Erdoğan ve Putin’den ortak talimat: Görüşmeler başlasın

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Türkiye'de gaz merkezi kurulmasına ilişkin olarak hem Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hem de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in görüşmelere başlama talimatı verdiğini ifade etti. Peskov, gaz merkezinin her iki ülkenin de çıkarına olacğaını kaydetti.

22.10.2022-09:01 - (Son Güncelleme: 22.10.2022-16:27)

Rusya Ukrayna savaşı ve Türkiye’de kurulması planlanan gaz merkeziyle ilgili önemli açıklamalarda bulunan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, gaz merkezi konusunda hem Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hem de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in görüşmelere başlama talimatı verdiğini ifade etti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında bir telefon görüşmesi yapılıp yapılmayacağı sorusu üzerine Peskov, şu anda böyle bir planın olmadığını, ancak liderlerin sürekli iletişim halinde olduğunu söyledi.

Her iki ülkenin de çıkarına olacak

Türkiye'de gaz merkezi oluşturulmasına yönelik Astana'da Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya lideri Putin'in görüşme gerçekleştirdiğini ve görüşmenin ardından iki ülkeden ilgili tarafların görüşmelere başladığını aktaran Peskov, "Başkanlar tarafından her iki ülkenin ilgili heyetlerine istişarelere başlama talimatı verildi. Bu girişim hem Moskova'nın hem de Ankara'nın çıkarınadır" ifadelerini kullandı.

Erdoğan Putin gaz merkezi

Putin görüşmelere olumlu bakıyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna ile en başından beri müzakerelere açık olduğunu ve bu açıdan hiçbir şeyin değişmediğini söyleyen Peskov, "Putin, Rus ve Ukraynalı müzakereciler arasında neredeyse bir belge üzerinde anlaşmaya varıldığında müzakerelere açıktı. Yani bu anlamda değişen bir şey yok. Ukrayna tarafının pozisyonu değişti. Ukrayna yasaları artık herhangi bir müzakereyi yasaklıyor" ifadelerini kullandı.

Birçok Avrupalı şaşıracak

Rusya'nın Kuzey Akım doğal gaz boru hatlarındaki sızıntılara ilişkin yürütülen soruşturmaya erişim sağlamak için diplomatik kanallar aracılığıyla çalışmalarını sürdürdüğünü kaydeden Peskov, karşılık alamadıklarını ifade etti. Peskov, "Sızıntının arkasındaki gerçek, kamuoyuna açıklanırsa bu birçok Avrupalıyı şaşırtacak" dedi.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal