabiliyor. İşte detaylar...

05.08.2023-10:45 - (Son Güncelleme: 05.08.2023-17:29)

Geçtiğimiz Mart ayında resmen yürürlüğe giren EYT yasası ile beraber milyonlarca kişi için emekli olma yolcu açıldı. Ocak-Mayıs dönemi itibariyle işçi, memur, esnaf ve diğerleri bakımından, 2023 yılında emekli aylığı bağlanan toplam kişi sayısı 828 bin 555’e ulaştı.

EYT yasası dışında da emekli olmanın yollarını arayan vatandaşlar özellikle askerlik ve doğuım borçlanmasını gündemlerine aldı.

Askerlik dönemi 2000 öncesi daha avantajlı

Ancak asgari ücrete Temmuz ayında gelen Zam sonrası hem doğum hem de askerlik borçlanmasına da Zam gelmişti. Çalışanlar bu artışın ardından “borçlanma asgariden mi tavandan mı yapılmalı?” sorusuna yanıt ararken detaylar ortaya çıktı.

Erken Emekli

Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre, askerlik ve doğum borçlanması yapılırken fayda maliyet analizi yapılması gerektiği kaydedildi. Prim günü eksik değil ve sigorta başlangıcını öne çekmiyorsa borçlanma yapmaya gerek olmadığı ifade edildi. Ancak prim günü eksik olan ve borçlanma yaptıklarında emeklilik tarihini öne çekme hakkı bulunanların askerlik borçlanması yaptığında, askerlik dönemi 2000 öncesinde ise asgari tutar üzerinden prim yatırmalarının daha avantajlı olacağı belirtildi.

2008 yılına dikkat

2008 sonrası askerlik sürelerini borçlananların Asgari Ücret üzerinden mi yoksa daha yüksek ücret üzerinden mi prim yatırmaları gerektiği ise 2008 sonrası ücret düzeylerine göre değişiyor. 2008 sonrasındaki çalışma sürelerinde primler Asgari Ücret üzerinden yatırılmışsa askerlik borçlanması da asgari ücret üzerinden yapılabiliyor. Yüksek ücretle çalışmış olanların 2008 sonrasındaki askerlik sürelerini asgari ücret üzerinden yatırmaları halinde emekli aylıkları artmak yerine azalıyor. Askerlik borçlanmasını mutlaka yapması gerekenler için, “en azından asgari ücretin iki katı tutarında kazanç üzerinden prim yatırmaları gerektiği” uyarısı yapılıyor.

18 ay için 77 bin 267 lira ödeniyor

Asgari ücret 1 Temmuz’dan itibaren arttığından 4A (SSK) ve 4B (BAĞ-KUR) kapsamındaki askerlik borçlanmalarında 1 gün için ödenmesi gereken prim 143 TL ile 1.073 TL arasında değişiyor. Asgari ücret üzerinden borçlanma yapanlar 8 aylık kısa dönem için 34.341 TL, 18 aylık uzun dönem için de 77.267 TL ödemek durumunda. Askerlik sürelerinin tamamını borçlanmaya ise gerek yok. İhtiyaç kadar sürenin borçlanılması yeterli oluyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal